Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš                 
    Научила је папагаја да псује бившег мужа и његову љубавницу, а онда се суочила са судском тужбом. Јер, комшије Лин Тејлор, госпође која живи у Ворвику, у Род Ајленду (САД) нису изразили дивљење према њеном прегласном папагају – какадуу – већ су је тужили суду. Папагај Вили, наиме, упућује псовке управо комшијама. А реч је о бившем супругу госпође Тејлор, Крејгу Фонтејну и његовој новој девојци, Кетлин Мелкер. Они тврде да су жртве ужасног Вилија који, чим их угледа на прозору или у башти, почиње да изговара најужасније псовке.
   Разуме се, веома гласно! Једном приликом, како су навели у тужби, псовање је трајало петнаест минута! Без прекида. Крејг Фонтејн тврди да је његова бивша жена обучила папагаја да псује њега и његову нову животну сапутницу из освете. Зато што јој је преотела мужа. Приликом првог сучељавања на суду, Лин Тејлор рекла је како није имала разлога да учи Вилија псовкама, будући да је већ био добро „обучен”. Судија није одредио новчану казну Лин Тејлор, како се очекивало, већ је одредио да избегава сусрете са Кетлин Мелкер. Вилија није ни поменула!

                 

   Гост изненађења за господина Зенга Зуобинга из Кине. Враћајући се својој кући, у граду Јибин, у кухињи је нашао малог лорија, полумајмуна. Одакле лори у његовој кући, није могао ни да замисли. Иначе, особеност овог азијског примата су велике очи које покривају готово читаво његово лице. Лори се вешто верао по кухињским полицама и јео све што је могао да дохвати. Пре свега зрневље.
   Како ли је ушао, питао се и даље господин Зенга који живи на петом спрату солитера. Мора да се узверао уза зид и ушао у стан кроз прозор. Будући да је животињица дугачка само двадесет пет центиметара, човек се није нимало уплашио, већ је позвао службу за заштиту животиња.  Срећом! Јер, овај лори припада врсти која је заштићена, будући да јој прети истребљење. Лори је врло брзо нашао ново склониште – зоолошки врт у Јибину. Ту је први и једини примерак своје врсте.

                 

   Microhula nepenthicola, откривена на Борнеу, најмања је позната жаба. Величине је зрна грашка али, кажу природњаци, има живце као конопце. Наиме, она полаже јаја на најнеобичнијем месту - унутар биљки месождерки Nepenthes, међу острвским народом у Индонезији познатијим под именом бокал биљке, које се хране инсектима. Унутар ње излегли пуноглавци брзо пливају тамо-амо у биљним соковима и тако избегавају нападаче, разне инсекте, који сами постају жртве биљке месождерке.

                

   Мољци, Tineidae, породица малих лептира уских крила, броје око 3.000 познатих врста. За место под Сунцем боре се на све могуће начине, кажу природњаци.
   Тако су открили да се мољац из југоисточне Азије храни и поји на веома чудан начин. Воду пије из крављег ока. Чини то тако да стане испод ока животиње и полако испија њене сузе. Понекад се и цео рој сјати око ока преживара. Ипак, ови мољци изгледа не сметају кравама, јер их током испаше не терају да заплачу.

                                          ЗАИСТА ПЛАВА КРВ

   Крв паука, Arenaida, светлоплаве је боје. Њу пумпа срце, другачијег облика од људског. Оно је извијено попут цеви. Крв путује до плућа налик на књигу, где се ослобађа угљен-диоксид, а узима нова количина кисеоника, пре него што опет почне да кружи по телу. Пауцима је потребан ваздух и најчешће се даве у води, осим воденог паука који живи под водом, међу биљкама, где себи за дом исплете свилени ваздушни мехур. Ту с уживањем обедује. Уловљени оброк увек доноси кући. Када му је потребно више кисеоника, плива од јазбине до површине воде. Ту сакупља ваздух на длакавом стомаку не би ли могао да га однесе до дома под водом.

         
НЕЋЕШ ЛИЈО, ШТО СИ ХТЕЛА
   Само сам видела два огромна уплашена ока, испричала је касније Кејт Рајт из Британског краљевског друштва за спречавање окрутности према животињама. Кад су у Друштву примили позив с Универзитета у Хартфордширу, нису знали да ће се добро намучити док не спасу несрећну животињу. Није јасно како је лисица долутала до крила зграде Универзитета у којој су у току радови, али кад се већ нашла унутра, очигледно није умела да нађе излаз. Угледавши отвор на поду, сигурно је поверовала да ће туда успети да се искобеља. Нажалост, провукла је главу, али даље ни макац. Срећом да су наишли радници и угледали престрављену лију и истог часа позвали Друштво које је, уз помоћ ватрогасаца, избавило животињу и вратило је у дивљину. Речено именом једне песме Змаја Јове Јовановића, „Нећеш лијо, што си хтела”.број: