Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш
            ЈЕЛЕНИ У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ   Купци у великом тржном центру у граду Коралвилу у Ајови (САД) били су врло изненађени када су међу осталим посетиоцима видели кошуту и два срндаћа како мирно шетају холом између јарко осветљених продавница. Занимљиво је да су животиње сачекале мирно на улазу да им се отворе аутоматска стаклена врата, а затим, исто тако опуштено, шетали, као да разгледају шта има да се купи. Када су дошла до споредних врата, један продавац потрчао је да кошути ослободи пролаз. Срндаћи су изгледа били паметнији. Они су поново дошли до главног улаза и опет сачекали да се врата отворе. Нису срљали главом кроз стакло!

                     

    ПАС МАТЕМАТИЧАР


   Пас који уме да рачуна! Необично, зар не? Али, власник једног јазавичара у граду Фашану на северу Кине тврди да његов пас одлично зна математику. И познаје таблицу множења! И уме дели... Ако четвороножног пријатеља упитате колико је 9 подељено са 3, Лазаи, трогодишњи пас, залајаће три пута! Исто важи и за множење. Премда решавање задатка није тако једноставно. Ако Лазаи треба да „каже” колико је 6 пута 6, треба 36 пута да залаје! Превише, чак и да зна резултат.
    Многи, међутим, не верују власнику веселог јазавичара тврдећи да је пас заправо научио говор тела свог власника и дресера те да према покретима, односно, мимици лица лаје или престаје да лаје. Без обзира на то. Власник басета се не предаје. Ускоро креће са псом на турнеју. Сав зарађени новац намерава да поклони сиромашнима. Можда ће му Лазаи помоћи у израчунавању зараде?

             ПАПАГАЈ НА РАСПРОДАЈИ   Упркос сталној забрани увоза дивљих птица у Европску унију, која је на снази од 2007. године, папагаји из делте Ориноко у Венецуели чудним путевима ипак пристижу у продавнице за кућне љубимце широм Старог континента. О начину како то изводе криволовци, у овом случају чланови племена Варао, најбоље казује фотографија начињена уз обале реке. Малене птице једноставно су привезане за прут на којем стоје. Нажалост, ови папагаји припадају врсти Amazona farinosa и веома су ретки, међу првима на листи птица којима прети истребљење.

   275 КИЛОМЕТАРА С ЛИТРОМ ГОРИВА    „Eco Marathon”, годишње надметање које су осмислили челници „Shell-а”, једног од највећих снабдевача нафтом и њеним дериватима, сваке године окупи бројне произвођаче возила који се труде да направе аутомобил који ће да буде што бржи и да троши што мање горива. И, мада се сваки пут учини да брже и исплативије возило не може да се осмисли, на такмичењу „Eco Marathon”, то буде оповргнуто. Тако је било и у априлу ове године, у Хјустону, у савезној америчкој држави Тексас. Победили су студенти Техничког универзитета у Луизијани који су направили необично возило, налик на капсулу које се креће изузетно брзо, а троши само литар горива на 275 километара.

                                     
                  ОКО СВЕТА ЗА ШЕСТ САТИ    Стручњаци америчког војног предузећа „Electronics Technician” позабавили су се осмишљавањем најбржег превозног средства у будућности. Названо је ЕТ3 и представља систем двосмерних цеви пречника 1, 5 метара подигнутих изнад тла на високим стубовима, кроз које путује капсула за шест особа, брзином од 600 километара на час. Према мишљењу ових стручњака, то би било најбрже и најјефтиније превозно средство које би при том и најмање загађивало природу јер би капсулу тешку свега 183 килограма покретао електромотор. Од велелепног Њујорка на америчком континенту до кинеске престонице Пекинга путовало би се свега два сата, а пут око света трајао би отприлике око шест сати.


         


број: