Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш



КЊИГОМ ДА ТИ КАЖЕМ

Американац Кристофер Кари написао је први роман. Књига је и објављена. Али, уместо да на сав глас обзнани срећну вест, он је месец дана крио да му је штампана књига. Чувао је вест за специјалну прилику. Она се указала једне вечери кад је вереницу Лизу Вокнер извео на вечеру. Уз светлост свећа и чашу шампањца, поклонио јој је књигу. Разуме се, књига је садржала изненађење. Тамо где писац захваљује свима који су допринели да његово књижевно дело буде објављено, стајало је: „Мојој најомиљенијој особи, жени због које живим, Лизи Вокнер, која, уколико буде прочитала ове речи, можда и пристане, упркос броју зареза у овој реченици, да постане моја жена.”
Двадесетосмогодишњи писац месецима је размишљао на који би начин могао да запроси своју драгу, а да то не буде клечање с прстеном у руци. Штампајући захвалницу, приволео је и вереницу да отвори књигу. Можда и да је прочита! Нема сумње, задовољио је и своју сујету, а уједно стекао прву читатељку обожаватељку.



ПЧЕЛЕ И ФУДБАЛ


                                                                               Илустровала Тања Милатовић

Фудбалска утакмица одиграна недавно у италијанском граду Павији прекинута је на петнаест минута из врло необичних разлога.
Наиме, за време другог полувремена утакмице између Павије и Губија рој пчела најпре је долетео на фудбалски терен. Играчи су почели да беже, сваки на своју страну. Публика је с неверицом гледала шта се дешава. Нико више није трчао према супарничком голу, већ изван игралишта. Будући да су брзоноги играчи лако измицали „потери”, пчеле су полетеле према људима у публици. Наравно, и они су кренули у бег. После десетак минута пчеле су саме одлетеле са стадиона. Неколико минута доцније игра је настављена.



ИЗГУБЉЕНО У „ПРЕВОДУ”

                                                                                         
Кад је кнез Милош хтео да уведе неку врсту полустајаће војске, добију и Ужичани писмо да пошаљу девет регрута, али да регрути буду здрави, снажни, млади, добро ухрањени, да буду велики и да лепо изгледају. На састанку кнезова Ужичке нахије нико, међутим, није знао шта су то – регрути. Повуци-потегни и Ужичани најзад реше да ти Милошеви регрути мора да су златиборски волови. Зато одаберу девет најлепших волова и пошаљу Милошу у Крагујевац.
– Уведи их! – рече Милош човеку који их је допратио.
– Како да их уведем? – зачуди се овај.
– Па где су? – упита Милош.
– Ту, пред конаком, везани...
Милош се досети јаду, изађе пред конак и угледа девет волова. Захвали Милош Ужичанима на овим „регрутима” и затражи да му пошаљу девет „аскера”, што ови и учинише.
                                                   
                                                                           Војник у Пожервецу 1829.године

СЛОБОДА У КАЗИНУ

У америчкој Националној пошти директори су били црвени у лицу кад су обавештени да се на једној маркици појавила грешка. Било је сувише касно да нешто учине јер је на тржиште већ пуштено три милијарде поштанских марки од четрдесет четири цента. Грешку, што је најгоре, није приметио нико у дирекцији, већ један пасионирани филателиста. Било му је нешто сумњиво кад је видео главу чувеног Кипа слободе, статуе која краси њујоршку луку. Клупко је почело да се одмотава. Утврђено је да на маркици заиста није оригинал него глава снимљена с копије Кипа слободе, направљена 1997. године да би красила један казино у Лас Вегасу.


НЕПРИСТОЈАН СЕМАФОР

Градски оци су беснели, док су се становници Нимвегена силно радовали. Нико не зна када и како, тек један семафор у центру овог данског градића, кад год би се упалило зелено светло за пешаке, уместо графичког приказа човека који прелази улицу, добио би пар у љубавној пози. Око тог семафора почеле су да се стварају гужве. Наиме, сви су непрекидно притискали дугме које, највише због особа с посебним потребама, може црвено да промени у зелено светло. Радост је трајала неколико дана, док из градске управе нису успели да „врате семафор у нормалу”. Што не значи да непознати весељак неће да смисли следећу смицалицу.


број: