Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

МА ШТА КАЖЕШ


КАКО ЈЕ ХОЛИ „НАДРЉАО” У ШКОЛИ
Готово да сваки разред у основној школи има свог „дежурног немирка”, неког несташног дечака као што је Холи Хендрикс из градића Кисими, у Флориди, чији је случај неколико дана био главна тема на новинским страницама резервисаним за дневне догађаје. Учитељица није знала како с њим да изађе на крај, па је одлучила да га казни тако што му је преко уста залепила фластер и натерала га да уђе у картонску кутију коју је затим покушала да затвори! Иако је све то личило на добро смишљену шалу, малишан се озбиљно испрепадао, а учитељица је завршила у затвору из ког је пуштена уз велику кауцију .


ЈАДНА КЛЕР, ТО СТВАРНО НИЈЕ ФЕР
Двадесетогодишња Енглескиња Клер Баулис није знала нити је икада могла да поверује да један цвет из жардињере на острву Вајт може озбиљно да јој искомпликује живот. Док је усхићено мирисала тек убрани каранфил, пришла су јој двојица полицајаца и наредили јој да пође с њима… Спровели су је до полицијске станице где је иследник, након саслушања, издао налог за хапшење! Морала је да плати и казну од 250 евра, а у њеном досијеу овај „преступ” остаће убележен пуних годину дана .


КАШЉИТЕ ДО МИЛЕ ВОЉЕ, ОДОХ ЈА НАПОЉЕ!
После онога што се догодило у јапанском граду Омути, неко ће сигурно предложити да се у аутобусима градског саобраћаја постави табла с натписом којим се забрањује кашљање поред возача! Док је неколико прехлађених особа иза његових леђа прочишћавало грло и плућа уз уобичајену буку, возач је све више губио стрпљење и, највероватније из страха да не закачи неки вирус, зауставио аутобус усред саобраћаја и изашао довикујући: „Знам да кашљање није преступ ал’, што је много, много је!” Збуњеним путницима, од којих су неки чак и стидљиво протестовали, није остало друго него да и сами напусте возило и наставе пешице или таксијем. Како је овим поступком пре свега прекршио неке одредбе закона о саобраћају, возач је, на крају, морао да плати доста велику казну .


УЗ КРИМИ-РОМАНЕ САСТАВИ БЕЗ МАНЕ
Да крими-приче и романи помажу ученицима да с више успеха обрађују теме из матерњег језика, показали су резултати недавног истраживања енглеског Министарства за образовање: дечаци и девојчице који су читали дела Артура Конана Дојла и пустоловине његовог (измишљеног) јунака Шерлока Холмса показали су видан напредак у писању слободних састава, испољавајући много већу маштовитост и уверљивост од осталих ученика .


У СТАНУ – КАО НА ЕКРАНУ
Догодило се у удаљеном месту Чандигару, на шумовитом северу Индије: један леопард провукао се кроз капију сеоског домаћинства и ушетао у дневну собу домаћина. Ту се испружио испред телевизора и остао да прати јутарњи програм, док је Бимла Деви, жена у чију кућу је неочекивано бануо, скамењена од страха, упорно телефонирала тражећи помоћ … Опчињен програмом телевизије, леопард није приметио ни полицајце који су га инјекцијом успавали и одвезли у најближи зоолошки врт .


ПАДОБРАНАЦ – ЛАЖНИ КРИМИНАЛАЦ
Четрдесетдвогодишњи љубитељ спортског летења Американац Томас Труекс кренуо је с једног брежуљка у Санта Барбари (Мексико) с намером да стигне до калифорнијске пустиње Мохаве и да тако обори светски рекорд у слободном лету падобраном. У једном тренутку почео је да губи висину, па је одлучио да се спусти у двориште које му се учинило као да припада неком тржном центру! Ту су га, с оружјем на готовс, дочекали чувари калифорнијског затвора Кастајк уверени да се ради о акробатском подухвату чији је циљ да се омогући бекство неком од затвореника. Драматично узбуђење, срећом, није имало никаквих последица, јер је неочекивани падобранац лако доказао да није криминалац.


ДА Л’ ТО РИБА ПАДА С НЕБА!?
Адела Либелт, власница једног мотела у удаљеном аустралијском градићу Данмара, 600 километара јужно од Дарвина, у области где иначе влада пустињска клима, једног кишног јутра открила је да на паркиралишту, у барама заосталим од пљуска, скакућу рибице и привлаче пажњу мноштва изгладнелих птица. За Аделу и за остале мештане ово је било чудо о коме се навелико причало, све док стручњаци нису дали одговарајуће објашњење. Према речима зоолога Берила Мориса, члана Аустралијског института науке, јајашца рибе Цсиро у стању мировања, ношена ветром, прелетела су преко пустиње и завршила у овој области где су се за време кишног раздобља стекли услови за њихово отварање. По његовим речима, пљускови буде рибљу икру из сна, па изгледа као да се рибе материјализују на волшебан начин .


МАЧЕЋИ СТРЕС И БЕС
Тиграста маца Мирка, кућна мезимица Анђела и Луиђине Пироло из Лодија, у Италији, није могла да поднесе навијачку буку која је допрла из телевизора у тренутку кад су Италијани постигли погодак у једној утакмици с Немцима, па је нервозно почела да скаче по стану и, за кратко време, изазвала општи неред! Узбуђење је достигло врхунац кад је насрнула и на домаћине који су били приморани да затраже помоћ ватрогасаца. Један од њих покушао је да умири мачку тако што је преко ње пребацио ћебе, али му је она умакла и, при том, изгребала и његовог колегу иако су му руке биле заштићене рукавицама. Супружници Пироло и двојица ватрогасаца завршили су у хитној помоћи, док је маца наставила да бесни... Умирила се тек кад су је силом натерали да уђе у кавез који су однели ветеринару Друштва за заштиту животиња – да би се тамо показала умиљата, као што је увек била .


ЏУНГЛА НА АСФАЛТУ
Тешко да ће становници Ворена, на крајњој периферији Детроита, лако заборавити узбуђење и опасност којој су били изложени кад је мешанац лава и тигра (назовимо га „лавигар”) побегао из приватног зоолошког врта једног љубитеља великих мачака. Животиња је читав дан лутала предграђем изазивајући панику међу пролазницима. Телефонске везе с полицијом биле су оптерећене до усијања… На све стране постављане су замке… Општинске власти су преко радија позивале становништво да не излази из куће и да се не приближава животињи, односно да њено присуство пријави некој од полицијских патрола које учествују у лову. Право је чудо да нико није страдао и да се неочекивана пустоловина ипак срећно завршила .


ПАРЕ ИЛИ ЗМИЈА!
Да бандити нису сви исти и да се у својим нечасним подухватима користе различитим средствима, одувек је познато. Једни се служе оружјем (правим и лажним), други изигравају снагаторе, а има и оних који решење налазе у довитљивости, попут овог преступника из Кристијанстада у Шведској: појавио се у једној продавници одевних предмета са змијом око врата! Продавачицама није морао ништа да каже, нити да им прети да би им однео пазар, разбежале су се чим су га угледале на вратима. На исти начин и у истом дану овај криминалац нарочитог соја испразнио је касу још једне продавнице у граду .


ПТИЦА – КРАДЉИВИЦА
Једна жена из италијанског места Казатенова, у близини Лека, недавно је доживела шок: док је, не слутећи ништа, корачала плочником однекуд је долетела сврака и покушала да јој „украде” светлуцаве наушнице. Окомила се на њу с толико жестине да јој је кљуном, канџама и крилима нанела неколико озбиљних повреда по лицу и врату. Да би се ослободила ове напасне птице, жена се сакрила у први паркирани аутомобил чија је врата, срећом, нашла отворена. Сумња се да је ова, иначе сасвим мирољубива и законом заштићена птица, била дресирана да сакупља светлуцаве предмете, што није редак случај јер сврака већ има ту склоност, тако да су наушнице госпође Валентине Роси оправдано привукле њену пажњу .

број: