Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš         СУДБОНОСНО „ДА”, ИЛИ ПУЦАМ   Док је Ејми Вилијамс узалуд чекала да се њен вереник појави на венчању, зграда у којој је требало да се обави тај свечани чин евакуисана је због претње да је подметнута бомба. На срећу, дојава је била лажна, а кривац је истог дана ухапшен. Био је то главом и брадом Ејмин вереник, Нил Мекарди, који је заборавио да закаже венчање, па је из телефонске говорнице позвао оближњу полицијску станицу и изрекао лаж о бомби која је требало да експлодира за 45 минута. Због ове неслане шале суд у Ливерпулу, где се све ово и збило, одлучио је да Мекарди проведе дванаест месеци у затвору. Иначе, Ејми је опростила свом веренику и сада чека да одслужи казну па да стану пред олтар.

                ШКОЛА ЗА СПАВАЛИЦЕ


   Ученици приватне школе „Хемптон корт хаус”, на југоистоку Енглеске, имају могућност да дођу на наставу потпуно одморни, пошто им часови почињу у 13.30. Ово је прва средњошколска образовна установа у Великој Британији у коју ђаци долазе искључиво после подне. Директор школе Гај Холовеј тврди да оваква сатница помаже младима да боље испланирају дан.


   „Деца не спавају довољно током радне седмице јер касно лежу, што се одражава на њихово физичко и душевно стање”, каже Холовеј и подсећа да је дужи јутарњи одмор драгоцен, јер доприноси да ученици буду задовољнији и боље укључени у наставу.

          ЛИРОРЕПКА ОПОНАША ГЛАСОВЕУ шумама југоисточне Азије живи птица лирорепка која изгледом и величином подсећа на фазана, али је занимљивом чини опонашање звукова из природе. Име је добила по музичком инструменту лири због перја које окружује њен реп, а унутар кога су мање перушке, сличне жицама тог инструмента. За опонашање је задужен мужјак лирорепке, који вришти попут папагаја, пева песме других птица, лаје као пас или струже као тестера. У стању је да подражава чак двадесетак различитих гласова. Пре „наступа”, од биљака себи направи бину, потом стане на средину, забаци репно перје преко главе и почне да пева.

                   ТАЈНА КРВАВОГ ДРВЕТАДа ли сте знали да постоји дрво које крвари када га пресечете? Ради се о јужноафричком „крвавом дрвету” које тамошњи становници зову још и киаат, муква и мунинга. Када му посечете грану или оштетите стабло, pterocarpus angolensis испушта тамно црвену, готово бордо течност која запањујуће личи на крв. Тај сок драгоцен је и употребљава се за лечење маларије, грознице и малокрвности, против стомачних тегоба, убода инсеката и проблема с очима. Од њега се израђује најфинији намештај, а помешан са животињском машћу, примену има и у справљању козметичких препарата. Висок је и до дванаест метара и има жуте цветове, иако је последњих година пред нестајањем, због прекомерног сечења.

                 СРЦЕ НА ДЕСНОЈ СТРАНИПосле тешке саобраћајне несреће срце неименованог италијанског мотоциклисте завршило је на десној страни грудног коша! Лекари су то схватили одмах по пријему повређеног, када су установили да откуцаји долазе супротно од леве стране. Наиме, несрећном човеку су се, током удеса, пробушила плућа у којима се нагомилао ваздух снажно потиснувши срце и окренуо га за 90 степени удесно. Пошто су лекари ваздух избацили из плућа, срце пацијента се за 24 сата спонтано вратило на леву страну, наведено је у болничком извештају.

                 МРАЧНА СТРАНА МОЗГАНемачки неуролог Герхард Рот тврди да у људском мозгу постоји део „одговоран” за зло. Установио је да се на рендгенском снимку види затамњени део сиве масе из кога долазе мрачне мисли. До овог закључка је дошао после испитивања обављених над убицама и пљачкашима, којима су приказивани кратки филмови насилног садржаја. Мерењем њихових можданих таласа током приказивања филмова, у делу мозга предодређеном за саосећајност и тугу није се догађало ништа. Рот сматра да не постоје два иста преступника, па их је поделио у три различите групе. У прву је сместио здраве особе, одрасле у лошем окружењу, научене да разбојништво није кривично дело; у другу психички нестабилне, које било чији погрешан потез може да преобрази у убицу; а у трећу тешко оболеле који нису свесни својих поступака. У тој групи су, обично, окореле убице.


Илустровао: 
Ивона Крижак
број: