Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Где зимују мудри?


КИКИНДА,

          
У овој лепој банатској вароши мале ушаре нашле су уточиште, а пре две године на само једном дрвету избројано их је чак 165
 

ао симбол мудрости, сова потиче још из Старе Грчке. Атина, богиња мудрости, увек ју је имала поред себе. Први ковани новац Атињана на једној страни имао је богињу, а на другој сову. Током векова многи народи су различито доживљавали ову птицу. Док се у деловима Европе она повезује са мудрошћу, уметношћу и културом, у различитим деловима света означава долазак смрти и несрећу.  Народна веровања да су то мрачне птице и да доносе несрећу све су мање присутна у Србији. На нашим просторима живи десетак врста сова, од 222 колико их је регистровано у свету. Ова птица велики је заштитник у еколошком систему јер се храни разним глодарима: мишевима, пацовима, па чак и змијама... Њен допринос пољопривреди мери се милионима евра.    Поред тога што је препознатљив по својој свечаности „Дани лудаје” и мамутици Кики, Кикинда, град у Северном Банату, од пре неколико година постала је и у свету важно место за орнитологе, истраживаче и проучаваоца птица. Зашто? Кикинда, односно њено градско језгро зими настањује додатних 700 становника.
    Мала сова ушара – Асио отус, изабрала је управо овај град за свој зимски дом. Од краја октобра до почетка априла Кикинда је највеће зимовалиште мале сове ушаре на планети. Овом податку доприноси чињеница да је на градском тргу пре непуне две године избројано више од 700 примерака ове птице. Зна се и да је тада само на једном дрвету било чак њих 165.

-------------------------------------
Кућа директора гимназије

О значају сова у Кикинди говори и чињеница да се непуних двадесетак метара од самог станишта, а одмах поред зграде гимназије „Душан Васиљев” и данас налази кућа, изграђена почетком 20. века за становање директора гимназије, на чијој фасади стоје рељефи сове ушаре. Не зна се да ли је још у то време сова била препознатљив симбол града, или ту стоји као симбол мудрости и знања.

----------------------------------тручњаци не могу да докуче зашто су сове изабрале баш Кикинду за своје зимско станиште, али изгледа да су велики четинари у самом центру идеално место за презимљавање мале ушаре. С друге стране, нема их само у центру града, зимују и у другим деловима варо
ши. Прилагодиле су се новим (не)приликама, све већем броју људи на све могуће стране, те сада за гнежђење траже скривена места старих и напуштених зграда.
    Сове се хране глодарима, најчешће су то волухарице и пољски мишеви. Волухарице, наизглед симпатична створења, наносе огромне штете усевима и пољима, хранећи се житом, детелином, кукурузом и свим другим културама које могу да се нађу на војвођанским њивама. 
----------
У свету

У раним индијанским цивилизацијама сове су симболизовале моћ и помоћ, а имале су и моћ прорицања. Нека племена су веровала да су оне душе недавно умрлих и да стога морају да се поштују. У Велсу су веровали да, кад се међу кућама зачује совин хук, једна неудата девојка изгуби невиност, али и да ће новорођенче бити благословено ако трудница чује хук сове. У Француској су веровали да сова може да помогне уседелицама да нађу мужа. У Пољској се, пак, верује да сове не излазе дању јер би својом лепотом изазвале завист других птица. У Јапану оне симболишу срећу, напредак и благостање, а онај ко носи њен симбол заштићен је од патње.

---------
    Наиме, једна волухарица рађа четири до седам женки које су полно зреле за месец дана те свака од њих на следећих 40 дана може да донесе на свет исто толики број. Уколико сте добри у математици, долазите до огромног броја ових глодара сваке године. Уништавајући приносе, с једне стране, и преносећи разне болести, с друге, штета од волухарица је немерљива.
    Ту на сцену ступају сове које само током једне ноћи могу да поједу и до четири волухарице или пољска миша, а по прорачуну, оне у Кикинди годишње поједу више од пола милиона ових глодара, доприносећи на тај начин и пољопривреди и здрављу.а су сове у Кикинди постале право мало чудо сведочи и то да је само током протекле зиме овај банатски град посетио велики број туриста из целог света, међу којима је била и екипа британског Би-Би-Си-ја на челу са светски познатим истраживачем птица Дејвидом Линдоом. Он је тада и сам посведочио да нигде на свету на једном дрвету није видео више сова и да је Кикинда у сваком смислу зимски дом сова.
------------------
Без сујеверја

Иако је уврежено веровање да сове доносе несрећу, Кикинђани су свесни њиховог значаја. Тако се десило да је током шетње тргом једна Кикинђанка са дететом пронашла сову испалу из гнезда. Како није знала шта да учини са птицом, на крају ју је однела у Црвени крст који је обавестио надлежне установе, те је мала сова збринута.

----------------
    Како празноверје полако напушта овај град, тако се и његови становници све више поносе новим „суграђанима”. Чак су уведени и строги прописи који се односе на могуће узнемиравања сова. Општина је прописала казне до милион динара за несавесне грађане, као вид превентивног очувања овог јединственог станишта. Постављене су и табле са свим важним подацима о малој ушари, тако да Кикинда постаје „град сова” јер у њој зимују мудри.

                                                                                                  Снимио Владимир ПетровићАутор: 
Марко Марковљев
број: