Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш



                                                  АЈФЕЛ И ЂАВО

                   

    Боравећи у Паризу, енглески песник Морис Беринг (1874–1945) проводио је слободно време седећи у ресторану Ајфелове куле. Тамо га је нашао и његов имењак, познати француски певач и глумац Морис Шевалије (1888–1972), који му је рекао:
    „Видим да сте баш заљубљени у нашу Ајфелову кулу.”
    „Заљубљен? Хм! Овај ресторан једино је место у Паризу где човек нема стално пред очима вашу ђавољу кулу” .



НЕЗГОДАЦИЈА

    Један недаровити писац предложио је једном славном Џерому К. Џерому (1859–1927) да му за пет фунти прода своје хумореске да их овај изда под својим именом. Писац чувене књиге „Три човека у чамцу, а о псу да се и не говори” овако му је одговорио:
    „То би било веома незгодно за обојицу. Ако људи код мене виде пет фунти, мислиће да сам их украо. А ако од вас буду чули добру причу, одмах ће знати да сте је украли” .




РАЈ ЈЕ БАЈКА


    Кад Стивен Хокинг да изјаву, његовим речима придаје се велики значај. Славни британски теоретски физичар, чувен и по популарним научним књигама, недавно је новинару „Гардијана” рекао да је веровање у постојање раја исто као веровање у тачност бајки. По мишљењу овог шездесетдеветогодишњака, сва његова учења указују на то да загробни живот не постоји. А кад га је новинар питао шта мисли о смрти, Хокинг је одговорио:   „Сматрам да је мозак човека налик рачунару који, кад се делови сасвим покваре, престаје да ради. За покварене рачунаре не постоји рај ни загробни свет. То је најобичнија бајка коју су измислиле особе које се плаше мрака” .



КОЛИКО ЈЕ ЗВЕЗДА НА НЕБУ...


   
Стручњаци с америчког Универзитета Јужна Калифорнија у Лос Анђелесу бавили су се занимљивим истраживањем – испитивали су колико времена је у протеклој години човечанство утрошило на Интернет у тражењу нових података. Према њиховим сазнањима, а израчунато у бајтима, човечанство је потрошило око 1.250.000.000.000.000.000.000 бајта. Толико мноштво података „скинутих” с мреже, гле чуда, утврдили су ови стручњаци, одговара броју звезда у свемиру.


ЛАЈКУЈ ЛАЈК

    Читалац који није корисник друштвене мреже Фејсбук можда ће бити збуњен насловом. Вероватно су у недоумици чак и проверени фејсбуковци. О чему се ради? Кад су Лиор и Вардит Адлер недавно добили кћерку, дуго су размишљали које необично име би могли да јој надену.  
   Проучили су учесталост женских имена у Израелу, чији су иначе држављани, и с одушевљењем утврдили да у тој земљи још нико кћерку није назвао Лајк (Like). У питању је енглеска реч којом посетиоци и корисници Фејсбука потврђују да им се свиђа нечија слика, прилог, текст. Кад су Адлерови на Фејсу објавили да им се дете зове Лајк, већ првог дана имали су четрдесет „лајкова”. А да ли ће се Свиђани, како бисмо могли да преведемо девојчичино име, једног дана свиђати што се зове Лајк, тек ће се сазнати.



ИЗБИРЉИВИ ИНСЕКТИ
                                          Вашка

    Природњацима није нимало лако. Често се баве разним, најблаже речено непријатним испитивањем. Једно од њих је полагање јаја инсеката. Наравно, место легла мора да буде у близини извора хране да би ларве могле да једу кад се излегу. Ево неких од њихових сазнања где и како инсекти морају да полажу јаја.
    Како би биле сигурне да је храна увек свежа и топла, неке муве полажу јаја у живим животињама. Ларве се хране њиховим месом а. Тако, рецимо овчији штркаљ полаже јаја у носу живе овце и ларве роваре кроз ткиво до очију и мозга. Ларве крпеља често расту у цревима коња који их прогутају с травом. Многе ларве буду избачене с коњским изметом, али неке успеју да уђу у крвне судове овог четвороношца. Постоје муве које полажу јаја на пауцима. Тако њихове ларве грицкају паука док га не поједу, а то траје управо толико да одрасту. Поједине врсте оса своја јаја убризгавају у гусеницу. У топлом телу домаћина брзо се излегу, а онда почну да га изједају изнутра.
    Вашкама је потребна само топла, свежа крв коју сишу па стога живе на сисарима, што значи и људима. Ту се и легу. Женка вашке може да положи око 300 јаја, сваки дан по десет. Инкубација траје свега пет до десет дана.
    Неке муве, као што је зунзара, јаја полажу у труло месо. Бубе лешинари такође се настањују у угинулим животињама и једу их. Такви инсекти су погребници животињског света и доприносе чистоћи животне средине.

                                                                               Балегар                   

    Али велики број мува јаја полаже у измет, животињски или људски. Из крављег измета може да се излеже око 2000 мува. А ако се зна да у Аустралији има близу двадесет милиона грла, и да просечна крава дванаест пута дневно избаци измет, то значи да се мувама не може утврдити број.
    Неки инсекти, попут бубе балегара, једу свеж измет, а он им је неопходан за младе. Женка по једно јаје положи у сваку куглу измета и гнездо покрије земљом. Ипак, ма како да се чини језиво, захваљујући исхрани ових буба свет је спасен од превелике количине измета.



                                             КРАВЕ С ОСМЕХОМ

           

    Милтон Џоунс имао је сасвим несвакидашњи задатак. У договору с одговорнима из „Краве која се смеје”, фабрике сира и млечних производа, и уредником с четвртог програма радија Би-Би-Си, овај британски комичар извео је полусатни програм пред публиком искључиво састављеном од крава. Милтон се попео на бину, за ту прилику подигнуту усред поља, и овим четвороножним домаћим животињама углавном изговарао кратке, духовите досетке попут: „Ако сте, како тврдите, вегетаријанци, није ми јасно зашто сте све обучене у праву кожу.”
    – Недавно смо међу Британцима спровели анкету и сазнали да само једанаест одсто становника Велике Британије сматра да краве могу да се смеју, док четрдесет одсто Енглеза тврди да краве немају било каквих осећања, а најмање смисла за хумор – објашњава Брус Вудакер, стручњак за говеда. – Заправо, краве су веома паметна и природно радознала бића, обдарена низом различитих осећања. Помно сам пратио како су се понашале док им је Милтон Џоунс изводио пригодни програм. Рекао бих да је неке истински успео да заинтересује.


           

    На који начин је доктор Вудакер закључио да су говеда пратила програм, питање је на које су тражили одговор сви који су прочитали ову необичну вест. Једноставно, објаснио је Вудакер, мноштво крава гурало се око позорнице и лепо се видело да покушавају да заузму што боље место.  Истовремено, било је и оних крава којима је очигледно било досадно па су то и показале испуштајући громогласно „мууу”. А неке су се једноставно окренуле и отишле низ поље, у испашу.


број:
gfad
Слика корисника gfad's
User offline. Last seen 12 years 1 недеље ago. Није присутан
Придружио се: 06/07/2011
Classical style snow boots
Classical style snow boots designed Ugg Boots Sale simple style, exquisite qualitative feeling material dry your feet, no matter Ugg Boots UK collocation with skirts or trousers, can offer you leisure and Ugg Classic Tall Boots fashion. Stitching design ultra soft snow short boots bring luxury comfortable and Classic Ugg Tall Boots elegant nobility can beautify your image again.