Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш
            ДОЛАЗИ ПРОЦВАТ СВЕТА!

  И Маје су се најзад огласиле! Разуме се, поводом мајанског пророчанства, односно календара који је већи део света протумачио као најаву смака света. Долазак дана када ће се „родити” нова ера, 21. децембар 2012. године, Маје су почеле већ да обележавају пригодним обредима на јавним местима и, што је најзанимљивије, уз велику радост. Додуше, власти им нису дозволиле да обреде врше на археолошким налазиштима.   Да ли је можда реч о својеврсним самоубилачким намерама?
Напротив! Маје које живе у Мексику тврде да су њихови преци направили календар према којем 21. децембра ове године наступа нов ера – Бактун. Али то не значи смак света. У ствари, предвиђања Маја су комерцијализована, саопштио је недавно Мартин Анкона секретар туристичке организације Јукатана на врло посећеној конференцији за новинаре. И лоше протумачена. У Мексику живи око осам стотина хиљада потомака Маја и већина је, баш као и њихови свештеници, уверена да ће нова ера донети бољитак човечанству.

                  МУЗИКА У ОПЕРАЦИОНОЈ САЛИ


   Истраживања спроведена у оксфордској болници „Џон Радклиф“ показала су да одговарајућа музика током операције у хируршкој сали не опушта само лекаре, већ и болеснике. Испитано је стотину болесних под дејством локалне анестезије. Закључено је да су болесници који су онако омамљени слушали музику правилније дисали и лакше поднели лекарски захват, од оних који су били подвргнути операцији у тишини. Музика коришћена током огледа, обухватала је одабрана дела Вивалдија и Баха.

               

   Новинар магазина „Би-Би-Си Мјузик”, где је ова вест иначе први пут објављена, на крају чланка пита се да ли би неко смео да се усуди и легне на хируршки сто, уколико би пуштали неко од атоналних дела или, чак, и „тврђих” композиција Дмитрија Шостаковича. Изражава забринутост да би у том случају могло да дође до неповољног исхода операције!

          ЗДРАВО, ЗОВЕМ СЕ ФЛИПЕР


    Научници имају нова сазнања о делфинима. Ови морски сисари не само да имају велики мозак с високо струкираном можданом кором, што се често користи као аргумент ѕа њихову интелигенцију, већ су, кажу природњаци, у поређењу с људима и много препреденији, али умеју и да причају, баш као и ми.   До овог сазнања дошли су дански научници истражујући чуло слуха и пријем звука код делфина. Животиње се међусобно споразумевају ниѕом различитих врста цоктања, звиждука и других звукова. Користе ултразвук за ехолокацију. Али имају и гласовни апарат склопљен слично људском.
   Код многих је то сазнање изазвало радозналост да ли то значи да би делфини могли да се укључе с нама у разговор. На то питање природњаци не дају одговор. Говорни апарат тек треба испитати.

   број: