Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Мале тајне великих мајстора


Савршени... СЕНДВИЧ
Сјајан сендвич више је од пуког хлеба и надева. Погледајте ово научно истраживање које би могло да помогне у његовом прављењу

Салата
Лист или два зелене салате могу знатно да поправе утисак који ће сендвич да остави. Херв Тис, отац молекуларне гастрономије, објашњава да утољавање глади не зависи само од количине хране, већ и од времена које се проведе једући је. Што дуже морате да жваћете сваки залогај и што више укуса осетите у устима, биће вам потребно мање хране да се осећате сито и задовољно. Ту наступа зелениш: додавањем свежег зачинског биља или салате продужава се време потребно за жвакање залогаја, чиме се употпуњује доживљај који сендвич пружа.

Надев
Можда ваш лични укус утиче на то шта ћете ставити у сендвич, али распоред састојака у сендвичу важан је колико и сами састојци. Судећи према налазима стручњака француског Државног института за пољопривредна истраживања, дегустатори сендвича једногласно су дали предност сендвичима код којих су састојци јаких мириса, као што су димљени лосос или јак сир, били смештени на дно сендвича, пре салата и осталих састојака којима се сендвич надева. Ти слојеви изнад састојака јаких мириса спречавали су мирисе да улазе у носне пролазе – орифицијуме – на горњем делу усне дупље, који воде ка синусима, и тиме покваре укус сендвича.

Премаз
Танак слој маргарина или бутера који се наноси на хлеб створиће водонепропусну препреку која ће спречити да хлеб упије сву влагу из састојака надева сендвича. То је захват којим се спречава да готови сендвичи који стоје запаковани на полицама продавница постану расквашени. Влажност соса, намаза или зачина веома је важна зато што помаже да се једињења која стварају укус, путем пљувачке, пренесу до папила – квржица на језику међу којима се налазе рецептори за укус .

Хлеб
Свеж хлеб хрскаве али меке коре – као, на пример, багет – савршена је основа за савршен сендвич. Мозак је створен тако да препознаје супротности. Најбољи рецепти искоришћавају начин на који наш мозак опажа укусе. Као добар пример може да се наведе мирис дувана. После извесног времена, мозак се замори од тог надражаја и ми престајемо да осећамо мирис. Исто важи и за укус .


Најбољи савети и трикови

Топлота
Мало загревања може да помогне обичном сендвичу да постане сјајан. Топлота побуђује етерична уља у састојцима и на тај начин већину мириса односи у ваздух, што значи да ћете имати јачи осећај путем носних канала.

Сланина
На одсеку за науку о храни на Универзитету Лидс, у Енглеској, стручњаци су утврдили да за сјајан сендвич са сланином није најважнији њен мирис. Стручњаци с овог универзитета предлажу да се кришке меснате сланине пре стављања у сендвич пеку седам минута у рерни, на „грил” режиму рада и на 240 Целзијусових степени
.

Аутор: 
С. Н.
број: