Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Прича са насловне стране


САВРЕМЕНИ

         
 
 
Сликајте га паметним телефоном и отићи ћете право на сајт нашег листа

 друштву и времену у коме производ постаје и оно чему се таква судбина никад није могла предвидети, све већу улогу имају бар кодови а међу њима такозвани кју-ар код (QR Code). Још од дана када су измишљени, употребљивост бар кодова стално је расла, да би се дошло до тренутка када обична „решетка” (енг. bar) какву већ дуже време виђамо на свему за шта се ухватимо у продавници све теже прати захтеве тржишта. Развојем и ширењем технологије, баш као и у случају рачунара, указала се потреба да се та брзина повећа, а да се на мању површину „упише” већа количина података уз могућност коришћења различитих врста знакова. Тако је настао кју-ар код.
    Кју-ар код име је добио од енглеске скраћенице за „брзи одговор” (Quick Response), а развило га је 1994. године предузеће „Денсо вејв” (Denso Wave), огранак једне од чланица јапанске „Тојота групе”, првенствено за потребе праћења делова возила током производње. Већ на први поглед, уочава се разлика у односу на „решетку” обичног бар кода. У кју-ар коду подаци су спаковани у виду квадратних тачкица – модула уклопљених у већи квадратни образац, и то дводимензионално и по одређеном распореду. Будући да се подаци у кју-ар код уписују не само положено, као што је случај код обичног бар кода, већ и усправно, количина података коју он може да понесе далеко је већа. Док је стара једнодимензионална „решетка” ограничена на око двадесетак цифара, неки кју-ар кодови могу их садржавати и до 7089, а подржано је и коришћење слова, симбола, бинарног система, јапанских идеограма и слоговног писма (канђи и кана). Могућности су огромне. Разликује се и технологија приступа овим подацима – док се бар код скенира светлосним зраком, кју-ар код као дигиталну дводимензионалну слику прима одговарајући сензор а обрађује процесор. На основу три уочљива квадрата у угловима процесор податке препознаје у тачном распореду и препознаје на исправан начин без обзира на величину, положај и угао а у самом симболу предвиђен је и нарочит програм за превазилажење грешака па на очитавање не утичу чак ни понека оштећења.
   Од тренутка када су мобилни телефони масовно снабдевени камерама и програмима способним да прочитају кју-ар код, његово ширење прети да досегне смеле замисли неких научнофантастичних романа. Само је на читаоцима да одлуче да ли ће га поистоветити са оптимистичким предвиђањима утопијских друштава где развој технологије служи искључиво добробити човечанства или са каквим апокалиптичним заплетом у коме ћемо и сами бити кодирани, очитавани и праћени по жељи и потреби што наметнутих или изабраних диктатура, што бескрупулозних корпорација.Аутор: 
И. Г.
број: