Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш



                                        

                                         
                                            ЧИСТИМ ОЧИШЋЕНО  

   Ако човек одседне у хотелу, поготово оном с више звездица, подразумева се да му собарице сваког дана промене пешкире, постељину, усисају, обришу прашину. Коме би од туриста уопште пало на памет да се сам баци на чишћење? Ма колико невероватно звучало, испитивања спроведена у Великој Британији откривају да су Енглези „болесни” чистунци. Испоставља се да током боравка у хотелу, а посебно последњег дана, кад се спремају за повратак кући, шездесет одсто Британаца намести кревет, четрдесет пет одсто уредно сложи пешкире, а једанаест одсто чак ориба купатило и клозет. На питање зашто то чине, педесет девет одсто житеља Велике Британије одговорило је да сматрају некултурним да за собом оставе неред у хотелу, четрдесет пет одсто признало је да, као представници „велике нације”, желе да оставе добар утисак, а оних најлуђих четири одсто каже да уживају у чишћењу.
                        
КАЗНА
ЗА ПРЕДУГЕ
НОГЕ


   Јасмин, тридесетједногодишња Холанђанка, недавно се први пут обрела у Њујорку. О томе је дуго сањала. Град је разгледала возећи бицикл. Била је веома изненађења када је зауставио саобраћајац. Рекао је да јој је сукња прекратка, а ноге предуге. Да изгледа толико изазовно, да би могла да изазове саобраћајну незгоду. Наредио јој је да сместа сиђе с бицикла и обилазак града настави пешице.
   „Мислила сам да се шали, међутим, он је био врло озбиљан и одмах ми је затражио пасош”, рекла је Јасмин касније новинарима.
   Успела је некако да се нагоди са чуваром реда који јој ипак није наплатио казну, што је у први мах намеравао да учини. Обећала је да ће одгурати бицикл до хотела и одмах обући панталоне. Занимљиво је да Јасмин иначе у Њујорк дошла као представник холандског произвођача бицикала како био присуствовала бициклистичком слављу на улицама града – „Nеw Yоrк-Amsterdam Bike Shоw".

                                        ОВЦА, СЛЕПИ ПУТНИК



    Недавно је до обале Лампедузе, острва крај Сицилије, дошао бродић избеглица из Туниса. Било је деветнаесторо слепих путника, а међу њима – једна овца као двадесети путник. Зашто су Тунижани који су одлучили да почну нови живот у Италији, са собом повели и овцу, желели су да знају представници италијанских власти. Овцу су укрцали како би давала млеко малишану који се на броду нашао с мајком!

ГАЛЕБ
ЗВАНИ
НАПАСТ


   Јато галебова који су свили гнездо на крову затвора крај Ђенове у Италији већ недељама задаје муку полицајцима који су ту запослени. Чим виде да у двориште затвора улази чувар који долази да смени колегу, галебови долазе и нападају га, кљуцајући га по глави. И чувари, као и детективи, принуђени су зато да носе кациге. Јер, чим се неко од њих приближи капији, појављује се галеб-осматрач. Он стално стоји на зиду који окружује затвор и посматра шта се дешава. Затим криком јавља осталима птицама које се истог трена стрмоглављују и нападају пролазника. Баш као у филму Алфреда Хичкока!


                                       СТРАХ У БУНКЕРЧИЋУ



    Једно калифорнијско предузеће пронашло је начин како да се обогати у време економске кризе. Могућим муштеријама понудили су „економска склоништа” у случају да се догоди смак света. За ту услугу траже десет хиљада долара.
    „Вивос”, како гласи назив ове компаније, већ је привукао пажњу јавности кад је почео изградњу луксузних антиапокалиптичних бункера у Небраски. Сада нуди „бункерчиће” величине новчаника – за посебне драгоцености, односно новац. Према писању америчког магазина „Тајм”, понуда је стигла у право време. Вулкани, земљотреси, као и неке космичке појаве, код многих људи, посебно богаташа, изазивају осећање несигурности.
    „Економско склониште” није много скупо у односу на склониште за људе. Она стају чак до двадесет милиона долара! Неко ће се можда упитати зашто би неко склањао новац у мали бункер, ако не може себе да спасие?
    У „Вивосу” можда и не рачунају да ће неко поставити слично питање. Играју на карту великог страха.

                                                                                   Илустровала Тања Милатовић


број: