Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш



                                                    
ЧАРДАШ
У НОГАМА


Надалеко чувена национална мађарска игра чардаш потиче из града Баје, малог али важног места за водени саобраћај на линији Дунав, Мајна, Рајна. Игра је име добила по месту Чарда, где су је ромски музичари најчешће свирали.
Најранији извори о настанку чардаша у данашњем облику воде у 18. век али првим забележеним творцима ове окретне игре, која почиње лагано а завршава брзо уз двочетвртинску и четворочетвртинску музику, сматрају се свирач Марк Рожавелђи и играч Лајош Селеши Сабо. Они су се, забележено је у градским књигама у Баји, срели 1826. године и створили чардаш.



                

                                           ПАРАДАЈЗ НАИСКАП

Заговорници здраве исхране заступају став да је свеже поврће здравије од термички обрађеног. Али, то правило не важи за парадајз, једногодишњу биљку пореклом из Јужне Америке. Иако се зна да је он првенствено богат витаминима А, Це, Бе1, а има и витамина Е, потом каротеном, знатним количинама минерала какви су манган, гвожђе, бакар, калијум, деловање његовог најзначајнијег елемента, антиоксиданса ликопена, долази до пуног изражаја тек када је парадајз добро укуван. Тада се постиже највећа концентрација ове лековите природне супстанце која људски организам штити од кардиоваскуларних обољења, али и од неких врста рака. Дакле, уз два-три свежа парадајза, који повећавају излучивање желудачних и цревних сокова и олакшавају пробаву, није наодмет попити и чашу сока од парадајза.

НЕ БУЉИ
У ЕКРАН!


У последње време готово сви медицински радници у Сједињеним Америчким Државама пацијентима обавезно дају савет да се клоне буљења у телевизијски екран. Разлог за то је обавештење с Универзитета Харвард. Наиме, према њиховим истраживањима, седење испред телевизијског екрана може да буде веома штетно по здравље, тачније, скраћује животни век. На основу огледа с неколико стотина хиљада испитаника, утврђено је да људи који свакодневно проведу два сата испред ТВ екрана имају за 13 одсто веће изгледе да премину пре навршене 65. године, и то због срчаних тегоба или болести какав је дијабетес.
                                                                                          Илустровала Мина Миленковић






број: