Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Jeste li već čuli da... руске престонице до сада били су: Кијев (862–1169), Владимир (1169–1340), Москва (1340–1703), Санкт Петербург (1703–1918) и Москва (од 1918)


... Лига бршљана незванични је назив за групу од седам најугледнијих и најутицајнијих универзитета у САД (Харвард, Јејл, Принстон, Браун, Колумбија, Дармут и Корнел) по њиховим старим, бршљаном обраслим зградама.

... у САД и Канади, Празник рада (Labor day) прославља се првог понедељка у септембру.


... совјетски „Спутњик 1”, мала метална кугла сачињена од алуминијумске легуре, величине кошаркашке лопте (58 cm), тешка 83,6 килограма, с четири антене, лансирана 4. октобра 1957, прва је човекова творевина у свемиру.

... најбржи „суперрачунар” на свету не налази се више у Америци, већ у Кини. Реч је о рачунару „тјанхе-1А” који је направио кинески Национални универзитет за технологије одбране у Тјанђину. „Тјанхе-1А” постигао је брзину од 3,67 петафлопса .

... смарагд је чист провидан зелени драги камен који је заправо обојен облик минерала берила.... у Шавнику, варошици у Црној Гори, у данима око равнодневице Сунце излази и залази два пута у току дана. Ујутро се појављује иза брда Кравица и око 14 сати залази за брдо Градац; сат касније појављује се у кањону Буковице да би на крају дана зашло за планину Војник.


број: