Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Огледалце, огледалце...


КО ЈЕ НАЈЛЕПШИ У ЕВРОПИ?

Победника има колико и народа на Старом континенту

    Грчки вајар Поликлет из Арга, између 460. и 420. године пре наше ере направио је низ бронзаних фигура савршеног телесног склада, односно пропорција. У теоријској расправи дао је одређене мере за склад људских пропорција. Једно од правила било је да човеково лице треба да буде десети део тела. У светлу оваквог поимања лепоте, ружни су били сви они који нису имали среће да се уклопе у Поликлетове мере.
    Међутим, како не бисмо помислили да је лепо и савршено грађено људско тело било једини образац лепоте за старе Грке, треба свакако поменути други појам који је изражавао лепоту – kalokagathia. Израз чине две речи:  kalos, што се најчешће преводи као лепо, иagathos, израз који осим што значи добар или добро, подразумева и читав низ позитивних појмова. Једноставно речено, лепота није само лепо лице, већ спој лепоте, доброте и највиших моралних вредности. Међутим, ни то није за грчке мислиоце и уметнике био крај расправе о лепоти. Према Платону, читав материјални свет само је сенка оног савршеног света, света идеја. Тако је и физичка лепота исто тако само сенка, одраз.

Све је таштина


    Овај кратак увод могао би да буде и делимичан одговор на питање наше читатељке Катарине Вуксић која жели да зна који је народ најлепши у Европи. Она свакако није имала у виду грчке обрасце лепоте и доброте, па ни сенку из света идеја, нити било шта слично. Хиљаде страница на Интернету посвећено је различитим расправама о лепоти жена и мушкараца, представника одређених континената, народа, наравно и полова.
    Стиче се утисак да је сујета, односно таштина обузела читаву планету. Можда је одувек била ту. „Таштина над таштина, све је таштина”, каже се у старом библијском тексту. Има ли кутка на Земљи где људи не мисле да је баш њихов крај место где живе најпаметнији и најлепши људи? Будући да нема строго задатих закона лепоте (осим такозваних модних трендова), сви могу потпуно равноправно да учествују на такмичењу за најлепши народ.
    Различите су прилике кад нам се једноставно намеће размишљање о лепоти одређеног народа. Светско првенство у фудбалу био је један такав догађај. Признајмо: и ми смо били пред искушењем да наше „орлове” видимо као Аполоне. Сви су добро играли, ал’ да видимо ко је најзгоднији! Руку на срце, фудбалери и нису до пре неколико година важили баш за најлепше момке. Изгледа да више није тако! Кристијано Роналдо, Фернандо Торес, Дијего Форлан, Дејвид Бекам – за њима уздишу милиони поклоница фудбала. Зашто? Одговор треба тражити од оних којима се поменути момци допадају. Исто важи и за велике политичке догађаје: тада загледамо председнике држава и министре. Чији ли је председник најлепши? Да није можда наш?
    Дакле, читаво једно море у непрегледном океану података на Интернету говори о томе који је најлепши народ на свету, где живе најлепше жене. Кратко речено, нема миљеника нити победника. Некима су најлепши Шпанци, други сматрају да су жене са истока Европе згодније од оних са запада. С таквим мишљењем не слажу се они који верују да Италијанкама нема премца по лепоти на Старом континенту. А Холанђани, тако витки, високи и бледолики! Швеђани и Швеђанке били су честа тема расправа о лепоти у време такозване сексуалне револуције пре педесетак година.


Најлепши су „мешани”

    Уосталом, ево шта је одговорио непознати Јапанац, иначе светски путник, на питање који је народ у Европи најлепши:
    „Не мислим да су Британци посебно лепи. У ствари, углавном су ружњикави. Немци нису тако лошег изгледа, али њихова лепота не оставља утисак. У Италији, и жене и мушкарци веома су секси. Имају тамне очи и тамнију кожу. Французи су потпуно другачији. Мени се допада кад су све одлике помешане: тамна коса и светле очи, тамне очи и светла коса. У сваком случају, Францускиње изгледа да највише воде рачуна о виткој линији што је веома добра ствар...”
    А ко би у избору за најлепши народ могао да заобиђе Црногорце? Они би се први наљутили. Јесу ли виши растом од Норвежана, на пример?   Свакако да им је коса тамнија од скандинавске. И нама у Србији годинама је „уливано” у главу да смо посебни и непоновљиви. Тешко се опорављамо од тог осећања више (естетске и сваке друге) вредности.
    Према једном од поменутих бројних истраживања, најлепши мушкарци у Европи су Португалци, а најлепше жене Рускиње. Да ли се рачуна просек висине, тежине, боје очију? Јесу ли Италијани стварно тако ниски, а Грци тако тамни? Један младић из Београда страсно се заљубио у Грузијку, па је по најстрашнијој зими пре неколико година кренуо из српске престонице у Тбилиси да би је видео. Јер, био је потпуно убеђен да је она најлепша девојка на свету. После је потпуно променио мишљење. С друге стране, суграђанки поменутог младића својевремено се свиђао физички неугледан Италијан. Није јој био ни до рамена! Њој се то изгледа допадало.
    Шта све ово значи? Да се лепота не може увек мерити Поликлетовим мерилима. Уосталом, данашњи Грци не личе на оне из античких времена. Народи се мешају и свет је одавно постао „глобално село”. Извесно је да, гледајући ко је лепши, често заборављамо доброту и племенитост. О моралним вредностима да и не говоримо.

------------------------------------------------------------------------------

Аутор: 
Мирјана Огњановић
Илустровао: 
Добросав Боб Живковић
број: