Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Јесте ли чули већ



... албатрос је једна од ретких птица која може да лебди у ваздуху и по неколико дана а да при том ни један једини пут не махне крилима (26. маја 1939)

... прво одликовање за храброст за које се зна у историји била је мачка, и то жива. Овај необичан орден додељивали су, пре 900. године, владари муслиманских држава својим најхрабријим војницима (14. август 1954)

... мада љуска јајета на први поглед изгледа крта, она је, у ствари, врло отпорна. Ако јаје поставимо тако да својим дебљим крајем стоји на столу, а на његов врх ставимо тег од 25 килограма, оно се неће разбити (19. јун 1957)


                            
...Први број „Политикиног Забавника” изашао је 28. фебруара 1939, пре 72 године. Једна од две сталне рубрике (уз „Веровали или не”) која иде од првог броја јесте и ова коју управо читате. Због тога у овом, рођенданском, броју објављујемо тек делић онога што је већ, кроз време, било на овом месту

... радио на бродовима постоји тек од катастрофе „Титаника”, 14. априла 1912. године (4. март 1961)

... прва слова старословенске азбуке имају ове називе: аз буки вједи глагољу добро јест живјети земља. То значи: ја слова знајући велим: добро је живети на земљи (1. април 1965)

... први опис једног боксерског меча налази се у Хомеровој „Илијади”. Меч је одржан последње године тројанског рата, а приредио га је највећи грчки јунак Ахил у славу свог погинулог пријатеља Патрокла (25. март 1971)

... до почетка овог века барке с излетницима по јапанским језерима вукли су људи који су – пливали (6. август 1982)

... у 16. веку главни доказ љубави жена према мужевима који би отишли у рат представљале су сузе које су лиле у вазе богато украшене драгим камењем. По мужевљевом повратку из рата добра супруга износила је пред њега читав низ ваза напуњених сузама. Што је љубав била већа низ ваза је био дужи. Жене које нису претерано туговале за својим мужевима уочи њиховог повратка вазе су пуниле – сланом водом ( 19. новембар 1985)


број: