Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш



И ПТИЦЕ СЕ ДЕРУ!          Нису само људи оглувели од буке и прегласне музике па зато говоре жустрије него раније. Изгледа да то чине и птице. Истраживања научника с Универзитета у Мелбурну показују да птице певачице које живе у природи, ван насеља, а посебно ван градова где је саобраћајна бука велика, певају знатно тише од оних у граду. Пој градских птица постао је гласнији, тон је виши, али је ритам спорији. Њихови рођаци са села певају тише, брже и – ниже.

ВЕСТИ, НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ!

Ако се питате шта се изменило од времена уличних продаваца новина, који су узвикујући занимљиве наслове привлачили пажњу пролазника, ево неких најновијих вести.
У Екваторијалној Гвинеји, једној од најмањих земаља у западном делу средишње Африке, новине се фотокопирају јер у држави нема штампарија, док се у Мозамбику, земљи на југу Црног континента, дневна штампа доставља факсом.
За разлику од овог дела света, у Индији, где се новине објављују на 18 језика, постоје двојезична, па чак и тројезична издања. На Блиском истоку, тачније у Јордану, закон обавезује особу која жели да постане главни и одговорни уредник да претходно десет година ради као новинар. Према истом закону, у овој земљи оснивачи дневних листова морају да располажу имовином од најмање 700.000 долара.



НЕСТАЛИ КУПАЧИ

Једног недељног јутра у мају 2005. године на плажи летовалишта Скегнес, на истоку Енглеске, осванула је велика група полицајаца. Представници британског реда и закона спроводили су истрагу о нестанку троје туриста. Знатижељни купачи, којима је приступ био забрањен, успели су само да сазнају да се трага за двојицом мушкараца и једном женом, јер је на плажи нађена њихова свечана, вечерња одећа.
Од одеће на гомили, на уредно очишћеној и поравнатој пешчаној плажи, трагови три пара стопала водили су у једном правцу – ка води. Спасилачки чамци с рониоцима и опремом за дубинско осматрање распоређени су од плићака ка пучини, а хеликоптери су у ниском лету кружили изнад плаже. Како од троје људи није било ни трага ни гласа, а виђени су последњи пут на рецепцији хотела пре одласка на вечеру, полиција је одлучила да уђе у њихове собе и претресе их.
Две собе биле су празне, али у трећој су полицајци наишли на „нестале”. Спавали су сном праведника. Кад су дошли себи, објаснили су полицајцима да су отишли на ноћно купање, али да после у мраку нису успели да нађу одећу. Да не би наги улазили у хотел и тиме изазвали непријатности, одлучили су да уђу кроз прозор собе у приземљу једног од мушкараца.



ДАЛЕКО ЈЕ КОЛОРАДО

Американка Џенифер Фиг, педесетшестогодишња пливачица из Аспена, у држави Колорадо, почетком 2009. године направила је незапамћен подвиг. Препливала је Атлантски океан. Кренула је с острва Кејп Верде, на западноафричкој обали и, пробијајући се кроз јаке ветрове и таласе високе и до девет метара, препливала око 3380 километара. Овај невероватни подухват окончала је на плажи у Тринидаду, у Карипском мору.


Илустровао: 
Тања Милатовић
број: