Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш




                                        КУЋА РУЖИЧАСТЕ МАЦЕ

           

Све обожаватељке маце Кити требало би бар једном у животу да оду до Шангаја. На неку врсту ходочашћа. Можда се питате зашто? У Шангају постоји кућа, права правцата кућа у препознатљивом стилу „Hello Kitty”. У ствари, могло би да се каже да је кућа маце Кити нека врста музеја. Баш као што у Лондону постоји кућа књижевног јунака, детектива Шерлока Холмса, у Шангају је подигнута кућа цртане јунакиње Кити.

Лако је погодити да је и око куће и у њој све ружичасто... Ружичасто преовладава на сваком кораку, баш као машница на глави маце Кити. Она је као украс присутна на свим предметима, без обзира на то да ли су то завесе или кућни уређаји. У облику њене главе је телевизор, као и јастуци. Изгледа да је погођен укус девојчица: за посету овој кући влада велико занимање.



НЕМАМ ШТА
ДА ОБУЧЕМ


Жене често изговарају реченицу из наслова, тако бар тврде злобници. Ако је то истина, шта припаднице лепшег пола раде кад треба да спакују ствари за одмор? Недавна испитивања показала су да за одмор од недељу дана женама отприлике треба тридесет два одевна предмета. Међутим, страхујући да заиста неће имати у чему да се појаве и да неће моћи сваког дана да изгледају другачије, оне увек претерају и у кофер ставе шездесетак различитих делова гардеробе. И увек се на крају летовања испостави да бар половину ствари не стигну ни да обуку. Како онда објашњавају потребу да понесу више хаљина, сукања, мајица него што и саме знају да им је неопходно? Седамдесет седам одсто жена правда се неодлучношћу и каже да „од вишка глава не боли”. Горе би им било да, у датој ситуацији, немају нешто прикладно да обуку него што се муче да затворе кофер.


                                           КУЋА У ОБЛАЦИМА



Била је то посебна свечаност. У просторијама авио-компаније „Јунајтед ерлајнз” сакупило се мноштво директора и запослених. Звезда вечери био је Томас Стакер. Овај амерички пословни човек постигао је несвакидашњи рекорд: летећи авионима „сакупио” је десет милиона ваздушних миља, што би значило да је отприлике четиристо пута облетео Земљу. За последњих деветнаест година летео је 5962 пута. На свечаности су му предали посебну плакету, али је још веће признање било обећање да ће „Јунајтед ерлајнз” један од својих авиона назвати Стакеровим именом. И не само то, Томас је толико задужио компанију да већ дуже време ужива у посебним повластицама – никад не чека на аеродромима приликом чекирања, никад не чека кад резервише и купује карту (с попустом). Иако су му неколико пута нудили да на рачун компаније летује где пожели, пословне обавезе му то до сада нису дозволиле.

                           ------------------------------------------

ЧУВАР ВИНОГРАДА

Наш познати књижевник Јаков-Јаша Игњатовић (1822–1899) лети је често одлазио на Фрушку гору и тамо живео у виноградима. Једном приликом срео је неке Французе, госте на имању кнеза Ескалкија, који су залутали у виноградима. Јаша им је показао пут и љубазно их испратио. На растанку, Французи, обрадовани и изненађени што су нашли неког с ким су могли да се споразумеју, запиташе га откуда он, сељак, тако добро зна француски. Јаша не хтеде да им каже ко је, нити да спомене да је некада боравио у Француској, већ им у шали одговори:
„Није никакво чудо што ја знам француски. Сви чувари винограда на Фрушкој гори одлично говоре француски”.



ОТАЦ
И СИН


Савременици Јована Стерије Поповића (1806–1856) причали су да је
чувени комедиограф, пишући
„Кир Јању”, на уму имао свог оца,
који је био „сос Грекос”
и велики циција.
По њиховом тврђењу, када је
Стерија из Беча свом оцу послао тек завршеног „Кир Јању”, старац је, препознавши се у јунаку
те комедије, само завртео
главом и рекао:
„Раниш пас да ти уједи”.




број: