Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Славан, а непријатан


КРАЉ ОПАКИХ


Књижевни критичар из Бруклина појавио се изнебуха на светској рачунарској мрежи, критикујући све писце редом и то у стиховима, привукавши тако пажњу светских литерарних круговаСједињеним Америчким Државама познат је као краљ књижевих критика са једном звездицом, што је најгора оцена – будући да су пет звездица, најбоља оцена. Име му је Крис Робертс, живи у Њујорку, у Бруклину. Прославио се написавши 276 негативних критика на веб страници Амазона. Али, то није све. Крисове оштре критике написане су – у стиху!
    Заједничко за све јесте да ниједна није позитивна, односно, ниједна једина књига о којој је писао, њему се не допада. Свакој налази ману. Углавном, суштинску. Верује да нико не пише добро. Привукавши пажњу јавности путем интернета, назван је оснивачем новог веб књижевног жанра – уништитељске критике у стиху!
   Занимљиво је такође да Крис Робертс себе уопште не сматра књижевним критичаром! Он би волео да га називају писцем. Јер, себе, пре свега, види као писца кратких прича. Толико је самоуверен, да се не плаши да га упоређују са највећим писцима историје књижевности.  Додуше, и њих жестоко критикује. На пример, Набоков га једноставно нервира:
   „Како може свој роман 'Лолита' да назива трагедијом? Па нема ту епских ликова нити тренутака уздизања, па ни падова!” Своје критике потписује као „ Крис Бог” или „Крис Божји Бог”.

ве би то личило на обичног надобудног, чак неваспитаног младог човека (који нису ретка појава међу књижевним критичарима) који крчи себи пут изазивајући непријатна осећања. Међутим, ту постоји још нешто. „Техника” Криса Робертса подразумева нешто необично – он често измишља ствари којих нема ни у књигама, а камоли у биографијама писаца. То га на известан начин приближава славном Хорхеу Луису Борхесу чија је машта, између осталог, „обновила” Вавилонску библиотеку. На пример, пишући лоше и делу Нормана Мајлера, Крис је измислио необичну смрт писца, затим аутопсију која је довела до сасвим неочекиваног открића. А све, наводно, на основу (непостојећег, наравно) извештаја новинске агенције „Ројтерс”!


Крис у ретким тренуцима одмора, када не сасеца друге писце

ес је најважнија особенсот стила Криса Робертса, пишу о њему званични критичари. И док се они њиме баве, Крис шири своје ставове и по Твитеру. На Твитеру је, такорећи, даноноћно, критикујући нешто или некога, али углавном, обраћајући се књижевним круговима. Љути се на издаваче јер не признају његов таленат. Бар не за сада. Своја писма упућена издавачима ставља на увид целом свету. Недавно је посало писмо издавачкој кући „HTML Giant”. Писмо почиње са „Хеј ти!”. У остатку писма, Крос се препоручује као настављач Хемингвеја и Фитцџералда, али наглашава да заиста нема времена да губи са издавачима. Залаже се дакле за „појављивање” на мрежи. На Amazon Kindle објавио је приповетку „Hazy Shade of Winter” („Облачна сенка зиме”). Као што може да се погоди, приповетка је добила – лоше критике. Додуше, било је оних који су јој дали и две звездице. Можда приче заиста нису Крисова јача страна. Али, сасецање писаца у стиховима, то је баш занимљиво!
   Чињеница је да су савремени приповедачи врло задовољни када их Крис Робертс узме „на зуб”. Није тешко погодити зашто. Јер, то значи баш добру рекламу. Збрка у потрази за правим уметничким вредностима из дана у дан постаје све већа. У том погледу, „секач у стиховима” дао је значајан допринос. Дакле, нема разлога за забринутост. Класици се не „преврћу у гробу”, а савременици – како им драго!Аутор: 
М. О.
број: