Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

БОЖИЋ, ДАН КОЈИ СЕ РАЗЛИКУЈЕ


ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Много је важних и занимљивих догађаја који су се збили 7. јануара. Издвојили смо неке који су на својеврстан начин утицали на свет и време.

    По хришћанском предању, 7. јануара 1. године по јулијанском, а 25. децембра по грегоријанском календару, рођен је Исус Христос. Овај празник је верска и породична свечаност коју светкују све хришћанске цркве и њихови верници.
     До 16. века сви хришћани Божић су славили истог дана. Увођењем грегоријанског календара 1582, названог по папи Гргуру XIII (Грегориус), православне цркве наставиле су да га славе према јулијанском календару, али су неке – попут грчке, румунске и бугарске – касније прихватиле нови календар.
Роженство Христово, икона Андреја Рубљова, 1405. година, из цркве у московском Кремљу

    Прослављање Христовог рођења делимично се ослања на прастаре народне обичаје и веровања у рођење бога Сунца и бога биљног света и зеленила. Уношење бадњака у кућу и стављање на ватру потиче из древног времена и веровања да ће на тај начин бити обезбеђена срећа, напредак и плодност. Тог дана православни хришћани поздрављају се речима „Христос се роди!” и „Ваистину се роди!”.


Наставак текста у Забавнику...

Аутор: 
С. Делибашић
број: