Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Најстарија торта на свету?


ЛИНЦ С МИРИСОМ БАДЕМА
Славна „линцер торта” добила је назив по граду Линцу, главном граду Горње Аустрије, и важи за најстарију на свету: у већини кувара пише да је то најстарији сачувани рецепт за торту

    О тачности поменуте тврдње могло би да се расправља. Колачи и посластице постојали су од древних времена. Њима су тешко одолевали и стари Египћани, Грци, Римљани и сам Џингис-кан! Кинески изум, млеко у праху, у свом товару носио је чувени трговац, путник и путописац Марко Поло. Већ смо закључили да су прве пите од слатког сира (сира и меда), својеврсне претече торти од сира (cheese cake) прављене у Грчкој у време одржавања прве Олимпијаде, дакле 776. године пре наше ере. У сваком случају, није лако закључити који је колач најстарији.

Стари рецепт из архиве

    Рецепт за линцер торту из 1696. године, сачуван у Бечкој државној библиотеци, дуго је важио за најстарији писани траг о овој торти.   Међутим, директор Државне библиотеке у Горње Аустрије, 2005. године, у архиви је нашао још старији рецепт који потиче из 1653. године, Дакле, линцер торта била је позната у време барока. По свој прилици, не само у Линцу.

    Ко је торти дао назив и ко је смислио рецепт није познато, и то ће можда заувек остати тајна. Занимљиво је да се и у куварима из 17. века рецепти за линцер торту разликују. То несумњиво говори да је и у то доба овај колач био позната и често прављена посластица. Писци кувара су понекад додавали нешто ново, вероватно сматрајући да тако поправљају и обогаћују упутство за припрему посластице, односно саму посластицу.    Подразумевало се да се линцер торта пече у сребрној чинији (плеху) из којег је потом служена. Онда се од тога одустало. Посластичари су је вадили из металних плехова и стављали на тањире или је често умотавајући у украсну хартију. Осим што то доприноси мекоћи колача, постојао је и постоји и данас обичај поклањања линцер торте.
    Заједничко за све старе рецепте линцер торте била су два обавезна састојка: умућени бутер и бадеми. Било како било, линцер торта у тим давним данима била је зимски, заправо божићни колач. А онда је постала посластица за сва годишња доба и све крајеве света.

Мрежа од теста на јастуку од џема

    Ево једног од тих старих рецепата за линцер торту. Потребно је 200 грама маслаца, 300 грама брашна, 200 грама шећера, 200 грама млевених бадема и 100 грама бадема у листићима, ванилин шећер, мало цимета, кора од једног лимуна, мало каранфилића, прашак за пециво, три јаја и једно жуманце. За крај и 300 грама пекмеза од малина (или рибизли).
   Сви састојци се помешају: у умућени бутер треба ставити брашно, шећер, млевени бадем, мало каранфилића, ванила, цимет, кора од лимуна, три јаја, прашак за пециво и прстохват соли. Кад је тесто добро умешено да постане глатко, треба га оставити да одстоји два часа. У округли плех ширине 25 центиметара ваља потом распоредити тесто и подићи му ивице два центиметара. Једна грудва теста нека остане по страни: биће потребна за прављење мреже од теста која иде одозго. Пекмез треба размазати по тесту у плеху. Не сме да додирне ивицу посуде за печење, како не би загорела.
   Од преосталог теста праве се траке ширине
пола центиметра и стављају преко мармеладе, од ивице до ивице плеха, унакрст.

   Напослетку се размути једно жуманце и четкицом премаже кора, као и ивице торте. Пече се на температури од две стотине степени Целзијуса, око пола сата до четрдесет минута. Кад је торта печена, а још је топла, треба је прекрити чистом крпом да одстоји, а охлађени колач посути прах шећером – о ивицама – листићима бадема.

Аутор: 
М. Огњановић
број: