Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš...


БОЖИЋНО СЕЋАЊЕ

    Пре Другог светског рата „Политика“ је за Божић штампала поклоне за децу. Биле су то посебне свеске или књиге са стриповима (највише, или искључиво, Волт Дизни) које се нису аутоматски прикључивале божићном издању „Политике“, већ их је редакција слала на адресе појединаца. Зато је благовремено морало да се пошаље писмо Редакцији. Не знам како је било код друге деце, али мене су родитељи терали да сам напишем то писмо.

    Не знам колико сати је трајало то писање. Морао сам да пишем мастилом (по свим прописима пристојности), и за то сам користио држаљу с перцем које сам сваки час замакао у флашицу с мастилом. Ако неко од вас или ваше деце пита шта је то, радо ћу написати текст о некадашњим мукама ђака и других полуписмених. Веровали или не, још увек имам по неку држаљу, кутијицу с перцима, а нашла би се и флашица с мастилом (не гарантујем да се није осушило), па бих могао и да илуструјем.

    Та писма писала су се отприлике у ово време. Тада, децембра 1936, толико сам се занео у свој први писмени састав да нисам ни приметио кад ме је отац фотографисао. Констатујем да ми буквар није био потребан, јер наопачке лежи на столу. А и перце, мимо прописа, држим наопачке. Ко зна, можда баш зато нисам прсте избрљао мастилом.
   И добио сам књигу са стриповима.УТУК НА УТУК

    За премијеру једне своје драме Бернард Шо (1856–1950) послао је почасним гостима већи број бесплатних улазница. Поред осталих, и свом политичком противнику Винстону Черчилу (1874–1965) приложивши писмо овакве садржине:
    „Поштовани господине! Шаљем Вам две улазнице.   Једна је за Вас, а друга за било ког Вашег пријатеља – ако га имате!”                

Черчил му је овако одговорио: 
„Поштовани господине! Враћам Вам послате улазнице и срдачно захваљујем. На премијеру, нажалост, не могу доћи, а доћи ћу на репризу – ако је буде!”

ЗАР НЕ БИ МОГЛО ДРУГАЧИЈЕ
    Великом руском писцу Гогољу позлило је док се налазио у друштву.
  „Брзо, брзо, помозите му! Два човека нека га држе, а један нека му у уста сипа ракију”, узвикнула је домаћица.
„Зар не би могло да ме само један држи, а двојица да сипају ракију?”

упита на то Гогољ шапућући.

ЉУБАВ ПОРЕД ПСА

    Прича о љубави Наполеона и Џозефине сигурно је једна од најузбудљивијих у историји. „Будим се потпуно испуњен тобом. Твоја слика, као и наша опијајућа синоћна задовољства, не дозвољавају мира мојим чулима. Слатка и јединствена Џозефино, како само снажно утичеш на моје срце!“- удварао се омалени војсковођа.
    Но, није им увек све било потаман. Док су током прве брачне ноћи били у љубавном заносу Наполеон је изненада зајаукао.
    – Ох, љубави моја – страствено је узвикнула Џозефина, мислећи да је он на врхунцу задовољства.
    – Ујео ме је твог глупи пас! – зајецао је Наполеон у очају. Причало се да је разочарана новопечена госпођа Бонапарта, целе ноћи морала да му превија повређену ногу, док се он драо из страха, мислећи да ће зарадити беснило.


ПОСЛЕ 73 ГОДИНЕ

    Немачка атлетска федерација недавно је као национални рекорд признала скок увис из 1936. године који је тада поставила Гретел Бергман. Атлетичарка је скочила метар и шездесет центиметара, али нацистичке власти нису хтеле то да признају и, будући да је Јеврејка, Гретел искључили из даљих такмичења.
    Рекорд је постигла 30. јуна 1936. године, уочи почетка Олимпијских игара на којима, на жалост, није могла да учествује... Занимљиво је да је Гретел Бергман и даље жива. Рођена 1914. године, навршила је деведесет пету. Када је искључена с Олимпијских игара 1936. године, постало јој је јасно куда Хитлер води њену земљу, а посебно њене сународнике Јевреје.    Пола године касније иселила у САД. То јој је спасло живот.

број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
Fonso
It"s actually a ruler Anne receiver on top of that wide wide lace top low neck line dresses for a wedding party , With a openwork shoelace upper somewhere with real seed starting spheres stitched for the bodice. It possesses an empire stomach and underneath half is whitened silk. The exact veil can match bodice. Brand new probable relative relates to the nicest student it is possible to just think, Except, discount plus size wedding dresses wedding dress custom made cheap simple silk wedding dress From sexy side-slit evening dresses to formal evening dresses, lovestdressES offers the huge seletion of long evening dresses for every occasioon at wholesale price. Our evening dresses online include every color of the rainbow. cocktail dress plus size She is larger than me and my peers soon. wedding party dresses cheap