Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

ШТА ЈЕ ХИПОТЕРАПИЈА?


КОЊ


   

На летњим Олимпијским играма 1952. у Хелсинкију и четири лета касније у Стокхолму данска јахачица Лиз Хартел освојила је сребрне медаље. Оба пута није пропустила да нагласи да јој је јахање помогло да се избори са последицама које је оставила дечија парализа.

ош је Хипократ приметио добро здравље јахача и њихову јаку крв, о томе су писали у Италији и Француској у 16. и 18. веку, а током шездесетих година прошлог столећа у Немачкој и Швајцарској појавили су се први центри за хипотерапију.
    Коњ се креће у три равни, исто као и људи, а његови покрети преносе се на карлицу јахача и поспешују потребу за ходањем, одржавање равнотеже и слично. У хипотерапији се не користе седла, већ мекани покривачи који омогућавају поступак у свим положајима, на леђима, стомаку, у седећем, бочно седећем, четвороножном положају.
   У почетку је то била метода којом су се бавили само физиотерапеути како би поправили или успоставили моторику, али врло брзо уочен је брз напредак и код пацијената на психотерапији или код оних који су радили са логопедом.


                                                                    Некој деци помаже кобила Латифа

   Савремени кров
ни термин који обухвата све начине лечења гласи терапија помоћу коња, али је појам хипотерапија много распрострањенији. Објашњење хипотерапије дала је америчка асоцијација:
   „Хипотерапија се може да се разуме као коришћење покрета коња које као стратегију користе физиотерапеути, радни терапеути и логопеди, како би се смањило оштећење, функционално ограничење и онеспособљеност код пацијената са неу
ро-мускуло-скелетним оштећењима. Ова стратегија користи се као део интегративног програма који има за циљ постизање терапијских циљева и остваривање максималног функционалног капацитета особе.”
   Хипотерапија је широко распрострањена и изузетно развијена у САД, Канади, скандинавским земљама, Енглеској, Немачкој и Русији али и у другим земљама Европе. У региону пр
едњаче Аустрија и Словенија.

а би се хипотерапија успешно одвијала неопходан је посебно обучен коњ. Бира се нешто нижи коњ благе нарави, спреман да воли оне који ће свакако већ после првог дана волети њега (или њу). Посебна обука неопходна је и за професионалног терапеута који ће сарађивати са коњем. Хипотерапија се одвија на отвореном када год време то дозвољава, али неопходно је обезбедити и затворени простор да би се лечење наставило и током хладних дан
а, када пада киша или снег.

Београду се хипотерапијом бави удружење Потковица које су 2011. основали водитељи програма хипорехабилитације, стручно оспособљени на основу програма пријављеног у Министарству рада и социјалне политике. У свему им помаже кобила Латифа.
   Хипотерапија спада у скупе третмане које многи не могу себи да приуште. Због тога ће се 17. децембра у галерији „Прогрес”, у Кнез Михаиловој улици у Београду, одржати продаја уметничких дела која су поклонили познати уметници. Циљ је да се прикупе средства за петомесечну хипотерапију дванаест малишана.Аутор: 
Ребека Леви
број: