Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš
                       СНОМ ДО ЛЕПОТЕ

   Изрека „сном се стиже до лепоте” позната је од давнина и најчешће су је кћерима упућивале мајке. Али, да ли је реч о миту или у томе има истине одлучили су да испитају шведски научник Џон Акселсон и његове колеге с Института „Каролинска” спроводећи огледе на 23 испитаника од 18 до 31 године.   Особе оба пола, били су подвргнути свакодневном фотографисању, чак неколико пута у току дана, да би се овековечио израз и изглед њихових лица. Сваки испитаник давао је изјаву да ли је ноћ провео у дубоком и мирном сну, или у кратком сну и дремежу или, пак, у несаници. После вишемесечног истраживања и упоређивања снимака, научници су установили да се на фотографијама јасно види да људи који су мало или нимало спавали изгледају уморно, нездраво, непривлачно и безвољно. А када су били наспавани, били су лепи, весели и здрави.

                           (НЕ) ВИДИМ ТЕ!    На први поглед изгледа као обична улична тезга на којој је наслагано разно воће и поврће. А онда, кад се човек сасвим приближи, ако унапред није спреман на оно што га чека, може силно да се уплаши. Наиме, међу воћем и поврћем прикривена је особа чији су сви делови тела прекривени одговарајућом бојом која чини да се особа уклопи и стопи с оним што је окружује на тезги. Заслужна за ову „превару” је Каролин Ропер, британска уметница, коју су позвали с телевизије „Really” да оваквим необичним скулптурама, широм Лондона, рекламира једну емисију на њиховом програму. То је само једна од прилика које је Каролин Ропер вешто искористила да створи необична жива уметничка дела.   Да ли на тезги можете да откријете особу коју лежи или испред таксија човека који се наслонио на возило?

                     АВИОН ОД ПАПИРА


   Можда нисте знали, тек постоји и надметање у летењу авиона од хартије. Није реч о моделима летелица, већ о обичној, вешто исавијаном папиру. Иако све подсећа на дечју игру, надметању се приступа веома озбиљно, како и доликује одраслим такмичарима, а постижу се и невероватни резултати у дужини лета. Ове године победио је авион Американца Џона Колинса, направљен од папира А4 формата, а уједно је оборен и светски рекорд у дужини лета од 81 метар и 33 центиметара.


  
   За овакав успех заслужна је вештина у вишедеценијском савијању папира и стручност у бацању. Наиме, летелица је плод Колинсовог четрдесетогодишњег рада на прављењу авиона од хартије, чиме је почео да се бави још као десетогодишњи дечак, и сигурне, увежбане руке Џоа Ајуба, квотербека америчког фудбалског тима „Central Valley Coyotes”.

              ХУМОРИСТА НА ЛЕЧЕЊУ

    Аустријски хумористички писац Александер Рода Рода (1872–1945) боравио је у лечилишту где га је лечио доктор Талер. Када се лето примицало крају, писац је замолио лекара да му напише рачун. Доктор  Талер му је на то рекао:
    – Ја сам Вас лечио, а Ви сте ме забављали. Један другом смо показали своју уметност и тако смо квит.
    Писац се, међутим, са њим није сагласио и то је овако образложио:
    – Ваша одлука ми се никако не допада. Дугујем Вам, најмање, 50 марака. Ја сам се Вашем лечењу много више смејао него Ви мојим шалама.

МАРКЕ
И
ПОЗДРАВИ


   Директор једног позоришта желео је да за наступ у некој комичној опери ангажује познатог аустријског тенора чешког порекла Леа Слезака (1873–1946).
   Овај га је у писму питао колико намерава да му плати за једно вече. Директор му је телеграфски одговорио:
    – Сто марака, хиљаду поздрава!
    Слезак му је, такође телеграфски,
одговорио:
    – Хиљаду марака, сто поздрава!


број: