Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma шта кажеш



                                     ПАНИКА ЗБОГ ПЕЧУРКЕ

Мало је недостајало да се челници Руске Федерације, ни криви ни дужни, нађу пред озбиљном оптужбом сународника. Наиме, пре неколико месеци становници руског града Новосибирска уочили су „печурку” на небу. Прво што је већини пало на ум било је да је негде у близини, без објаве и упозорења, извршена нуклеарна проба. Настала је општа пометња и узнемирени грађани већ су били спремни да алармирају надлежне, кад су се огласили локални метеоролози из Новосибирска. „Печурка” изнад града била је, заправо, облак познат под именом „наковањ”, тачније кумулонибус који носи град и кишу.


                                          ХЕРКУЛЕС НА МАРСУ

Из калифорнијског центра за васионска истраживања „Space X” стигла је вест да је направљена најмоћнија ракета на свету, названа „Falcon Heavy”. За разлику од свих досадашњих летелица, ово је прва ракета носивости 53 тоне корисног терета. На изради ове летелице, назване „Херкулес”, више година су радиле групе врсних америчких и светских стручњака. Како најављују званичници владе, планови су да до 2025. године још више унапреде летелице за далека свемирска путовања, а до 2030. године сматрају да ће стручњаци центра „Space X” имати спремне ракете које ће с људима стизати у Марсову орбиту и слетати на ту планету.


                                      И МИ ТРОЈАНЦА ИМАМО



После Марса, Јупитера, Нептуна и Сатурнових сателита и Земља се уписала као планета Сунчевог система која има свој астероид или, тачније, „тројанца”.
А тројанци су, заправо, астероиди, велико свемирско камење које се окреће око Сунца, и које орбиту дели с неком планетом. Земљин тројанац, откривен у октобру прошле године снажним Насиним телескопом с инфрацрвеним зрацима, назван је 2010 ТК7. За њега се каже да је право зрнце за свемирске размере, јер има пречник од непуних 300 метара, удаљен је од Земље око 20 милиона километара. Верује се да има стабилну орбиту и да се никада неће опасно приближити нашој планети, а креће се испред Земље по њеној једногодишњој путањи око Сунца.


КАД
БРУТ
ОГЛАДНИ


Шта све туристички радници неће да учине да би привукли госте. Ипак, оно што су урадили Аустралијанци превазишло је многе. Уз вожњу бродићем по реци Аделаида, путницима се нуди посебан доживљај – сусрет с Брутом, осамдесетогодишњим крокодилом из Индијског океана.
Овај гмизавац се тек пре извесног времена обрео у мутним водама реке, али је одмах постао звезда међу посетиоцима из свих крајева света. Наиме, водичи су обичавали да изнад површине воде машу дугачким штапом на чијем крају је окачена бивоља шницла. Неки од крокодила би се пропео из воде и, на опште весеље путника, зграбио залогај. Али, када је једног дана уместо уобичајено малог крокодила изронио крокодил дугачак 5,5 метара, присутнима у бродићу застао је дах.
Како му се залогај осладио, рептил грдосија искако је чим би осетио мирис меса изазивајући опште узбуђење људи. Убрзо је добио име Брут, а природњаци су утврдили да је ова врста корокодила у стању да поједе човека, а просечан животни век им је око 70 година. Иначе, туристи у Аустралији често су жртве тих животиња, и власти упозоравају мештане да не улазе у воду и не перу возила у реци. У одређеним деловима земље забрањено је камповање и на неколико километара од обале реке, јер крокодили имају обичај да излазе на копно.
Ипак, и поред оваквих упозорења, Брута сви желе да виде. Нико не страхује од ветерана који је остао без предње ноге у окршају с ајкулом и пустоловним животом премашио прописани животни век. За вожњу по реци Аделаида сатима се чека у реду.


МАСИРАЈ МЕ
НЕЖНО!


Да птице често и радо примењују својеврстан облик масаже, када се саме или узајамно трљају кљуновима, природњацима је одавно познато. Али, стручњаци из Велике Британије тек недавно су открили и прави разлог зашто то раде. Утврђено је да птице масирајући се кљуном из организма избацују хормон стреса. То им, према мишљену природњака, одржава степен самосвојности или, како су једноставно рекли, птице се масажом боре против послушности.

                                  ПУЖ КАМЕНОГ СТОПАЛА

Зна се да је тело пужева, популарно названо стопало, у нормалним условима мекано. Али пуж кога су британски природњаци нашли на дну Индијског океана није такав. Његово стопало је окамењено. Необичну појаву научници покушавају да објасне хемијским процесом, минерализацијом пирита, минерала гвожђа, и жутог тињца, односно лискума, силикатног минерала који изграђује бројне стене у које је пуж вековима био укупан.

                    

број: