Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

есте ли већ чули да


...највећи брдски парк у Европи, Вилхелмшоне, заузима површину од 2,4 квадратна километра изнад Касела у Немачкој; изградња је почела 1696. године и трајала је 150 година .
...према историчарима с Универзитета у Чикагу, точак је изумљен у Месопотамији 3500 п. н. е. .

...прву књигу о алгебри написао је исламски научник Ал Хорезми (790–840) звала се „Књига израчунавања интеграла и једначина” и до 16. века користила се као главни математички уџбеник на европским универзитетима .

...у просеку, сваке године се у свету открије око 15.000 нових врста живих организама; само у 2009. години откривено је 19.233 врста, од чега је 41 сисар .

...наш сликар Урош Предић добио је 1879. године Гунделову награду у износу од 80 форинти за најбољи успех у сликању уљаном бојом по мушким моделима.

...змија црна мамба добила је име по црној боји унутар уста, а не по боји своје крљушти које могу бити жућкасто-зелене или метално сиве боје.

...Phoneutria, познатији као бразилски лутајући или наоружани паук, најотровнији је паук на свету .

...летећи змај (Draco volans) врста је малог гуштера у џунглама Југоисточне Азије који због љускаве коже и опни између тела и предњих ногу личи на митолошка бића .

...„Његово величанство Луј XIV смрди попут дивље животиње” – написао је један руски амбасадор о француском краљу који се хвалио да се окупао само два пута у животу; у то време Европљани су Русе сматрали варварима јер су се купали бар једном месечно.

број: