Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш






                          НЕ ПРЕТВАРАЈТЕ ЦИРКУС У ЦИРКУС

Да ли ће се остварити замисао људи окупљених у Друштву за заштиту животиња? У намери да скрену пажњу јавности на нехумане услове живота којима су, ни криве ни дужне, изложене дивље животиње по циркусима, из Друштва је потекла замисао да се око чувених скулптура лавова на Трафалгар тргу подигну велики кавези. Једино би тако и оне особе, које немају времена да размишљају о судбини животиња које дресери „вуцарају” по свету, у недопустиво малим кавезима, можда ставиле прст на чело и схватиле да ту праксу што пре треба прекинути. А кад би се сви дигли и јавно протествовали, онда би можда и Парламент донео закон којим би се укинуле те циркуске тачке. Да ли ће градске власти Лондона дозволити да се око лавова, не чувеном тргу у британској престоници, дигну кавези, остаје да се види.

ЗНОЈАВА
ПРЕСТОНИЦА


Понекад се човек запита одакле људима идеја за поједина истраживања. Тако је, рецимо, недавно објављено да је Лондон „најзнојавији” град у Великој Британији. Неко је заиста морао добро да се помучи и измери колико се то зноје становници Велике Британије и потом упореди добијене резултате. Грађани престонице на убедљивом су првом месту: годишње у просеку сваки појединац „испусти” 192,4 литре те нимало мирисне телесне течности. Убедљиво су надмашили оне који живе на југозападу земље и за дванаест месеци излуче 179,92 литре. То није све, показало се да поједини житељи Лондона годишње из тела избаце чак 286 литара зноја. А разлози што им се оросе лице и тело највише се повезују, како сведоче, са све стреснијим животом који воде у последње време.


                                               БУБА НА ДНУ МОРА




Музеј могу да посете само људи с ронилачком опремом. И то ако се затекну у Канкуну, чувеном мексичком летовалишту. У оквиру Националног поморског парка у овом граду, на пристојној удаљености од обале, изложене су скулптуре направљене од посебног цемента који није штетан за подводни свет. Углавном су то радови Џејсона Декера Тејлора, британског вајара. Занимљиво је да су се све те скулптуре, а има их близу четири стотине, сасвим уклопиле у бескрајно плаветнило: око тих камених украса пливају јата риба, о њих се очеше и понека корњача, у шупљинама се „гнезде” јастози и ракови. Оног часа кад се скулптура порине у воду, и сам Џејсон Тејлор, као и сви остали посетиоци, могу да их виде једино у ронилачкој опреми (као што се види на једној фотографији).

                 

Последње Тејлорово дело је чувени „фолксвагенов” модел аутомобила, познат као „буба, који се производио од 1938. до 2003. године и био најпродаванији ауто на свету. Баш зато што је био толико популаран, па и у Мексику, британски вајар решио је да га претвори у подводну скулптуру, израђену од осам тона посебног цемента.


                                  ТЕТОВАЖА НИЈЕ БЛАМАЖА?

Тетоважа је последњих година све популарнија. Трајне слике по телу одлучују да ставе чак и особе које су се до скора исмевале тој пракси која се, бар кад се ради о нашој земљи, углавном везивала за мушки део становништва који се са поруком типа „Ја волим ЈНА”, враћао с одслушења војног рока. Тетоваже красе различите делове тела, могу да буду једнобојне (односно у боји мастила којима се слике утискују под кожу), има их и вишебојних, а избор цртежа готово да нема граница.

                    

Таман кад се помисли да је тешко смислити нешто што нико до сада још није истетовирао, појави се једна неименована Холанђанка и запањи све. Очигледно велики поклоник Фејсбука, ова девојка решила је да изабере сто педесет двоје најближих пријатеља са друштвене мреже и њихове слике овековечи на десној руци. Није желела да открије идентитет, али је зато хтела целом свету да се похвал, па је видео снимак припреме и тетовирања поставила на Јутјуб
(http://www.youtube.com/watch?v=ApOWWb7Mqdo)
У тренутку кад ово пишемо, имала је „посету” од близу три милиона људи. Наравно, одмах су уследила и различита мишљења и расправа око ове необичне идеје. Неки јој од срца честитају, други се шале на њен рачун и постављају питања „А шта ћеш радити кад ти неки пријатељ промени слику на профилу? ” или „А шта ако се с неким од истетовираних у међувремену посвађаш? Хоћеш ли му избрисати слику?”.



ПАЦОВ МАНЕКЕН

Док већина људи страхује од пацова и грози се њиховог присуства, у Сједињеним Америчким Државама глодари су „ушли у моду” као веома умиљати кућни љубимци. Могло би се рећи да су најтраженији у продавницама кућних љубимаца. Многи би да имају свог пацова! Власници пацова убеђују оне који на ову нову моду неповерљиво гледају да су њихови љубимци паметни, послушни и дружељубиви. Постоји велики број удружења власника пацова. Састају се и разговарају о томе како да одгајају пацове. И не само то! Већ и како их обући. Однедавно се редовно одржавају и модне ревије пацова. У Њујорку су представљени модели за летњу сезону. Ревија је имала велики успех! Нема разлога за забринутист. Већ је спремна и зимска колекција!


                                     ПРАТИМ ТЕ У СТОПУ...

          

Посетиоци више не страхују да их неће угледати, сад се плаше да их случајно не нагазе. Симпатични црнооки сисари, меркати, свима добро познати по томе што су непрекидно на опрезу, стоје на задњим ногама, ослоњени репом, подигнутих предњих шапа, већ дуже време не страхују од људи. Наравно, то је случај само у Лонглит сафари парку, који се у области Вилтшир, на југозападу Велике Британије, простире на површини од готово четрдесет квадратних километара.
Овај парк, отворен 1966. године, био је први зоолошки врт на отвореном направљен изван Африке. Од око петсто различитих врста животиња које лутају слободно, док их посетиоци гледају из џипова (кавеза), у Лонглиту уживају и меркати. Углавном веома неповерљиви, одједном као да су променили ћуд и, уместо да се клоне људи, почели су малтене да их опседају. Како се види на снимку, док је један од посетилаца заузео бусију и фотоапаратом покушавао да овековечи неку животињу у сафари парку, меркати су га дословно „преплавили”. Посебно збуњује што меркати највише воле да се мувају око ногу посетилаца и, снимак је доказ, заузму бусију око стопала. Наравно, бар тако тврде у управи парка, омиљене су им женске ципеле на које се често попну и потом грицкају чланак неке даме.



број: