Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš                   КУМ ИЛИ МАЧЕВАЛАЦСвадбени обичаји немају, по свом пореклу, нимало везе с романтиком. Обичај најаве венчања најпре је био обавезан да би се проверило да ли су млада и младожења у сродству, отац је девојку предавао изабранику, јер су углавном били склапани бракови из рачуна, а за кума је био биран најбољи мачевалац међу младожењиним пријатељима, који је морао да буде спреман и спретан да одбрани сватове од могућих пљачкаша. Бурма се ставља на четврти прст десне руке, јер веровање каже да крвни судови у домалом прсту воде право до срца.

                            ЈАЈЕ У ЈАЈЕТУ


Једна кокошка у кинеској провинцији Гуиџоу снела је јаје тешко готово 200 грама. Власнику је то било више него чудно, па је решио да пред телевизијским камерама разбије јаје и открије његов садржај. Када је то учинио, присутни су били у чуду, јер се испод коре, осим два жуманцета и великог беланцета, налазило још једно цело јаје у љусци. Суперкока је снела пет оваквих јаја, истог састава, три пута већа и тежа од обичних. Научно објашњење за ову до сада невиђену појаву не постоји, али се претпоставља да је тајна у кокошкиној исхрани, јер она не једе кукуруз, попут осталих, већ пиринач.

                ЗГЊЕЧИЛА КРОКОДИЛАЈедан крокодил нашао се у ветеринарској станици, пошто га је свом тежином згњечила „колегиница” из циркуса, Рускиња тешка 120 килограма. Све се одиграло у аутобусу, који је нагло скренуо, а потом и закочио, тако да се жена обрушила на рептила, дугачког три метра. После немилог догађаја, она је добила мање огреботине, али је животиња почела да повраћа и неуобичајено се понаша, што је присутнима указало да се ради о озбиљној повреди, па су га одвели код ветеринара. На срећу, циркуски љубимац Фјодор, како је објаснио лекар, неће осетити веће последице ове повреде и моћи ће да настави с послом.

                        НОВО ЗАНИМАЊЕ

Серијски „голицач стопала”, који већ две године узнемирава студенте колеџа Честнут Хил у Масачусетсу, још је на слободи. Особа непозната локалним полицајцима ноћу се ушуњава у собе и, упркос пријавама које су поднете против њега, голица студенте Бостонског универзитета. Многи нису веровали у његово постојање, док три жртве нису посведочиле да су га виделе једне ноћи, како се удаљава са места догађаја. Да није у питању пука прича, потврдио је и полицијски наредник Мајкл О’Хара, који је рекао да у почетку ни сам није веровао студентима, али су га пријаве, поднете против голицача, увериле да је у питању истина.

                      НИШТА БЕЗ СНОВАОко шест година живота човек проведе сањајући. Током једне ноћи путујемо кроз снове скоро два сата, а научници тврде да је сан лишен снова није добар. Све податке које мозак прикупи током дана, пријатне и непријатне утиске, сусрете и разговоре, а које не стигне да обради, смешта у сан. Дневна збивања тек у сновима доживљавају праву слику и анализу, а често нам се свима догађало да решење неког проблема нађемо управо у сну. Осећајни и високоумни људи највише сањају, доказали су стручњаци, који наглашавају да не треба будити особу док сања, јер ће услед наглог прекида сна, остати поспана и уморна.

                          СЛАТКА ПЉАЧКАЛопови из немачког града Бад Херсфелда извели су праву слатку пљачку! Они су, наиме, украли више од пет тона чоколадног крема за мазање, у вредности од 16.000 евра. Разбојници – сладокусци угледали су шлепер у коме се налазио крем и одлучили да га опљачкају, тачније однесу слатки крем и испразне камион. Током свог похода изгледа су и ожеднели, па им је добро дошло енергетско пиће, које се налазило у теретњаку. За необичним обијачима се трага.


Илустровао: 
Душан Рељић
број: