Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš



                   ГЛЕЧЕРИ У ДВОРИШТУ




Топљење леденог покривача на западном делу Антарктика тешко је зауставити, саопштила је НАСА. Резултати истраживања научника ове америчке националне ваздухопловне и свемирске агенције нису нимало охрабрујући. Они тврде да ће глечери потпуно да се отопе за 200 година и да ће, због тога, ниво мора да порасте преко једног метра. НАСА дуже од 40 година прати понашање ових ледника који раздвајају Трансантарктичке планине. На основу тих посматрања, стручњаци сматрају да је западни ледени покривач, иако је много мањи од источног, осетљивији на отапање, јер покрива врх стеновитог подножја, смештеног испод нивоа мора, па се налази на удару топлих таласа из океана. Ледници ће, због тога, временом да постану нестабилни и срушиће се у воду.

                    ДРАКУЛА НА ДОБОШ

Чувени замак Влада Цепеша, познатијег као гроф Дракула, однедавно се налази на листи некретнина које се продају. Вила од 57 соба у околини Брашова, у срцу Румуније, процењена је на 135 милиона долара, а ко ће бити спреман да издвоји ову позамашну своту новца показаће време. Изградња дворца, који сваке године посети око 560000 туриста из целог света, почела је 1377. године, а завршена је једанаест година касније. Гроф који се хранио крвљу мештана и био бесмртан, према роману ирског писца Брама Стокера, никада није живео у замку, већ је, по неким списима, био у њему утамничен два месеца.

           ПРОНАЂЕН КОЛУМБОВ БРОД



После пет векова безуспешног трагања за једним од три брода из флоте Кристофора Колумба („Санта Марија”, потонула у водама Кариба), археолози верују да су наишли на његове остатке надомак северне обале Хаитија. Брод изграђен у другој половини 15. века у Шпанији одвео је Колумба преко Атлантског океана до новог континента. Пошто је стигао до Бахама, дубоко убеђен да се домогао Индије, насукао се на гребене Хаитија, а брод је потонуо. Колумбо је у близини места несреће изградио тврђаву, оставивши бројне чланове посаде да је чувају и чекају да се он врати на новооткривени континент. Управо на основу остатака тврђаве, али и записа из Колумбовог дневника, научници верују да су на трагу несталој „Санта Марији”.

                           ТРПЕЗА С НЕБА



Мештани једног села на западу Сри Ланке били су запрепашћени када су с неба на главу почеле да им падају живе рибе! Према њиховим сведочењима, рибе су биле дугачке од пет до осам центиметара, а до ове необичне кише дошло је после торнада који је рибе избацио из мора. Пре две године становници овог дела света имали су прилике да се почасте шкампима које нису уловили, већ су им такође пали с неба, после циклона који је харао њиховим крајевима. Након ове рибље непогоде сиромашним људима је бар за кратко лакнуло, јер ће, бар за извесно време, имати шта да изнесу на трпезу.

                           ПАНДА КАО ПАС

Хсин Чен, власник продавнице кућних љубимаца у граду Ченгду, на југоистоку кинеске провинције Сичуан, продаје псе који изгледом неодољиво подсећају на панде. Чен се обогатио, јер је, како каже, искористио тренутак када су Кинези престали да посматрају псе као део јеловника, већ као љубимце. Осетио је да су његови сународници све више склони моди која долази са запада, па је после таласа продаје лабрадора и француских булдога, у Кини настала права помама за псима–пандама. Домишљати трговац досетио се да псе подвргне козметичкој обради четкања и бојења длаке, како би личили на панде, а цео поступак дотеривања траје око два сата. Муштерије доводе куце код Чена сваких шест месеци, да би им обновио упечатљив изглед.

          ДОДАТНЕ НЕВОЉЕ НЕВИДЉИВИХ



У Танзанији празноверје озбиљно угрожава животе особа рођених без пигмента. Наиме, тамошње становништво верује да коса, кости, али и делови тела албино људи доносе срећу и благостање ономе ко их поседује. Несрећни људи су на мети рибара, рудара, врачева, али и свих који робују предрасудама. Рибари жуде за косом људи без пигмента, јер сматрају да ће им она донети бољи улов, рудари су убеђени да ће пронаћи дијаманте, а врачеви користе гениталије за справљање напитака за потенцију. „Племе духова” или „Невидљиви”, како их зову у окружењу, имају редак генетски поремећај, па се рађају с мање, или потпуно лишени пигмента.
                                                                                                       Илустровала Ивона Крижак

број: