Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš
                        ДЕВОЈАЧКИ ГЛАС   Нунита Бел је прелепа Тајланђанка, девојка обдарена изузетном музикалношћу. Стога се и пријавила за тајландско такмичење „Ја имам таленат”. На радост присутне публике, телевизијских гледалаца али и чланова жирија. Нунита је на такмичењу, танким, девојачким гласом почела да пева познату поп композицију. Салом се проломио аплауз. Какав диван сопран, вероватно су помислили.
   Међутим, када је завршила рефрен, Нунита је наставила да пева, али сасвим другачије. Из грла крхке девојке излазио је дубоки глас мушкарца! Сви су занемели, на челу са члановима жирија. Нису могли да верују сопственим ушима. Каква способност! Није било преваре, заиста је она певала, али то као да је био Луј Армстронг. Ово гласовно преображавање Нунити је донело светску славу. Само један њен снимак на „Јутјубу” имао је више од два милиона прегледа.

                    ЗАБРАЊЕНО ПУШЕЊЕ!


   Тори има петнаест година и врло лошу навику. Пуши. И то већ десет година! Дакле, од пете године… Да не би било забуне, треба имати на уму да Тори није тинејџерка, већ женка орангутана која живи у зоолошком врту у месту Соло (Суракарта) у Индонезији.
   Сада сви „перу руке” и нико не може да се сети ко је Тори први понудио цигаретом. Можда заиста то нису били чувари, већ неко од посетилаца. У сваком случају, цигарете су се орагутанки веома допале. То многи знају и упорно је нуде. Свакодневно, више пута. А она једва чека!   Испоставило се да попуши и по две паклице цигарета на дан. Зато је управа донела одлуку да је премести у кавез који ће бити удаљен од места са којег посетиоци могу да јој приђу. Нека врста самице.
   Истини за вољу, није примећено да је Тори лошијег здравља од осталих орангутана који не пуше. Ипак, директорка индонежанског зоолошког врта одлучила је да је одвикне од цигарета и у том погледу је неумољива. Остаје да се види како ће орагутанка поднети живот без цигарета.

              ЛОПОВ, ЖЕНА, А НЕМАРНА

   Нису баш све припаднице такозваног слабијег пола уредне и не воде рачуна о својим личним стварима. Срећом! Једна двадесетогодишњакиња недавно је у малом месту Ветрала крај Витерба у Италији дословце опустошила један стан. Јасно: девојка је лопов – професионалац. Док су власници били на послу, она се увукла у њихову кућу, пронашла накит, новац, покупила остале драгоцености, ставила све их у велику путну торбу и неопажено, сасвим тихо изашла напоље.
   И неправда би остала на њеној страни, да јој испред стана није испала лична карта из ташне. То се, вероватно, догодило док је вадила опрему за обијање браве. Карабињери, италијански полицајци, после непуног сата ушли су јој у траг и ухапсили је. Ах, те неуредне женске ташне из којих све испада!

                          ПОГЛЕД С НЕБА

              

   Овог пролећа на небу изнад Чилеа телескопом ВИСТА уочена је необична појава. У ноћној тами појавило се велико „око” које је на Земљу „гледало ужареним погледом”. Појава би сигурно изазвала велику пометњу и свакојака сујеверна тумачења да се с објашњењем нису одмах огласили стручњаци астролошког центра. Није реч ни о каквом предсказању већ о NCG 7293 планетарној маглини у сазвежђу Водолија коју је још 1824. године открио немачки астроном Карл Лудвиг Хардинг.
   Планетарна маглина, удаљена око 650 светлосних година, настаје када експлодира једна од звезда у сазвежђу Водолије пре него што се претвори у „белог патуљка”. До овакве, телескопом видљиве, експлозије долази у просеку сваких 10.000 година.

                        ПАМЕТНИ ТОАЛЕТ   Млади кореански проналазач Јеонгво Ким изумео је необичан тоалет за господу. Све је урађено у стилу екологије и штедње воде, па се вода за прање руку користи и за испирање урина. Чесма, из које потече млаз воде, налази се нешто мало изнад WC шоље тако да уз уштеду воде добија и на уштеди простора.

                           НА СВЕ ЧЕТИРИ
               

   Кеничи Ито вероватно је једна од ретких особа која се неће наљутити ако јој неко каже да личи на мајмуна, напротив. Овај двадесетдеветогодишњи становник Токија од детињства је заљубљен у „човекове претке”. То одушевљење претворио је у необичан спорт.  Тренирајући годинама напокон је могао да се обрати Гинисовој фондацији. Године 2008. забележен је несвакидашњи рекорд: трчећи на све четири, Кеничи Ито је стазу од сто метара прешао за несхватљивих 18,58 секунди (на слици је с Гинисовом потврдом).
   Наравно, и даље свакодневно марљиво тренира, некад изван града, али често и у престоници Јапана. Људи су већ навикли да га виде како се креће улицом подражавајући мајмуне и, додирујући земљу и шакама и стопалима, одлази у куповину, ресторан, на посао. Кад има прилику, вежба и у природи, али је непрекидно на опрезу. Наиме, једном приликом догодило се да је замало настрадао јер га је неки ловац, док је на све четири трчао по планини, помешао с дивљом свињом.

                 НАСАПУЊАНИ МАЛИША

               

   Бил Цимер замало није пресудио животињи. Прилазећи задњем дворишту куће у Дирбон Хајтсу, у америчкој држави Мичиген, у последњем тренутку видео је да из решетке над канализационом отвором вири глава ракуна. Младунче је очигледно било заглављено и није могло да се искобеља из стега у које је случајно упало. Цимер, иначе један од водећих људи у Дирбон Хајтсу, сместа је позвао Друштво за заштиту животиња из Детроита. Убрзо су стигли спасиоци који су се досетили да ће бити најбоље ако ракунче окупају сапуницом и потом, онако „клизаво”, пажљиво извуку из решетке. Срећом, поступак је кратко трајао. Малишу су, за сваки случај, оставили у кавезу Друштва неколико дана, хранећи га млеком из флашице. Кад су проценили да је довољно јак, пустили су га у природу.број: