Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma шта кажеш



                                                  ХРАБРА ЧИВАВА

    Опасност вреба у предграђу Лос Анђелеса. Међутим, све је лакше када постоје хероји спремни да од напада криминалаца спасу своје ближње. Јунак о коме је овде реч зове се Парко и има пет година. Требало би, међутим, имати у виду да је Парко пас. И не само то: он је мајушна чивава!



    Када су овога лета провалници упали у продавницу цигара његовог газде Ерика Најта, Парко није много размишљао. У свој својој маленкости, бацио се на провалнике који нису могли да га се отресу. Познато је да чивава, мајушни пас, располаже пискавим гласом. И то је по свој прилици допринело одлуци пљачкаша да побегну главом без обзира. Нису успели да отму ниједан долар, чак ниједну цигару.

                                     БАР ДА ЈЕ СЛАТКО ОД РУЖА!

    Шта поклонити неком ко пуни педесет година, има све, а мајмун је? Ово „мајмун” није у преносном значењу, радило се заиста о горили по имену Нико. Овај двестакилаш, становник сафари парка Лонглит, у британској покрајини Вилтшир, овог августа славио је јубиларни рођендан.



   Људи запослени у врту данима су разбијали главу како да обрадују омиљеног становника. Јер, Нико већ живи на високој нози. Има кућицу с централним грејањем, телевизором и неким другим њему омиљеним играчкама. Уз доручак, овог човеколиког мајмуна обавезно ујутру чека освежавајући напитак и млеко. Кад је лепо време, може да се пење по дрвећу или трчкара огромним простором, који дели са сабраћом. После дугог размишљања, педесетогодишњаку сребрнастих леђа дали су букет ружа. Нико их је узео, неко време их, очигледно збуњен, превртао по рукама, а онда бацио на земљу, помало изнервиран. Срећом да је добио и посебну торту, у облику банане, украшену кришкама разноврсног воћа. Покушао је да једе руже, али су му очигледно биле безукусне, али је зато очас смазао торту.
   Иначе, Нико је у парк Лонглит стигао 1966. године, из једног швајцарског зоолошког врта. Од њега је, бар кад се ради о мужјацима горила, старији само Озум, станар зоо-врта Атланта. Разлика је неколико месеци, Нико и Озум рођени су 1961. године. Најстарија од свих горила у заточеништву је Коло, женка рођена 1956. године, која ужива у врту Колумбо у америчком граду Охају.

                                         КОЛИКО КОШТА ТАЈНА?

    Колико често родитељи поткупљују децу да би они сачували неку малу мамину и татину тајну? Код нас такво истраживање, колико знамо, није рађено, али зато јесте у Великој Британији. Анкета је показала да мајке и очеви у Енглеској годишње потроше око хиљаду четиристо фунти (1600 евра) на „подмазивање” синова и кћерки. Углавном се ради о безначајном заташкавању које не би требало да сазна онај други родитељ: супруг, рецимо, жели својој жени да приреди неко изненађење, то је њихово дете сазнало и сад га треба приволети да се не изрекне пре времена.


  
    Е, то чување тајне кошта. Углавном се плаћа неким новим делом одеће, слаткишима, играчком, рачунарском игрицом. У највећем броју случајева у питању су тајне које не оптерећују децу, напротив. Међутим, опасно је ако отац или мајка моле (рођено) дете да их не ода кад направе неки прекршај, ураде нешто недолично. Има и таквих родитељских „захтева” али су, ако је веровати у искреност особа које су учествовале у анкети, доста ретки – пет одсто случајева.


                                                    МЛАДИ ДЕКА

   Како замишљате деду? С белом косом? Брадом? Наочарима? Ништа од свега тога када је реч о Енглезу Шему Дејвису који ће ускоро постати најмлађи деда за кога се зна. Јер, он има само 29 година! Његова жена, будућа бака Кели, навршила је већ тридесету.
    Читалачка публика британских магазина била је склона да Сема и Кели оптужи да су охрабривали своју четрнаестогодишњу кћерку да затрудни како би постали баба и деда и тако доспели на насловне странице новина. Међутим, Тиа је све то оповргла. Тврди да је заљубљена у свог вереника, петнаестогодишњег Џордана Вилијама. И он је пресрећан што ће добити дете. Баш као и четрдесетседмогодишња прабака, декина мајка...

                                         САН КОЈИ ПОДМЛАЂУЈЕ

Тридесетчетворогодишња Енглескиња Наоми Џејкобс пробудила се чврсто уверена да има петнаест година. Памтила је одлично шта јој се догађало првих петнаест година живота, али оно што се десило касније није јој уопште било познато. Напротив, била је потпуно усредсређена на полагање испита за средњу школу. Деветнаест година свог (стварног) живота уопште није памтила, па чак ни једанаестогодишњег сина! Према писању британског дневника „Телеграф”, Наоми је запањено гледала мобилне телефоне, кућне рачунаре...
То се догодило пре три године. Лечење Наоми Џејкобс, оболеле од необичног губитка памћења (амнезије), било је мукотрпно. Сећање јој се најзад вратило, мада је опоравак био дуг и спор. Сада се очекује излазак из штампе њене прве књиге. Књиге сећања на несећање.


КЊИГА
ЗА
СПАВАЊЕ


    Слуга чувеног француског писца Волтера (1694–1778) једном му се овако поверио:
„Господине Волтер, ваши романи за мене представљају непроцењиву вредност!”
    „Веома ми је драго што то чујем!”, љубазно му је узвратио писац.
   „Заиста, господине, кад год бих дању напорно радио и уморан дошао кући, узео бих да читам један од ваших романа – и одмах бих заспао”.




број: