Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш
                                                ЈЕЛКА ОД ТАЊИРАВрло необична јелка на отвореном! Велика и углавном бела. Али не због снега. Већ због белих тањира од којих је направљена. У белгијском граду Хаселту који се налази на истоку земље и броји око седамдесет хиљада становника градска управа дошла је на занимљиву замисао. Да за зимске празнике, у самом центру места, ове зиме подигне другачију јелку од оних које су кићене годинама раније. Направљену искључиво од тањира и шоља. Укратко, порцеланску јелку. Сами грађани били су дародавци. Они су у општину донели распарене беле тањире, тањириће и шоље. Јер, безмало у свакој у кући може да се нађе бар један такав тањир или шоља. Све остало био је посао градитеља. Они су на костур будућег празничног дрвета окачили порцеланске украсе и јелка је била готова. Сва је прилика да у Хаселту не дува често кошава, јер би у том случају јека лако могла да остане без украса!

                ГДЕ ЛИ ЈЕ ДЕДА МРАЗ?    Док деца из читавог света сањају да од Деда Мраза добију поклоне које желе, у Лапонији, у Финској, многи се надају да ће се с њим лично и упознати! Јер, Лапонија је позната као пребивалиште Деда Мраза. Изгледа да је неколицини то и пошло за руком. Да сретну старог, буцмастог, брадатог човека обученог у црвено одело. Тачније, да дођу у његову канцеларију где читаве године бележи шта и где треба да однесе. Бар пола милиона туриста сваке зиме уочи празника посети Лапонију. Сви имају исти циљ. Да виде Деда Мраза и провере да ли је легенда можда постала стварност! Верује се, наиме, да се његово седиште налази у Рованијемију.
    Једна посетитељка која је ове зиме са супругом упорно трагала по  Лапонији рекла је финским новинарима:
    „Шта да радим? Тражим! Треба бити упоран! Мраз може бити било где у Лапонији. Зато не одустајемо!”
    Туристи стога изнајмљују електричне санке, о посебним кочијама да не говоримо. Уколико могу да се пробију кроз снегом завејане стазе. У сваком случају, ваљало је брзо тражити. Јер дан у ово доба године у Лапонији траје само три сата!

           ЧЕТВОРОНОЖНА ПРАВИЛА    И ове, као и свих претходних година, удружења љубитеља животиња широм света упозоравају власнике да за време празника буду што обазривији према својим кућним љубимцима. Посебно треба водити рачуна о псима и мачкама. У већини станова и кућа, осим окићене јелке, окачени су и други украси, а и сијалице које се пале и гасе. За радознале животиње сав тај божићни и новогодишњи шарениш пун је изазова и због тога опрез: кугле и декорација од стакла и пластике не би требало да буду надохват шапа љубимаца, а жице би било добро сакрити испод тепиха или их залепити широким селотејпом. Од куца и маца треба сакрити украсне траке и хартију да је случајно не прогутају што би могло да створи тешкоће не само животињама већ и њиховим власницима.  Наравно, ма како вас куцов или мачкић болећиво гледали, никако им не треба дати ону храну за коју се зна да им може нашкодити, као што су слаткиши или нека зачињена и масна јела. У оваквим приликама треба имати камено срце.

              ХОБОТНИЦА ИЛИ АЛГА?    Научници сваки дан откривају нешто ново везано за природу. Тако су тек недавно биолози открили невероватну способност хоботница. Мекушац латинског имена Octopus vulgaris прави је подводни „преварант”. Нађе ли се усамљена међу алгама, „воденим травама”, хоботница ће да се потруди да постане невидљива. Прилагодиће се околини тако што ће да промени и боју и облик. Попримиће једну од нијанси зелене боје, а тело и кракове ће да савије и обликује попут листова алге.

                        ЛЕТИ КРОМПИР!
    Ако бежична интернет веза у авионима од сада буде без икаквих сметњи, то ће бити захваљујући кромпиру. Тачније, девет хиљада килограма кромпира. Наиме, поједине авионске компаније нуде wi-fi у својим авионима за време лета. Међутим, интернет везе су најчешће врло лоше и често се прекидају. Инжењери „Боинга” су стога покушали да схвате у чему је ствар... Испитивања су била свакодневна и многобројна. Како наћи довољно добровољаца који по цео дан седели у авиону? Зато су се одлучили да користе вреће с кромпиром. Боље речено, џакове кромпира. Јер кромпир, као људско тело слично прима и одашиље таласе. Тако су десетине џакова кромпира ставили на седишта и почели истраживање и решили ствар!

         НАЈСРЕЋНИЈИ НИСУ БОГАТИ


                                             Доручак у Гватемали...

    Не живе у богатим земљама у којима владају благостање и ред. Нити тамо где могу да се похвале највећим бројем дипломираних. Најсрећније особе живе у Латинској Америци. То потврђује нови подаци Галупа, организације која се бави истраживањем светског јавног мњења. Они су испитали више од сто педесет хиљада људи широм наше планете. Међу првих десет земља у којима живе срећни становници су Гватемала, Парагвај и Панама. А ниједна од њих не може да се похвали високим дохотком! У тим земљама чак осамдесет пет одсто испитаних рекло је да се често смеје и да је задовољно сопственим животом. Међу првих десет су и Венецуела, Еквадор и Костарика. Од Европљана најсрећнији су, по обичају, Данци.


                                                       ... и у Сингапуру

    Ако срећу прате латино мелодије и ритмови, требало би се осврнути на другу страну медаље. Где живе најтужнији, најнезадовољнији људи? У Сингапуру. Додуше, одмах иза њих су Немци и Французи. А Велика Британија је у свој државни програм уврстила и рад на побољшању осећања задовољства својих грађана, што је довело до повољнијег исхода испитивања.
    Према поменутом истраживању, врло тужни су и становници Грузије и Литваније. Њима праве друштво Ирачани и Авганистанци, као и становници Хаитија. Сто се Американаца тиче, они су негде на средини. Ни срећни, ни несрећни.број: