Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш


ПУТ ЗА ПАКАО
Шездесеттрогодишњи фрањевачки монах Чезаре Боници био је загонетка, како целом свету тако и свом црквеном реду, кад је пре петнаест година с духовне прешао на хеви метал музику. Надахнуће, наиме, није дошло од оргуља него, како је сам признао, од чувене групе „Металика”. Одмах је основао бенд „Фратело метало” у ком је био водећи певач, и свет овоземаљских задовољстава почео да упознаје живећи живот велике звезде: путовао је, певао и одавао се многим малим насладама. Али, онда, изненада, уследило је отрежњење. Монах Чезаре, чувен по божански дубоком гласу, објавио је да одлази са сцене. Како је објаснио бројним новинарима, али и свом братству, ђаво га је предуго искушавао „културом познатих” и скренуо га с правог пута.


ОПРАВДАНО ОДСУТАН
Био је то несумњиво најгори дан у његовом животу. Вилијама Еванса из Светог Августина, у Флориди, за мање од недељу дана оставила је жена, најурио га шеф, али најгоре је тек требало да уследи. Јер, тог дана чекало га је и суђење за сексуални злочин који је, према наводима оптужнице, починио пре скоро тридесет година. Слушајући излагања разних сведока, Вилијам је тешко успевао свега да се сети. Особито му је било тешко да слуша сведочење жртве коју није ни препознао. То је већ било неиздрживо. Није му остало друго него да се, кад порота оде иза затворених врата да одлучује о његовој судбини, искраде до тоалета и судбину узме у своје руке. Конопац који му се случајно нашао у џепу послужио је као омча, а славина као греда. Наравно, није могао да присуствује изрицању пресуде и да чује речи: „Није крив”.


ПАС УПУЦАО ЧОВЕКА У САМООДБРАНИ

Један средовечни човек из Флориде, у Америци, одраније познат полицији али вешт у измицању правди, коначно је ухапшен, и то на веома необичан начин – при покушају убиства седам кучића. Према извештају полиције, Ален Бредфорд успео је да убије троје кучића, кад му се један од длакаве браће и сестара ненамерно супротставио. Док је у левој руци чврсто држао једног псића, онај из десне изненада је почео јако да се мигољи. Животиња је случајно ставила шапу на обарач Бредфордовог „магнума 44”, и оружје је опалило. Упуцан у леву шаку, Бредфорд је отрчао у оближњу болницу, где је рекао полицији да је желео да их убије јер наводно нигде није могао да им нађе дом. Четири преживеле животиње, међу којима и „револвераш”, на крају су нашле нове власнике, док је Бредфорд, пошто су му ране зацелиле, прослеђен судији с оптужницом за окрутно понашање према животињама.


ИНДИЈСКИ БАШ ЧЕЛИК
Пошто је двадесет метара вукао девет тона тежак аутобус користећи снагу сопствене косе, новинари су имали само неколико питања за Мањита Синга.
– Да ли сте користили шампон? Да ли сте нормални?
– Да, истуширао сам се, и мој скалп се добро осећа! – одговорио им је шездесетогодишњи Британац индијског порекла, кога у завичају називају „Челични човек из Лејчестера”.
– Врат ме заправо мало боли. Као и леђа и ноге. Требаће ми неколико дана да се одморим.
– А коса? Шта вам је с косом? – упорни су били новинари, али он им није одговорио.
Већина људи сматра да је луд, али овај Гинисов рекордер много је више од кловна или лудака. У својој заједници поштован је као човек који популарише спорт, говорећи „Ништа није немогуће”, и доказујући то на невероватне начине. Једном је повукао авион ушима, другог пута је надувао огроман метеоролошки балон и прозван је „најмоћнијим светским плућима”. Веома згодно, Сингова жена држи светски рекорд за најдужу светску венчаницу, док је њихова кћи у Гинисову књигу рекорда ушла са само једанаест година, тако што је својим коњским репом повукла двоја кола.


ДОМИШЉАТИ КЊИЖАР

Била је 1941. година и у окупираној Норвешкој, у Ослу, један обичан књижар забринуо се за своје сународнике и њихово познавање страних језика. То јест – непознавање. Пошто је немачки почео све чешће да се користи – на улицама, трговима, у кафанама, свуда где би окренуо главу и начулио уши – изненада му је синула замисао. Ујутру, у излогу његове књижаре освануо је натпис: „Енглески за 50 часова! Научите га пре него што стигну савезници.” Подразумева се да су му окупатори одмах наредили да га скине. Следећег дана у излогу је висила нова порука: „Немачки за 50 часова! Научите га пре него што наши пријатељи, Немци, заувек оду”.Илустровао: 
Драган Максимовић
број: