Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Забавников историјски забавник


САМОЉУБЉЕМ


          
Познат као изузетно ташт човек, Луј XIV више него сурово казнио је једног ученика због, наизглед, сасвим безазлене опаске
    


 језуитској школи у Клермону с узбуђењем се чекала посета Луја XIV. Године 1674. у госте им је стигао краљ Сунце, како су још звали овог француског владара. У то време овај колеџ похађао је и Франсис Селдон, син богатих ирских велепоседника. Одгајан у слободарском духу, шеснаестогодишњи Франсис непрекидно је професорима стављао примедбе што Луја XIV сувише хвалишу и о њему говоре као да је важнији и од Бога.
   

ад је Франсис Селдон напокон уживо видео краља, остало је забележено, био је непријатно изненађен. Главу владара красила је огромна перика. Младић се тихим гласом нашалио на рачун краљеве ћелавости због које Луј мора да се „кити туђим перјем”. Селдона је очигледно чуо неко ко не треба и то пренео владару.
Луј XIV речи младића није схватио као шалу, напротив. Издао је наредбу да се Франсис ухапси, спроведе у Париз и баци у злогласну Бастиљу. Владар је у први мах одлучио да Селдон чами у тамници извесно време, а да га потом пусте на слободу. На младићеву жалост, како је време одмицало, Луј је био св
е више обузет бесом, проговорила је његова огромна таштина. Написао је нову наредбу по којој се одређује да Франсис Селдон доживотно остане у затвору.
    Кад су схватили да сувише дуго нема никаквих вести од сина, а да професори у школи избегавају да кажу шта је посреди, Франсисови родитељи напокон су чули поражавајућу вест: дете им је нетрагом нестало и нико не зна шта се с њим до
годило. Франсисови мајка и отац нису ни у најгорим слутњама могли да претпоставе шта се десило, јер се ипак радило о угледној школи и није било разлога да не поверују професорима.
    Франсис Селдон остао је у затвору тридесет једну годину. Кад је његово заточеништво загазило у четврту деценију, неки од језуитских наставника заинтересовали су се за су
дбину свог несрећног бившег ученика. Сазнали су да су Франсисови родитељи у међувремену умрли и за собом оставили велико богатство. Тајним каналима и добрим везама наставници су успели да дођу до Селдона с којим су се договорили да ће га, у замену за деведесет осам одсто богатства, ослободити из тамнице. Наравно да је Франсис пристао на тако неправичну погодбу, било му је важно само да се поново нађе на слободи.
    Иако у средњим годинама, од толиког самовања и тамновања, Франсис Селдон био је сасвим оронуо и личио је на изгубљеног старца. Био му је организован бег не само из Бастиље, већ и из Француске. Кад је стигао у Ирску, веома кратко уживао је у богатству, јер је готово читаву имовину, какав је и био договор, морао да уступи језуитима.
Ћелава глава покривена периком од праве косе,
црвене потпетице додају неколико недостајућих центиметара, кад се
све то упакује
у раскошну
гардеробу добија
се краљ
Сунце.

 
ЋЕЛАВ САВ

    Луј XIV владао је од 1643. до 1715. године, односно седамдесет две године и сто десет дана. Сматра се једним од најдуговечнијих владара у историји.
    Овај француски монарх, висок само сто шездесет два центиметра, веома рано је оћелавио. Зато је увео моду ношења огромних перика, али и мушких ципела с високим потпетицама. С великом периком и на штиклама осећао се мужевнијим и моћнијим.
    У време његове владавине, о чему смо много пута писали, није се баш много марило за чистоћу. Богаташи јесу мењали гардеробу и облачили чисту и попеглану одећу, али су зазирали од купања. Веровали су да их прљавштина штити од зараза.   Занимљиво је да је Луј XIV био сасвим другачији. Остало је записано да, ако се не би окупао сваки дан, тело би му слуге макар истрљале алкохолом. Некад се пресвлачио и по три пута на дан.  Лекари кажу да је та краљева манија за чистоћом умногоме допринела његовој дуговечности.

Аутор: 
В. Софреновић
број: