Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš
             У ТРИ СКОКА, ПРЕКО СЕНЕ

   У Паризу већ постоји тридесет седам мостова преко Сене, али градски оци одлучили су да распишу конкурс за још један. Сан сваког архитекте је да створи дело које ће бити јединствено и по нечему се разликовати од постојећих. На конкурс је стигло мноштво радова, између осталих и мост на надувавање, састављен од три кружне трамболине.    Архитектонски биро из Града светлости АЗЦ дошао је на идеју да би овај скакутави мост житељима француске престонице, али и многобројним туристима био изазов и велика забава. Да ли ће се њихова замисао и остварити, рано је да се каже.

                   ЏИНОВСКИ ПЕДРО

    Прича о пингвинима као необичним и загонетним животињама које „лете” испод воде уместо небом из дана у дан се употпуњује. Овог пута свој допринос дали су палеонтолози. Истраживачи су на тлу земље, у националном парку „Паракас”, на југу Перуа, открили остатке скелета џиновског пингвина који је стручно назван Inkayacu paracasensi, а одмила Педро.

                 

   Старост костију процењена је на 36 милиона година, што указује да је живео у раздобљу касног еоцена. Према мишљењу стручњака, који су премерили сваки део скелета, прадревни пингвини били су готово два пута виши од царских пингвина, најкрупнијих и најтежих од свих седамнаест познатих врста, имали су дуг и прав врат, много дужи од данашњих рођака, а уместо црног „фрака” преко беле одежде имали су скромно одело од смеђег и сивог перја.
   Пошто је ово прво откриће фосила пингвина на коме су очувани остаци и крљушти и перја, научници верују да су пингвини грађу тела променили пре више милиона година, а боју перја много, много касније.

           СТАРИ ДРУГАЧИЈЕ МИРИШУ

    Група шведско-америчких научника спровела је једно, по њих, нимало пријатно истраживање. Наиме, позабавили су се утврђивањем постојећег мишљења да стари људи „другачије миришу”, да њихова кожа не производи непријатан мирис на зној и нечистоћу. За истраживање су сакупљене групе испитаника различитих старосних доба , од младих (од 20 до 30 година), преко средњих ( од 40 до 55), па до оних времешних (од 75 до 95 година).

                  

   Истраживање је трајало неколико недеља. Групе су биле подвргаване разним огледима чистоће, од купања безмирисним сапунима до некупања, а задатак испитивача био је да учестало миришу њихову кожу и одећу.
   Резултат је недвосмислено показао да кожа и одећа најстаријих људи немају непријатан мирис. Разлози нису са сигурношћу потврђени, али научници сматрају да има везе с хормонима, јер с годинама долази до промене у хемијском саставу и тела и коже.


      КАД ДЕДА МРАЗОВИ МАРШИРАЈУ

    Дан захвалности, амерички национални празник, између осталог, обележава се и на један занимљив начин: маршом Деда Мразова.  
Наиме, од 1902. године, педесет мушкараца одевених у црвено одело са црвеном капом на глави, белом брадом и звончићима корача њујоршком Петом авенијом, привлачећи велику пажњу грађана. И није важно да ли неко верује у Деда Мраза или не. Већина се радује.    Деда Мразови су заправо добровољци који на овај начин скрећу пажњу на себе и сакупљају новац који је намењен сиромашним грађанима. И овогодишњи марш био је успешан. Марш Деда Мразова заправо је својеврсни увод за славље која достиже врхунац месец дана касније, уочи Божића који се у западном свету прославља 25. децембра.


ПОРОДИЧНИ

ПИТОН


Сви који уживају у гуменим бомбонама вероватно ће се одушевити питоном дугачким готово два и по метра. Ова змија, тешка око дванаест килограма, како се рекламира на интернету као несвакидашњи поклон, човеку просечне тежине била би довољан оброк за више од осамнаест дана, јер има 36.720 калорија.
Произвођачи су се потрудили да овај слатки питон буде у најразличитијим, јарким бојама с наглашеним очима и видљивим крљуштима по целом телу.


                        


број: