Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

High tech


САТОво је паметни ручни часовник који ће „Епл” покушати да победи

ко сте од оних који су се заклели да неће бацати новац на „паметне будалаштине” које се носе на ручном зглобу, око врата, око главе, прикачене на стомак, груди, или на неко интимније место, ово ће вероватно бити прва „паметна глупост” због које ћете можда пожелети да прекршите заклетву. До сада су сви паметни ручни часовници били гломазни, сложени и превише четвртасти. „Мото 360” је танак, једноставан и – коначно – округао!

Зашто ми је, уопште,
потребан паметни ручни часовник?


   Искрено? Уопште вам није потребан. Али оно што „Мото 360” може да уради, за нијансу ће вам олакшати живот. На пример, ако сте у апликацији „Гугл мапе” задали одређену путању којом желите да се крећете, часовник ће почети да вам вибрира на руци у тренутку када би требало да скренете, а саопштиће вам и да ли би требало да скренете лево или десно. Уколико сте у аутобусу, стално ће вас обавештавати колико још станица има до тренутка када би требало да сиђете. Уколико сте зависни од апликације „Гугл нау”, обавештаваће вас о вестима које би могле да вас занимају, у односу на ваше место – без обзира на то да ли је у питању новоотворени јапански ресторан, распродаја у књижари, или изложба слика. Уз то, обавештаваће вас звучним сигналом о пристиглим текстуалним порукама, електронској пошти, или о састанку који сте забележили у роковнику. Наравно, све од наведеног може да уради и ваш телефон, али замислите само колико пута бисте морали да завучете руку у џеп и извадите телефон, не бисте ли проверили руту док се шетате по неком непознатом граду. Уз „Мото 360” довољно је само да погледате на сат.

Шта још могу да урадим с њим?

   Уколико сте оптерећени својим здрављем и имате опсесивну потребу да сваки час проверавате показатеље свог организма – овај паметни ручни часовник биће пун погодак. Уколико му то дате у задатак, читав дан ће пратити ваш пулс и слати извештаје апликацији која се налази на вашем паметном телефону. Има могућност и да води рачуна о броју пређених корака током дана, тако да ћете на миру моћи да се нервирате због тога што имате премало физичких активности, односно због тога што непрекидно седите за рачунаром. Моћи ћете и да изаберете неко од његових петнаестак „лица”, односно да одаберете пригодан изглед часовника за сваку прилику. Уз посету „Гугловој” продавници – и по који евро више – избор ће се проширити на стотинак различитих имиџа које ћете моћи да одаберете за свој часовник: од углађених казаљки за пословне састанке, до потпуно неразумљивих симбола пригодних за састанак љубитеља Клингона. С обзиром на то да је екран веома добро осветљен и да има сјајну резолуцију, све што одаберете изгледаће више него убедљиво и неће одавати „пикселизовани” утисак. Верујемо да је то само почетак и да ће се програмери бацити на посао не би ли скројили нове апликације и искористили сјајне могућности које нуди хардвер овог моћног уређаја. Да ли има оних који би волели да им апликација одабере музику чији се ритам слаже с бројем откуцаја срца?

Које су његове мане?

    Мораћете да га пуните сваки дан. Срећом, „Моротрола” се потрудила да у највећој могућој мери олакша читав процес. Часовник користи универзални бежични систем пуњења тако да ћете једноставно моћи да га оставите на подлози за пуњење коју добијате у комплету с часовником или на било којој другој подлози која постоји у хотелу, кафићу или у стану вашег пријатеља. Ипак, постоји једна мана преко које неки корисници неће моћи да пређу: екран не досеже до саме доње ивице маске часовника. Изгледа као да је неко одсекао комад екрана неколико милиметара пре саме ивице, услед чега ћете непрекидно имати црни одсечак на дну кружне маске који ће помало кварити сјајан дизајн ове паметне справице.

Да ли би требало да га купим?

    Ово је можда први паметни часовник за који би већи број људи пожелео да издвоји новац. Уколико сте заљубљеник у технологију, требало би да размислите о „Мото 360”. Оно што је најзгодније код овог модела јесте то што ћете – за разлику од многих других паметних часовника које је тренутно могуће набавити на тржишту – моћи да га упарите с било којим новим моделом телефона који има оперативни систем „Андроид”. С друге стране – ако вам је стрпљивост врлина, те нисте недељама чекали у шатору испред продавнице да стигне прва испорука овог технолошког „слаткиша” – можда бисте могли да причекате годину дана да произвођач избаци следећи, унапређени модел. У том случају бисте вероватно могли да очекујете бољу батерију, више апликација и потпуно округли екран без црних одсечака.Аутор: 
С. Н.
број: