Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Jeste li već čuli da


... сваке године у Великој Британији потроши се око двеста двадесет два милиона фунти да би се очистиле залепљене жваке по тротоарима и коловозима улица у градовима.    

... Бајкалско језеро, најдубље језеро на свету с дубинама које сежу и до 1620 метара, садржи једну петину слатке воде на Земљи.

... Јозефа Хајдна (1732–1809), аустријског композитора који је за собом оставио 104 симфоније, с правом многи називају „оцем
симфоније”.


... танко црево у стомаку човека дугачко је више од шест метара и, захваљујући ресицама, има унутрашњу површину од десет квадратних метара.

... тло Скандинавије, које је због тежине леденог покривача било спуштено у последњем раздобљу леденог доба, постепено се издизало након што се лед отопио, па се и данас, десет хиљада година касније, подиже за један центиметар годишње.

... многи глумци верују да је малер поменути наслов Шекспирове драме „Магбет” и зато је зову „шкотски комад” или слично.

... политички изрази „десно” и „лево” потичу из сазива Француског парламента из 1789. године: гледано с места председавајућег, с десне стране били су конзервативци, у средини умерени, а заговорници промена – с леве стране.

... тридесетих година 19. века кечап се у Сједињеним Америчким Државама продавао као лек.

... иако теоријски најдуже потпуно помрачење Сунца може да траје 7 минута и 40 секунди, у том трајању оно још није забележено.


број: