Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш


КРИШОМ ПРОТИВ ДИЈЕТЕ
Кад жена обећа да ће почети с дијетом и после одређеног времена не примећује да јој се килограми топе, поставља се питање – зашто? У једном недавном истраживању, којим су биле обухваћене жене различитиог доба, научници су управо то желели да открију. Испоставило се да чак тридесет шест одсто испитаница лаже себе и све у окружењу јер, мада тврде да су на дијети, заправо једу у потаји и крију храну на местима где верују да неће бити откривена: у ручној торбици, испод кревета, у ладицама с гардеробом. Тек кад су добиле потврду да их неће раскринкати и открити им име, припаднице нежнијег пола отвориле су душу и признале да сваки тренутак кад остану саме нешто грабе и стављају у уста. Искористе кад их нико не види и једу за воланом, жваћу док ходају улицом, закључавају се у купатилу, прождиру оно што им није дозвољено, посебно ноћу, кад мисле да сви спавају. Још је један податак занимљив: велики је постотак жена које тврде да су на дијети већ више од десет дана, а права је истина да су се, пошто на „строгом режиму” једва саставе двадесет четири сата, поново бациле на чоколаду, колаче, чипс и остале грицкалице.

У РЕДУ ЗА ВЕЧНИ ДОМ

Људи који сатима стоје у реду испред билетарнице како би купили улазнице за концерт неког славног музичара, то је већ одавно виђена ствар. Страст према музици, или према спорту, као што је познато, може бити врло снажна. Међутим, постоје и они који ноћу заузимају место у реду како би успели да купе – гробницу! То се заиста догодило у месту Палоско крај италијанског града Бергама. Становници су још током ноћи заузели места испред општине како би сачекали отварање капија општинског здања, односно почетак радног времена. Јер, желели су да себи обезбеде вечну кућу на месном гробљу. Већ у четири сата били су спремни с новцем. За то постоји и разлог. Општина је огласила продају шест гробних места по цени коју су грађани сматрали приступачном: од две хиљаде и четиристо, до четири хиљаде и осамсто евра, зависно од величине.

ЉУБАВ ЈЕ
КАО ДРОГА

Често се каже да је заљубљеност попут најтеже зависности. А посебно кад се заврши. Тачније, кад једна страна престане да воли, а друга остане да пати. На њујоршком Ајнштајновом медицинском колеџу недавно су и путем скенера испитивали шта се дешава с мозгом онога ко је заљубљен и остављен. Испоставило се да у тренутку кад схвати да је остављен, несрећни заљубљени пада у дубоку кризу апстиненције – попут наркомана. Зато је време одвикавања од дроге зване љубав тако тешко и мучно.

НОСОМ ПО КЛАВИЈАТУРИ
Славни аустријски композитор Јозеф Хајдн (1832–1809) једном се у друштву хвалио да уме да одсвира сваку композицију, чак и ону чију партитуру види први пут у животу. Један колега је хтео да га исмеје, па му је донео композицију за коју је тврдио да неће умети да је одсвира. Кладили су се у десет златника.

                                
Хајдн је сео за клавир и почео да свира. При том се и смејао, јер му се учинило да је композиција веома лака. Али, изненада је застао и повикао:
– Ово није могуће одсвирати! То подвучено Це не могу да изведем јер десна рука има исти акорд на једном, а лева на десном крају клавијатуре!
– То значи да не знате да свирате! Погледајте мене! – спремно му је рекао колега.
Хајднов колега одмах је почео да свира и, кад је дошао до спорног места, он је подвучено Це ударио – носом.


------------------------------------------------------------------------------

    Другу годину заредом „Политикин Забавник” је наградио најзабавније дете у „Школи пријатељства” на Тари коју за децу без родитеља и децу из српских енклава на Космету приређује хуманитарна организација „Наша Србија”. Повељу, чек на 20.000 динара и годишњу претплату на „Политикин Забавник” овог пута добио је Дарко Андрејевић, ученик шестог разреда из Смедеревске Паланке. Дача је родом из Призрена, а на Тари борави са сестром Тамаром. Од двеста деце која кроз игру, дружење и рад у стваралачким радионицама проводе лето у хотелу „Бели бор” на Тари, Дача је у петак, 30. јула, једногласно проглашен најзабавнијим зато што је „дежурно спадало” и зато што зна хиљаду вицева.
   Да је „Забавникова” награда отишла у праве руке Дача је доказао кад је својим вицем насмејао све присутне, а највише председника Бориса Тадића, који је тог дана био у посети „Школи пријатељства”. Председник Тадић честитао је Дачи на награди и открио да је „Политикин Забавник” и његов омиљени лист.
   Осим председника, с полазницима „Школе пријатељства” на Тари последњег петка у јулу дружио се и Ивица Дачић, министар унутрашњих послова у Влади Србије. Председник Тадић и министар Дачић одмерили су снаге с децом у кошарци, певању, познавању историје, уживали у показним вежбама припадника САЈ и, на крају, обишли „Политикин сајам књига” који се редовно приређује у оквиру „Школе пријатељства”.    „Политикином сајму књига” и ове године одазвао се велики број издавачких кућа које су за децу „Наше Србије” обезбедиле вредне књиге. На штанду „Политике”, где су били изложени „Политикини” магазини, ипак је била највећа гужва: децу, а и госте, највише је занимало шта доносе нови бројеви „Политикиног Забавника”, „Света компјутера”, „Базара”, „Илустроване Политике”, „Виве”, „Енигматике” и „Разбибриге”.


------------------------------------------------------------------------------
Илустровао: 
Александар Сотировски
број: