Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš
              КАД СЕ ПУХАРА РАЗБОКОРИ   Бокор пухара, изникао из хумусом богатог шумског тла у Великој Британији, образовао је бледуњаву гомилу усред опалог лишћа. Научно, латинско име ових гљива гласи Lycoperdon, што у слободном преводу значи „вучји измет”, али својом префињеном, тананом грађом и меканом брадавичастом покожицом далеко су од нимало лепог назива, и при додиру стварају изузетан осећај нежности.
   Али то ће трајати веома кратко и пуфнаста гомила ће се смежурати, потамнеће и овај дивни јесењи плод, квашен кишама, у тренутку ће нестати с лица земље. Свака од тих меканих, лоптастих гомила створи на милионе спора и то је један од начина размножавања пухаре, али „животна мисија” ових печурака припада земљи. Наиме, нити мицелијума продиру дубоко у земљу што им обезбеђује поновно рађање, а да је природа спремна да по сваку цену обнови живот, најбољи пример је тај што су пухаре способне да израсту на најневероватнијим просторима, па чак и између бетонских плоча у парковима.

               КРУПНИ ГУТЉАЈ КРАДЉИВЦА

    Рибари који лове у водама око индонежанског дела Нове Гвинеје однедавно жале се да их неко поткрада, да напросто усисава улов из њихових мрежа. Иако се сумњало ко је лопов, доказа кривице није било. Да би подводном тату ушли у траг, рибари су се наоружали камерама подесним за дубинско снимање и притајили се у морском плаветнилу близу мрежа, бременитих од уловљене рибе.

               


   Нису ни дуго, ни узалуд чекали. Мрежама су, као лепку, лагано прилазиле кит-ајкуле, дугачке и до десет метара, и једним брзим потезом главе кидале плетиво мреже, а потом су отварале уста и крупним гутљајима испијале воду пуну разних риба. Одлазиле би чим би се заситиле, остављајући иза себе поцепане мреже и десеткован улов.
Иако стари рибари сматрају да ајкула у мрежи пуној рибе доноси срећу, млађи нису толико благонаклони према крадљивцу који им наноси највећу штету уништавајући њихову опрему. Ипак, тешко да им се могу одупрети. Велике и лукаве морске грдосије уживају благонаклоност удружења за заштиту животиња.

                     РОБОТ „КНЕДЛИЧАР”   Дуг ред испред касе доказује да је оглед успео и да су гости ресторана презадовољни. У граду Харбину, на северу Кине, у ресторану брзе хране, сечење резанаца, односно кнедли – које су један од основних састојака кинеског јеловника – поверен је роботу. Робот-кувар личи на човека, премда је лако уочљиво да је механичка справа, а не људско биће. Будући да је кухиња видљива, као у готово свим сличним ресторанима у свету, посетиоци се гурају како би видели новог кувара на делу. Овај неуморни „шеф” има куварско одело, капу и кецељу. 
   Особеним га чине једино наочаре за сунце. Робот ради без икаквог прекида, поред велике шерпе у којој кључа тестенина. Не показује знаке умора и не тражи плату. Додуше, плаћен је када је купљен! Он и сече и ставља кнедле у кипућу воду. Све кнедле су једнаке величине и кувар се никада не опече. Само привлачи радознале госте! Власник ресторана задовољно трља руке. По свој прилици, и други угоститељи следиће његов пример. Будућност људских кувара доведена је у питање!


број: