Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш               НЕ ЧУЈЕШ КОМШИЈЕ!

   У граду „који никада не спава”, у Њујорку, сваким даном има све више оних који би волели мирно да дремну. Једноставно речено, живот у Њујорку превише је бучан. Агенције за трговину некретнинама суочиле су се са необичном појавом. Број корисника њихових услуга који траже станове у непосредној близини њујоршких гробаља, повећава се сваким даном.   Зашто Њујорчани сада одједном воле да станују поред гробаља? Пре свега зато што је ту тихо. Онда, и зато што им се неће догодити да у непосредној бизини њихове зграде подигну неку нову, већу и вишу што ће им у потпуности заклонити видик и дневну светлост. А њујоршка гробља су мирна места, пуна зеленила. Један трговац некретнинама овако је срочио рекламу за своје предузеће:
   „Ми вам налазимо станове где се комшије живе не чују!”

                   ГЉИВИЦЕ УБИЦЕ

   Најновији извештаји природњака указују да трговина водоземцима, првенствено жабама и краставим жабама као кућним љубимцима, доводи до ширења гљивичног обољења које изазива њихову смрт широм света, од западних предела Северне Америке, преко Централне и Јужне Америке, источних делова Аустралије, Доминикане, Кариба, до Велике Британије.
   Реч је о гљивици chutridiomucosis. Под њеним утицајем ствара се смртоносна болест која напада водоземаца. Због овог обољења више од 200 врста доведено је у опасност од изумирања. Најугроженије су животиње у Централној Америци где је више од 40 одсто врста пред истребљењем, док је панамска златна жаба у потпуности нестала.
    Да би се спречило ширење обољења, водоземци приспели из заражених земаља биће испитани и, по потреби, стављени у карантин ради лечења препаратима на бази хлорамфеникола за који је утврђено да зауставља деловање ове гљивице. Предлаже се и обустава трговине с областима које су некада биле настањене панамским златним жабама.

                   ВИНОКРАДИЦА!
           

    За тешку крађу пред судом ће одговарати педесетогодишњак из Кунеа у Италији који је из цркве у месту Кортемилија украо две боце освештаног вина намењеног причешћу верника. Људи који су се уочи мисе нашли испред цркве, видели су га како се журним кораком удаљава непознати мушкарац, носећи у свакој руци по једну боцу црног вина. Када је изашао из црквеног дворишта, потрчао је. То им је било сумњиво, па су позвали полицију. Госпођа која се молила у цркви потврдила је пароху да се непознати пришуњао, а затим се иза олтара појавио са вином.      Полицајци су га убрзо ухватили, будући да живи у самом центру малог градића крај Кунеа. Освештано вино пронађено је испод умиваоника. Сва је прилика да је човек хтео да га попије, а не да га продаје. Било како било, вино је враћено пароху. Полиција сумња да је крадљивац и раније кришом узимао вино из цркве, али га нико до сада није ухватио на делу.Илустровао: 
Илустровала Катарина Савић
број: