Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš                        БИК КОЈИ СТОЈИ    Кад неко жели да наведе животињу која делује моћно и опасно, бик је добар пример. Али, шта ако се ради о бику који је висок само 76,2 центиметра? Овај мали рогоња, по имену Арчи, ужива на једној северноирској фарми у области Антрим и није „свестан” колико је мали, напротив. Кад се нађе у крду фркће и љути се ако се остали чланови дружине не повинују његовим правилима. Уколико га неко изнервира, креће у напад са свих својих сто педесет пет килограма. Гледа ли га неко са стране, чини се као да се не ради о бику него о некој већој раси пса или јарцу. Међутим, Арчи се баш тако ситан изборио за место у „Гинисовој књизи рекорда” као најмањи бик на свету.

             САХРАЊЕН ПАС ОЖИВЕО

    Мали Џек Расел теријер оживео је иако је био отрован, а потом сахрањен (полумртав) и то на свој трећи рођендан! Догодило се у малом месту, две стотине километара североисточно од Париза. Итана је заправо спасао случајни пролазник. Видео је како се земља помера недалеко од плочника којим је шетао. Било је то врло необично. А јадни пас се под земљом тресао због отрова који је појео. Неколико сати пре тога није давао знаке живота. Пролазник је знао да се неко живо биће налази под земљом. Почео је да копа уз помоћ штапа. Убрзо је наишао на главицу псића. Одмах је позвао ватрогасце који су га пренели у ветеринарску амбуланту.
    Када се нашао у стручним рукама, пас је био хладан и готово укочен. Једва је дисао. Будући да је био чипован, лако је било установити које је расе, кад је рођен и ко му је власник. Испоставило се да је отрован на дан свој трећи рођендана. Будући да постоји сумња да га је отровао сам власник, Итан је, када се опоравио, нашао уточиште у другој породици.

            ФИНЦИ ФИНО НОСЕ ЖЕНЕ

    Тринаеста Међународна трка мужева са женама на леђима одржана је недавно у месту Њури у држави Мејн (САД). Дужину „стазе” – која је блатњава, пуна песка и воде, па стога и крајње клизава – требало је прећи са женом на леђима. Ова необична тркачка стаза дугачка је 254 метра.    Једино правило које треба поштовати јесте да мушкарац (муж) са својом женом на леђима стигне до циља без падања. Дакле, тркач не сме да падне, нити да му супруга испадне! Победници овогодишње трке су брачни пар из Финске – Таисто и Кристина који су стазу претрчали за 52,58 секунди. Односно, Таисто је претрчао, док је Кристина висила на његовим леђима, обгрливши га ногама око главе, а рукама око струка!

                     НАЈСТАРИЈИ ТАТА

   Рамаџит Рагав, деведесет шестогодишњи индијски земљорадник и његова педесет двогодишња жена Шакунтала из Харјане, недавно су добили сина. Оправдано је стога веровати да је новопечени отац један од најстаријих тата на свету. Ако не и најстарији. Шакунтала је родила здраву бебу мушког пола 5. октобра ове године. Овај брачни пар пре две године такође је добио сина, изазвавши велику пажњу јавности.
    На питање новинара „The Times of India” зашто је одлучио да добије децу у позним годинама, господин Рагав одговорио је да је све то дошло потпуно природно. Јер, док није упознао Шакунталу, Рамџит је био нежења. Молио се да има своју породицу и није имао везе са женама. Чувао се за вољену и није упражњавао телесну љубав. Али када је пре десет година срео Шакунталу, одједном је живнуо.

                
КАРТОНСКИ БИЦИКЛ


   Већ пет година израелски предузимач Изар Гафни, иначе педесетогодишњак осмишљавао је свој изум. Бицикл од картона! Одавно су га привлачиле нове неуобичајене технологије и природни материјали, а будући да читавог живота вози бицикл, одлучио је да направи сасвим другачији.    Када је најзад саставио бицикл од пресованог картона, још четири године га је прилагођавао како би могао да буде безбедан за вожњу, баш као онај од метала. Гафнијев картонски бицикл могао би заиста да буде револуционарни производ, и што се тиче очувања околине, али и цене производње. Цена мушког бицикла од картона не би требало да буде већа од двадесет долара.
    Истини за вољу, Гафни меша картон са другим, непознатим састојцима, али не жели да открије који су то. Тврди да су природног порекла, те да нису скупи. Подразумева се да је картонски бицикл лакиран, како би се заштитио од буђи и влаге. Све – од точкова до седишта израђено је од картона и осталих материјала насталих рециклажом.
Извесно је још нешто: бициклисти неће имати потреба да носе пумпу. Нема више ни надувавања гума! Картонске су!

                 ДИЗНИЈА НА ФИЛМУ

    За немачки филм „Колберг”мало је ко чуо, изузев познавалаца седме уметности. За дело Фајта Харлана, и незванично Волфганга Либенајнера, нису везани успеси већ неки надасве необични подаци.   Филм је за тему имао историјску позадину, почетак Наполеонових ратова, а за циљ јачање морала и воље немачких војника у Другом светском рату. У њему је учествовало 187.000 особа. Читава једна немачка војна дивизија доведена је са фронта да би играла Наполеонову војску. Филм је премијерно приказан у неколико берлинских биоскопа 30. јануара 1945. године, пред крај Другог светског рата, у тренутку када је Немачка била на прагу пораза и видело га је много мање људи него што је у њему учествовало.број: