Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

УПОЗОРЕЊЕ НА СВЕМИРСКИ НАЧИН?


ЦРТАЊЕ


Појава кругова у житу постала је ове 2012. године скоро свакодневна појава, јер су све очи упрте у небо, премда се невоље дешавају на Земљи

Трагови у пољима житарица, рад непознатих уметника, по мишљењу многих – пријатеља из свемира
 
решли смо прву половину 2012. године о којој толико много говоримо као о својеврсном изузетку у времену. Што због мајанског календара (који предвиђа, крај једног циклуса, односно нови ток, нови живот, нови смисао човечанства, а можда и нову цивилизацију) – што због учесталих земљотреса, временских непогода, али и економске кризе. Многи имају утисак да су људи имали прилику да на Земљи направе рај, али су – вођени жељом за напретком, а мало више зарадом, много тога покварили. И сада следи „освета на свемирски начин”...
   Поново се скоро свакодневно говори о џиновским цртежима у житу који по правилу искрсавају– ноћу. Каже се да су њихови творци ванземаљци. Кругови који се на тајанствен начин појављују у житу, без видљивог трага људског деловања, занимају јавност већ годинама. Пре него што су снимљени фотографским апаратом, о њима се вековима шушкало. Наиме, један од најранијих података који сведочи о њиховом постојању, записан је још 1678. у дрворезу који приказује „ђавољи поход на Хартфорд”. Археолози, истраживачи древних гробница сумњају да су огромни, необични цртежи уочени још у древном Египту. Помоћ која неочекивано стиже са небеса, древни је симбол свести човека о греху који је починио на овом свету.

Светлосне лопте на Дорћолу

    Кругови у житу постали су познати широј јавности путем медијима тек у 20. веку. Светом су се пронеле фотографије житних поља у Британији, Африци, Јапану и Сједињеним Америчким Државама. Али и у другим земљама Европе, па и у Србији. Чудни геометријски облици, због чињенице што искрсавају „у глуво доба”, у тајности, али и и због своје величине, изазивају непријатно осећање страха. Други, пак, задовољно пљескају рукама тврдећи да ванземаљске цивилизације постоје, да су њихови представници одавно међу нама. Неки су тога свесни, а други, наводно, ништа не примећују.

Да ли слика у пољу (горе) треба да нас подсети да је љубав најважнија и ко ће тачно протумачити шару створену повијањем стабљика биљака?

    Угледавши на мутном ноћном небу минуле зиме три „шетајуће” светлосне лопте, две средовечне Београђанке су, шетајући кејом Дунава на Дорћолу, управо у касним ноћним сатима почеле да дижу руке и машу пријатељима из свемира. Имале су толико много разлога да поверују да је сваки посетилац из неке далеке галаксије пријатељски настројен. Зашто би нам наудили? Нису ваљда као ми!? Одмах су телефоном позвале блиску пријатељицу, иначе стручњака-аматера за НЛО. Хладно их је разуверила. Крените према кули Небојша и видећете да је то светлост снажних ласера са брода – објаснила им је, признајући да се варљива нада у посетиоце из далека и њој јавила на истом месту неколико година раније. Одушевљење је кратко трајало. Пријатељице су схватиле да учитељи из космоса нису дошли. Да ћемо, бар за сада, све морати сами да чинимо. Погнутих глава упутиле су се својим кућама, узалудно ишчекујући сан.
    Али, вратимо се сликама-порукама у пољима. Пронађени међу пшеницом, јечмом, сунцокретом и другим усевима, цртежи на безмало необјашњив начин повијају стабљике. Највише их има у Енглеској. Искрсли су и у Италији, непосредно пре него што ће овог пролећа тај део Апенинског полуострва погодити разорни земљотрес.
    Било је сасвим очекивано да ће заговорници теорије о ванземаљцима повезати те две ствари. Присталице приче да нас пријатељи из свемира (дакако искуснији и интелигентнији од нас) упозоравају шта све непријатно може да нам се догоди, одмах су се огласили. И мало ко је, признао то или не, био равнодушан према тој теорији у тако тешком тренутку. Земљотреси су довољно страшни и без кругова у житу.
   Тумачењем цртежа, формула, тајних симбола кругова у житу, многи научници се тиме данас најозбиљније баве. Посебно их је заинтересовала у пољима житарица исписана формула мелатонина, такозваног хормона сна, који се код сисара излучује у крв из пинеалне жлезде у мозгу.  

Пинокио, портрет израђен трактором

    Дакле, у месту Касадо Д’Ада између Милана и Бергама током топле пролећне ноћи на пољу су се појавили врло чудни „зарези”, као и други, крајње необични облици. Те слике нису баш геометријске као оне ранијих година, пронађене у Енглеској. Свака фигура била је висока неколико десетина а широка бар пет метара. Узалуд су мештани истраживали шта се то заправо догодило. Није било трагова трактора ни косилице, нити било какве друге машине. Као да је неко уз помоћ ужади из авиона спустио „нешто” и тиме шарао. Међутим, нико од становника није чуо ни најмањи шум у ноћи када се догодило сликање у житу.
    Они који верују у ванземаљце одмах су прихватили нове цртеже као упозорење ванземаљаца чији је долазак иначе предвиђен за 2012. годину. Други се смеју објашњавајући да је такозване трагове у житу веома једноставно направити. Потребно је само да се окупи дружина опремљена конопцима и даскама. И да су вешти, односно, да су маштовити. И да их не ухвати жена на делу. Као што је то био случај са „уметником” з Енглеске.
    Његове ноћне изласке приметила је најпре супруга. Жена к’о жена, помислила је да њен супруг има љубавницу. Одмах је почела да га шпијунира. Погледала је таблу на којој је записана километража у њиховом аутомобилу. Онда је спазила даске и конопце у пртљажнику.
   И, напослетку, чула за тајанствене кругове у житном пољу удаљеном неколико километара од њихове куће. То је била та километража! Супруг је скрушено признао и жени и полицији да је са својим другом ноћу изигравао ванземаљца.

Сликар у пољу, Земљанин

   Дакле, неко црта оловком, други воденим бојицама, уљаним, неко даскама и конопцем, а Дарио Гамбарин, педесетдвогодишњи уметник из Вероне то чини –трактором. Видевши какво интересовање изазивају огромни цртежи на пољима житарица, он је, уместо четкице, купио трактор. Његово разапето платно, односно хартија већ извесно време су пољопривредна добра, поља од двадесет хиљада квадратних метара и више. Дарију је потребно између три и пет часова непрекидне вожње да направи један цртеж. Сваки цртеж у пољу израђује у даху. Нема исправки, нема гумице нити премазивања. То је један непрекидни перформанс.

Сликар Дарио Гамбарин

    Толико се снажно усредсреди на оно што ради, да током само једне „вожње” односно „цртања” ослаби и по пет килограма! Наравно, Дарио Гамбарин није једини светски уметник који црта у житу. Раде то и други, тврди он, али више воле да људи помисле да су то учинили ванземаљци.
    На замисао да почне да ствара уметничка дела у пољима, дошао је пре неколико година када је у Немачкој учествовао на изложби ленд-арта. Нису му се нимало допали радови уметника који су се служили ласером да би најпре исцртали жељене облике по земљишту. Или на тим исцртаним местима садили цвеће. Он је желео да црта трактором, без поправки, оно што мисли да би требало да буде права слика у пољу.  Опседнут је израдом портрета! Његове слике су, стога, другачије од оне коју остављају непознати, „ноћни” сликари. Јер Дариове имају потпис. И не само то. Уметник не жели да изазива забринутост и панику.  
   Сматра да је у данашњем свету тога превише. Жели „само” да изазове дивљење. Свестан је да не може да се упоређује са ванземаљцима, али ипак...

Слике Дарија Гамбарина настале у пољима, уз помоћ трактора, у једном дахуАутор: 
Мирјана Огњановић
број: