Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш                 ЗАБОРАВЉЕНИ ЗВУЦИ

Развојем технологије мењају се и звуци које повезујемо с омиљеним уређајима. Ретко коме је још увек у глави бука коју је стварала писаћа машина, застарели звук укључивања рачунара, реска звоњава телефона које је прегазило време. Уколико вас мучи носталгија и патите за звуцима који су обележили не тако давна времена, посетите виртуелни „Музеј угрожених звукова” и изаберите слику уређаја чији звук бисте желели поново да чујете. Творац овог необичног сајта је Брендан Чилкат који је, 2012. године, одлучио да сачува неке од звукова из младости, попут оног кад се заглави касета у видео-рикордеру. Иако музеј, за сада, има ограничен избор звукова, довитљиви Чилкат тврди да има десетогодишњи план, током којег намерава да дода још многе друге звукове, потпуно ишчезле у савременом свету .

                         
КУЦНИ У ДРВО


Да ли знате да куцање у дрво није одлика искључиво балканских народа? И да ли знате зашто уопште куцамо у дрво? Европљани и становници Северне Америке такође куцају у дрво, чим изговоре неку реченицу којом се изазива судбина. У дрво се куца да би се, према паганском веровању, отерали зли духови који се у њему налазе. Келти су сматрали да у стаблима дрвећа живе древни богови и духови, који имају моћ да ослушкују шта се говори. Према другој причи, пагани су волели духове из дрвећа, па су, за срећу, обе шаке полагали на дрво, што се касније уобличило у куцање, за срећу .

          ВИШЕ ШТЕТЕ НЕГО КОРИСТИ

Претерана брига о здрављу може да има супротно дејство, а претеривање с хигијеном да проузрокује многе болести, закључак је стручњака. Вероватно се држите правила да је прање зуба после сваког оброка пожељно. Ипак, према најновијим истраживањима стоматолога, зубе је довољно испрати водом након сваког јела, а детаљно их прати, кружним покретима, два пута дневно. Средства за суво чишћење руку такође могу да шкоде, уколико садрже антибактеријски састојак триклосан. Недавно је доказано да он само ојачава постојање вируса и бактерија и да га ваља избегавати .

   

ЛУК И СУЗЕ

За сузе у очима док чистимо лук крив је сумпор. Наиме, ова биљка упија поменуто хемијско једињење из тла и ствара органске молекуле, сулфоксиде, главне кривце за препознатљив мирис и укус лука. Када засечемо његову кору, ослобађају се ензими који у додиру с ваздухом стварају атмосферу која изазива сузе. Нервни завршеци у оку примећују уљеза и почињу да се бране, лучећи рефлексне сузе! На њих утичу и спољни чиниоци, попут прашине или дима. Када мозак прими поруку од нервних завршетака у оку, наређује сузним жлездама да заплачу и тако се заштите од штетних супстанци у ваздуху .

                КАД ДУНЕ И ВАТРУ СУНЕ

Највећи живи гуштер на свету је комодо змај кога, због величине и насртљивости, прате бројни митови и легенде. Овај месождер и стрвинар није избирљив кад је у питању јело и чак десет одсто његове исхране попуњавају припадници исте врсте. Највећи измерени комодо змај био је дугачак 3,13 метара и тежак 166 килограма. Иако га краси одличан вид, претежно се ослања на њух. Исплази дугачак, рашљаст, жуто обојен језик, да би открио из ког правца долази мирис плена. Уколико му ветар иде на руку, може да нањуши жртву на удаљености и до четири километра. Комодо сатима вреба, а животиње које успеју да му побегну само себи продужавају агонију. Од 50 врста опасних бактерија из његових уста само једна је довољна да и огреботину учини смртоносном .ВЕСЕЛО А ОПАСНО

Да ли знате да алкохол делује као седатив на централни нервни систем? Пијан човек губи равнотежу, слабије види и успорено говори, зато што алкохол погубно утиче на део мозга који управља понашањем и осећањима. После чашице, постајемо исувише осетљиви, смејемо се без одређеног повода или лако заплачемо. Алкохол преко слузнице желуца путује у крв, јетру, танко црево, али и мозак. Стручњаци тврде да је он дрога која умањује могућност да нормално размишљамо и потире способност доношења одлука. Чаша вина или неколико чаша пива углавном нас само опусте, али некима то није довољно, па пију све до постизања такозваног стимулативног учинка који доводи до потпуног губитка самоконтроле.
Илустровао: 
Владимир Јевтић
број: