Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

ПЕТКОВДАН / 23. мај 2014.


АФРИКА


На данашњи дан 1977. године у Топчидерској шуми израстао је Музеј афричке уметности, први и једини те врсте у Југоисточној Европиузеј у најбољим годинама (Срећан 37. рођендан!) данас може да се похвали предметима који представљају репрезентативну збирку афричке уметности и културе. Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности, а у њој су одабрани предмети из почетне збирке оснивача Музеја, Веде и др Здравка Печара. Поред сталне поставке, Музеј проучава и представља традиционално и савремено афричко стваралаштво и културе Етиопије, Магреба, Средње и Јужне Африке.
   На сталној поставци можете да се дивите бројним маскама и скулптурама које се сматрају класичним изразом уметности Западне Африке и саставни су део верских и других друштвених обреда. Изложени су и други обредни и магијски, украсни и употребни предмети у дрвету, затим керамика, фигуре у меком камену, као и многобројни примерци текстила и музички инструменти. Сви ови предмети део су традиционалне уметности различитих заједница Западне Африке, који припадају културама народа Бамбара, Догон, Марка, Малинке, Моси, Бобо, Киси, Бага, Дан, Гере, Сенуфо, Бауле и Ашанти.
  
Збирка се редовно обогаћује
 
    Основну збирку сакупио је посвећени познавалац уметности и страствени колекционар др Здравко Печар са породицом. Током две деценије проведене у Западној Африци, прво као новинар, а касније као дипломата и југословенски амбасадор у седам афричких држава, др Печар стекао је широко познавање афричке историје, културе и уметности, поткрепљено неговањем блиских односа с људима Африке, њиховим обичајима и начином живота. Велика истрајност, као и знатна материјална средства, омогућили су Печаровима да сакупе вредне примерке који данас сачињавају изузетну збирку афричке уметности. Музеј је јединствен по томе што су сви музејски предмети из Африке изнети уз писмене дозволе влада афричких држава.
   Основна збирка Музеја стално је обогаћивана откупима и поклонима, не само појединачних предмета, већ и читавих збирки, тако да музејска збирка сада садржи неколико хиљада аутентичних предмета традиционалне уметности, пореклом из земаља Западне, Централне и Источне Африке.

узеј иде и у госте са својим изложбама, а госте радо прима током Афро фестивала, јединствене светковине космополитског духа за сваког „грађанина света”, са жељом да допринесе ширењу и неговању културних веза и унапређењу културне разноликости. Представљање културног наслеђа Африке остварује се и путем тематских изложби, предавања, филмских пројекција, ликовних, плесних и музичких радионица, тематских вечери и концерата. У овом свечаном догађају издваја се најзначајнији дан фестивала, Дурбар, што значи „Фестивал фестивала”, дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду, у пријатној башти Музеја, овај дан слави афричку музику, плес, уметност и занате.

                                                                               Котоко талисмани            

познавање с културама Африке можете да почнете изложбом „Котоко коњаници, чувари душе” на којој ћете видети чаробне, мајушне фигуре коњаника, амајлије народа Котоко у бронзи, дрвету, керамици.
   Овај музеј прима посетиоце свих седам дана у недељи, од 10 до 18 сати. Пожурите, чувари душа народа Котоко могу да се виде до октобра!Аутор: 
Н. М.
број: