Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш





                                                СВЕ ЗА ЉУБАВ

Женка беле ајкуле препливала је Индијски океан два пута: од јужне Африке до Аустралије и назад. Ово путовање дугачко двадесет хиљада километара снимљено је за документарни филм и то у научне сврхе. Веровало се да ајкуле нису спремне на овако велике промене станишта. Посебно не женке.



                                                                                          Илустровала Катарина Савић

Чланови америчког Друштва за очување природе ајкули су дали име Никол, по аустралијској глумици Никол Кидман која је позната као љубитељка ајкула. Путовање је било могуће пратити захваљујући сензору закаченом на кичму, који је био у вези са сателитом. Било је такође врло занимљиво открити зашто је бела ајкула кренула чак до обала Аустралије, а потом се вратила. Дошли су до закључка да је млада ајкула превалила толики пут искључиво због „љубави”, односно – репродукције. Наиме, уз обалу Аустралије има много више мужјака белих ајкула него у мору на југу афричког континента. Дакле, када је најзад нашла каваљера, Никол је одлучила да се врати кући.

                                               ДАСКА ЗА МАЦЕ

Свашта људима може да падне на памет док гледају филм. На пример, госпођи Џо Лепиџ из Аустралије, мајци двоје деце и власници умиљате маце, док је гледала комедију „Упознајте родитеље” с Робертом де Ниром и Беном Стилером, синула је сјајна замисао. Зашто и њена мачка, попут господина Џинкса, једног од јунака поменуте филмске комедије, не би научила да обавља нужду на тоалет-шољи? Куповање и мењање песка напорно је, скупо, а и мирис мокрог песка није најпријатнији.
Зато је госпођа Џо најпре направила неку врсту (тоалет) даске која се ставља на кутију са песком. Када се после неколико недеља маца навикне да стоји на дасци док обавља неопходне радње, онда се даска (мања од дасака намењених деци) премешта на праву тоалет-шољу. Клозетску даску за мацу назвала је „литер-квитер”, а овај изум већ се нашао у продаји. Остаје нејасно шта бива с власницима мачака. Ко има предност при одласку у тоалет? Ко мења даске? Или је најбоље да постоје два купатила, једно за мацу, друго за власнике?


                                           ХРАБРОСТ ВОТКЕ

У малом месту Лут Беј на југу Аустралије један рибар покушао је голим рукама да се обрачуна с ајкулом дугачком готово два метра. У првом тренутку сви су га прогласили за хероја. Онда је Филип Керкоф признао да му никада не би пало на памет да учини нешто слично... да није попио чашу више!
Филип је, наиме, пецао с петорицом пријатеља и пијуцкао вотку на рибарском броду. Већ му се вртело у глави када је приметио како се њиховом бродићу приближава ајкула.
„Сад ћеш ти да видиш!”, промрмљао је и сишао низ степенице брода. Док је ајкула пролазила, ухватио је за реп! Она се, међутим, муњевито окренула и покушала да га угризе. Под дејством алкохола, Филип и даље није био сасвим свестан онога што му се дешава, па ни опасности. Ударао је ајкулу по глави и рукама и ногама! Тек када му је одгризла део фармерки, Филип се муњевито отрезнио и брже-боље попео уз степенице на палубу, код својих пренеражених пријатеља.


ПЛИВАЈ
И
БУДИ
МЛАД


Стручњаци Универзитета за спорт и рекреацију у савезној америчкој држави Индијана спровели су занимљиво истраживање с људима који се баве пливањем. Откривено је да особе старије од четрдесет година, које пливају више од четири пута недељно, показују мање знакова старења од осталих становника.
Код испитаника је забележен и знатно нижи крвни притисак, смањена вредност триглицерида и холестерола, што је најчешћа тегоба људи у тим годинама, али и побољшан капацитет плућа и повећање мишићне масе.


РОЂЕН У ХОНГКОНГУ


Џеки Чен, кинески глумац, звезда кунг-фу комедија, продуцент и сценариста, али и поп певач иза кога је двадесетак албума, рођен је 1954. године у Хонгконгу. Иако стасом није надмашио ниједног свог земљака, на рођењу је имао 5,5 килограма, што је необично за Кинезе. Завршио је кинески институт на коме је учио борилачке вештине, глуму, плес и певање.
Како су му родитељи дали веома немаштовито име – Чен Конг-Санг, што у преводу и значи „рођен у Хонгконгу”, током година био је познат по разним именима од Јун Ло, Џен Јунг Лунг до Џеки Чен. Човек с више имена говори и пева на различитим језицима – енглеском, мандаринском и јапанском.


                                      

                                                -----------------------

ДРУГИ
ПУТ


Познати немачки писац Готхолд Ефраим Лесинг (1729–1781) био је врло расејан човек. Кад је једне вечери дошао кући, слуга га није препознао. Стојећи на вратима рекао му је да господин Лесинг није код куће.
„Ништа зато, доћи ћу други пут“, нехајно му је одговорио писац.




И ТО
МИ ЈЕ
ДОКАЗ


Чувени немачки филозоф Артур Шопенхауер (1788–1860) разговарао је једном са човеком који је, изнад свега, хвалио разумност свога пса. Човек је најзад рекао:
„Разуме се, он не зна да говори, али ја никад нисам видео паметнију животињу. Убеђен сам да зна колико и ја.“
„Верујем вам, али то није никакав доказ да је заиста бистар“, пакосно је приметио Шопенхауер.





број: