Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Смешни криминалци


12 ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ


Неке прекршиоце закона полиција никада не успе да открије. Друге, пре или касније, успешно нађе и казни. Али постоје и они који једва да су успели и да напусте место злочина а већ су имали лисице на рукама. Сопствена глупост била је њихова једина врлина


Не веруј филмовима

Један двадесетдеветогодишњи лопов из Немачке одлучио је да провали у стан свог комшије. Покушао је да отвори врата користећи своју кредитну картицу, као у добро познатим сценама из филмова. Ипак, власника стана пробудила је бука, па је провалник побегао. Све би било у реду да му у тој паници картица није пукла напола, а у вратима остало његово име и број рачуна у банци. Када је полиција дошла по преступника, на његовом кухињском столу нашли су другу половину картице.

(Пре)млад

У америчкој савезној држави Колорадо један момак упао је у продавницу и, претећи пиштољем, тражио од касирке да му преда сав новац. Она је то и урадила, али је лопов тада затражио и боцу вискија коју је угледао на полици иза касе. Продавачица је од
била да му је да јер није веровала да момак има 21 годину (забрањена је продаја алкохола особама испод ове старосне границе). Он јој је рекао да има довољно година, али она и даље није веровала, и почела је расправа. Момак се на крају изнервирао и извадио возачку дозволу да продавачици докаже да је довољно стар да сме да му да алкохол. Наравно, она је тада видела његово име и адресу и он је убрзо ухапшен.

Тесан
прозор

Један буцмасти лопов из Аустрије обио је бензинску пумпу и украо петсто евра. Невоља је настаја када је хтео да побегне. Кренуо је кроз прозор за који се испоставило да је претесан.
Момак тежак 120 килограма заглавио се у оквиру прозора. Тако заглављен чекао је до јутра, када су га ослободили власник пумпе и, наравно, полиција.

Што не
промене мењач


Френк Синглтон са Флориде тог дана изашао је из затвора. Како му је био потребан превоз до куће, он је на затворском паркингу напао жену која је управо излазила из свог аутомобила. Отео јој је кључеве, гурнуо је и улетео у кола. Није стигао далеко јер је аутомобил имао ручни мењач који Синглтон није умео да користи. У полицији је свој поступак правдао речима да га је мрзело да до куће иде пешке.

Ноћ до јутра


Једном крадљивцу аутомобила из Мађарске десило се нешто чега би се сваки „поштени” лопов постидео. Једне вечери обио је аутомобил, сео у њега и по преградама почео да тражи нешто вредно. У том несмотреном претурању успео је да активира централну браву, тако да никако није могао да изађе из аутомобила. Целу ноћ преседео је закључан, а ујутру су га ослободили власници у пратњи полиције.

Приспавало
му се


Један двадесетчетворогодишњи московски лопов провалио је у стан и наишао на добар плен. Покупио је сав накит и драгоцености и упутио се ка излазу. Али, како је био припит, одлучио је да накратко легне и одмори се. Када се власник стана вратио кући, имао је шта да види: провалника који хрче у спаваћој соби. Полиција је убрзо стигла и ухапсила лопова, за кога се испоставило да иза себе има још седам пљачки станова.

Чији је
новчаник


Холандски џепарош тражио је нову жртву у тржном центру. Управо се приближио једном старијем господину, када га је шчепао случајни пролазник који је видео шта се дешава. Када је лопов схватио да нема куд и да му је план пропао, брзо је вратио новчаник и успео да се истргне и побегне. Невоља је била што је у тој паници уместо украденог новчаника, жртви дао свој, наравно са свим документима у њему.

Виолиниста
на
крову


Двојица Мађара испланирала су да украду читав кров с једне куће. Био је то дуг и напоран посао јер је све требало раставити у делове и утоварити у камион. Када је посао коначно био готов, један од двојице лопова сишао је с крова и однео мердевине са собом. По његовог „колегу” ускоро су стигли ватрогасци који су га спустили на земљу где га је дочекала полиција.

Позови полицајца

Четрнаестогодишњи Шакил Мек Кини са Флориде бавио се препродајом дроге. Желео је да му посао крене боље, па је одлучио да за то искористи телефонски маркетинг. Имао је „среће” да први број из именика који је позвао буде управо телефон полицајца Мета Паркса. Њих двојица су се убрзо нашли на паркингу, а није потребно рећи да је младић мало другачије замишљао тај сусрет.

Лифтбоји

Двојица младих Норвежана одлучила су да бес искале на лифту железничке станице. Ударали су у врата, шутирали их, а онда се лифт заглавио и укључио се аларм. Све би било у реду да разбојници тада нису били – у лифту. Ништа им није преостало него да мирно сачекају полицију и екипу за поправку лифтова.

Крвава
машта


Пољски писац Кристијан Бала убио је 2000. године пословног човека Даријуса Јанижевског. Злочин је тако пажљиво испланирао и извео да полиција није имала никакав траг о убици. Две године касније писац је објавио роман у коме је до танчина описао убиство, представљајући то као уметничку машту. Ипак, како је користио податке које је само убица Јанижевског могао да зна, брзо је откривен и осуђен на 25 година затвора.

Слику своју
љубим


Британац Ендру Келет званично носи титулу најглупљег криминалца у Лидсу. Он је на „Јутјубу” поставио више од 80 снимака себе док на разне начине крши закон. На снимцима може да се види како краде, нарушава јавни ред и мир, напушта бензинску пумпу а да није платио, проваљује на туђ посед, пребрзо и насилнички вози аутомобил, користи тешке дроге... Полиција није морала много да се мучи око прибављања доказа против Келета.
Аутор: 
Милица Милановић
Илустровао: 
Добросав Боб Живковић
број: