Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Јесте ли већ чули да 3057


 ... химна Грчке има 158 стихова и најдужа је на свету .

... сва органска једињења садрже угљеник .

Carls Stjuart... енглески произвођач аутомобила и пилот Чарлс Стјуарт Ролс први је у јуну 1910. године прелетео канал Ламанш у оба правца без заустављања и први је британски пилот који је погинуо у авионском удесу .

... најстарија железничка пруга на подручју данашње Србије пуштена је у рад 20. августа 1854. године и повезивала је Белу Цркву с делом Баната који данас припада Румунији .

... амерички пилот Вили Пост обавио је 1933. године први самостални лет око Земље, коју је прелетео за седам дана, 18 часова и 49 минута .

... први резултати испитивања јавног мнења у свету објављени су 1824. године у америчкој држави Делавер уочи председничких избора .


... у Нишу су 1189. године потписали уговор српски велики жупан Стефан Немања и немачки цар Фридрих Барбароса који је предводио војску крсташа на путу у Свету земљу. Био је то први уговор између Србије и Немачке .


... летологика је кaд неко не може да се сети речи коју жели да каже .

... имена само три главна града пишу се почетним словом О: Ottawa – Канада, Oslo – Норвешка и Ouagadougou – Буркина Фасо .

... кинески, енглески, француски, руски и шпански су службени језици у Уједињеним нацијама .

... индијски еп „Махабхарата” садржи готово три милиона речи распоређених у више од 100.000 стихова, што га чини четири пута дужим од Библије и седам пута обимнијим од „Илијаде” и „Одисеје” заједно .

број: