Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Мале тајне великих мајстора


ОТАЦ ТАЈНИ И БИНАРНИ КОД


Отац тајни из Западне Африке, кинески мудрац, ренесансни Европљанин или модерни рачунар... сви користе
исти систем – бинарниИфа
У почетку, врховни творац, Олодумаре, послао је Обатала да створи Земљу, али он је на свом путу нашао палмино вино, напио се и заспао. То је искористио његов млађи брат Одудува, спустио се низ ланац с неба и прегршт земље бацио у океан. На ту земљу спустио је петла да је разбаца и тако створио прво копно на коме је онда изградио прво насеље Иле-Ифе. Ту је посадио палму која је имала шеснаест грана и делила је И
ле-Ифе на шеснаест делова.
Одудува је постао први краљ и има
о је шеснаест синова.
Врховни творац, Олодумаре, послао је онда Орунмила с неба да научи шеснаест Одудуових синова уметности прорицања и разговора с боговима и назва је Ифа, а они су је проследили даље свештеницима који сви добише титулу Бабалаво – Отац тајни.

граду Иле-Ифе, светом месту племена Јоруба, око 150 километара североисточно од Лагоса у Нигерији, Бабалаво, Отац тајни, седе на земљу и пажљиво прегледа да ли је све спремно да се позове Орунмилова мудрост.
– Шеснаест семенки уљане палме
– Дрвена прашина
– Посуда за семенке
– Изрезбарени послужавник за прорицање
– Изрезбарени штап
– Тералица за муве направљена од дугих длака коњског репа
Све је ту. Постави послужавник испред себе, просу дрвену прашину по њему и изрезбареним штапом поче да удара по његовом рубу призивајући духове, Орунмила и пророке из прошлости.
Тихо изговори прастару причу о настанку света и како је он, директно од богова, добио моћ прорицања преношену с колена на колено из далеке прошлости.
Затим Бабалаво стави шеснаест палминих семенки у испружени длан леве руке, покри их дланом десне руке коју брзим потезом скупи у шаку покушавајући да покупи што више семенки. Погледа шта му је остало на испруженом длану леве руке. Три семенке. Није добро. Врати све назад и покуша поново. Једна семенка је преостала. Добро је. Бабалаво штапом уцрта црту на дрвеној прашини у горњем левом углу послужавника за прорицање. Одмах настави с покушајима скупљања семенки с левог длана у десну шаку. Сваки пут када би му остале једна или две семенке уписивао је линије у дрвеној прашини на послужавнику, једну или две, у зависности од броја преосталих семенки. Ако би му остале више од две, или ниједна, покушавао је поново. Све док није успео четири пута и уцртао четири знака један испод другог, а затим пређе на десну страну послужавника и настави с овом наизглед чудном игром, све док није уписао још четири знака. Осам укупно, од којих је сваки био или једна линија „I” или две линије „II”.
Бабалаво спусти семенке у посуду и загледа се у распоред знакова на послужавнику. Човек који је седео преко пута њега пажљиво га је посматрао ишчекујући да чује своју судбину и шта му богови саветују да ради како би је усмерио у жељеном правцу.

иједан припадник племена Јоруба, које живи у Западној Африци на подручју Нигерије, Бенина, Тогоа и Гане, неће донети важну одлуку у животу а да се пре тога не посаветује с Бабалавом који уз помоћ обреда Ифа, старог колико и људи, разговара с боговима. Осим рођења и смрти, нема ниједног догађаја у животу који не може да се предвиди и, ако је потребно, промени. Зато је савет Оца тајни веома важан.
Осам знакова одређених помоћу палминих семенки и уцртаних у дрвену прашину, од којих сваки може да буде једна или две линије, називају се оду. Прва четири знака, која могу да се распореде на шеснаест начина, представљају шеснаест основних животних ситуација.
Чак и сам човек који је дошао по савет знао је значење распореда прва четири знака:

Огбе I, I, I, I – чиста светлост. Кретање без икаквих препрека. Отворен пут.
Огунда I, I, I, II – од речи „огун да” што значи „дух железа”. Представља чишћење или отварање пута. Уклањање препрека.
Ојеку II, II, II, II – крај циклуса. Од речи „о јеје ику” што значи „дух мајке смрти”. Представља таму и црну рупу. Смрт или завршетак неког круга.
Оса II, I, I, I – изненадна, неочекивана промена. Радикална промена услова.
Ивори II, I, I, II – све ствари у свемиру имају неку свест. Морамо бити свесни сами себе.
Ика II, I, II, II – лична моћ постиже се употребом моћи речи.
Оди I, II, II, I – поновно рађање.
Отурупон II, II, I, II – одржавање здравља. Болест служи за чишћење тела.
Иросун I, I, II, II – моћ.
Отура I, II, I, I– мистичне визије. Лични осећај судбине и сврхе
Ивонрин II, II, I, I – представља хаос у свемиру. Неочекиване промене.
Ирете I, I, II, I – одлучност. Стварање добре среће.
Обара I, II, II, II – снага.
Осе I, II, I, II – изобиље и плодност.
Оканран II, II, II, I – духовни раст долази као резултат равнотеже између главе и срца.
Офун , I, II, I – све што видимо у материјалном свету створила је светлост. Чуда су могућа као одговор на молитве.
      

руга четири, која такође могу да се распореде на шеснаест начина, означавају ближа појашњења. Тако да укупно постоји 256 могућих распореда (16 x 16).
Бабалаво напамет зна 256 поема Ифа и када одреди осам знакова и препозна њихов распоред, почиње да рецитује а слушалац, на основу стихова, закључује шта му је судбина и да ли треба нешто да мења.
Отац тајни поче да рецитује:
Богови благосиљају мојим гласом, богови благосиљају мојим устима, све моје молитве биће прихваћене, сасвим прихваћене...

Ји Ђинг


Фу Хси је владао светом
Једног дана погледао је горе и видео симболе како висе са неба
Погледао је доле и видео узорке на земљи
Видео је знаке на птицама и животињама
И места где они живе на Земљи
Нацртао је оно што је било близу
Нацртао је оно што је било далеко
Први је употребио Промене да помогне људима.

 кинеској покрајини Шангси у доњем току Жуте реке, у граду који се некада звао Ченгџи, а касније постао Лантијан, клечао је човек окренут лицем према југу и поклонио се три пута.
Човек је осећао велико поштовање према месту где се налазио, граду у коме је пре пет хиљада година рођен легендарни владар Фу Хси, који је први спознао пророчанску моћ симбола састављених од шест линија, пуних или испрекиданих, и записао ту моћ у Књигу промена – Ји Ђинг.
Испред њега стајала је уредно сложена хрпа од 50 штапића направљених од хајдучке траве. Човек узе један штапић и положи га водоравно. То је Ву Чи – непроменљива основа сваког бића.
Остатак штапића подели у две групе на поду. Десну узе у десну руку, издвоји из ње један штапић и стави га између малог и домалог прста леве руке, па врати остатак на под. С леве групе поче да одваја четири по четири штапића све док их не остаде мање од четири, тако да више није могао да одузима. Понови то исто и с десном групом. Остатак од леве групе стави између домалог и средњег прста леве руке, а остатак с десне групе између средњег прста и кажипрста.
Када је завршио, узе све штапиће из леве руке и стави их преко Ву Чија, првог издвојеног штапића, а остатак поново подели у две групе.
Понови поступак још два пута.
На крају је имао три групе. Из прве издвоји један штапић и погледа шта је остало. Свака од три групе, које су преостале оваквим дељењем, могла је да има само 4 или 8 штапића од хајдучке траве. Ако не, онда је негде погрешио и мора све испочетка.
Узе хартију да нацрта прву линију.
Ако су у све три групе остала 4 штапића, линија је стара јанг променљива линија – пуна која ће да постане испрекидана. Ако су све групе са 8 штапића, то је стара јин променљива линија – испрекидана постаје пуна. Две групе 4 и једна 8, то је млада непроменљива јин линија – испрекидана. Две групе 8 и једна 4, млада јанг непроменљива линија – пуна.
Све ово човек понови шест пута, док на хартији није нацртао шест водоравних линија, пуних или испрекиданих, које могу да се распореде на тачно 64 различита начина. Овако:

             

Човек се поново поклони три пута и отвори Књигу промена да види шта му Ји Ђинг предвиђа и саветује да уради у будућности.

Геомантија

Пророк Идриз заспа и у сан му дође анђео Габријел и поче да црта фигуре у песку. Идриз га упита шта то ради. Анђео Габријел му одговори да га учи уметности читања судбине. Нацрта укупно шеснаест фигура, пренесе му тајну и нестаде. Идриз је тајну прорицања дуго чувао, све док се није поверио индијском краљу Тумтум ал-Хиндију, који тајну записа и пренесе даље. Све до средњовековне и ренесансне Европе, где тајна, названа геомантија, достиже врхунац.


а обали Средоземног мора, на пешчаној плажи, човек прстом у песку уцрта низ тачака, здесна налево, избегавајући да их броји тако што је све време размишљао о питању о коме жели да се посаветује.
Нацрта шеснаест дугих тачкастих линија.
Тек тада поче да броји први ред спајајући две по две тачке. Паран број – уцрта две тачке лево, мало даље од линије. Следећи ред непаран – уцрта једну тачку испод оне две. Након прва четири реда добио је прву фигуру. Након свих шеснаест – имао је четири фигуре, четири мајке.
Затим поређа четири добијене фигуре мајки и лево од њих направи фигуре кћерки. Прве тачке, или главе мајки, представише прву кћерку. Од вратова састави другу, од тела трећу и од ногу четврту.
Сабирајући тачке две по две кћерке и мајке, зависно да ли су парне или непарне, нацрта још четири фигуре – нећакиње.
Од четири фигуре нећакиња састави још две фигуре сведока, а од њих једног судију.
Фигуре од једне или две тачке у четири реда могу да имају шеснаест различитих распореда. Овако:

                        

Човек се загледа у фигуре које је добио и задуби се у тумачење одговора на своје питање.

Бинарни код

Упалио сам рачунар и написао „Политикин Забавник”.
Рачунар те речи препозна овако:

                                  

Употребио је бинарни код. Начин приказивања текста помоћу две бројке – 0 и 1, које представљају бит, а осам битова представља један бајт. У једном бајту, осам битова може да се распореди на тачно 256 различитих начина и тако представи 256 карактера – великих и малих слова, бројева, знакова интерпункције, специјалних знакова.
Отац тајни из Западне Африке, кинески мудрац, ренесансни Европљанин или модерни рачунар... сви користе исти систем – бинарни.
Потпуно је свеједно да ли су то усправне или водоравне линије, испрекидане или не, једна или две тачке, 0 и 1, да-не, истина-лаж, све је то бинарни код присутан од раних цивилизација и увек обавијен велом тајне и мистичним значењем.
Као што припадник племена Јоруба са страхопоштовањем иде код Оца тајни да би добио потребну информацију, тако и милиони људи сваког дана са страхопоштовањем пале рачунар такође да би добили потребну информацију.
А информације су забележене бинарним кодом.
Аутор: 
Драган Кесић
Илустровао: 
Растко Ћирић
број: