Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеСИРОМАШНИ ВАН ГОГ

Звучи ми невероватно да је сликар Ван Гог за живота продао само једну слику. Да ли је то тачно?

ДЕЈАН, АриљеХоланђанин Винсент Вилем ван Гог (1853–1890) био је један од тројице најзначајнијих сликара постимпресионизма. За живота је створио више од 2.100 дела која су га својом грубом лепотом, искреношћу осећања и храбрим бојама издвојила као једног од водећих уметника 19. века. Иако данас његова дела достижу цену већу од 80 милиона долара, за живота га је само неколико људи ценило и поштовало. Успео је да прода само једну слику, „Црвени виноград”. Након дугих и болних тешкоћа са узнемиреношћу, после свађе са колегом Полом Гогеном, одсеца себи уво. Породица га смешта у душевну болницу Сен Реми где се током сликања у природи, када му није ишло од руке, у 37. години убио из пиштоља који је увек носио да се брани од шумских животиња. Слика „Сељанка” из његовог раног холандског раздобља (март 1885) налази се у београдском Народном музеју.

НЕТ-ЛОВА ДО КРОВА


Како да направим каријеру као „јутјубер” и тако зарадим новац?

МАНОЈЛО Лабан
Београд


Како су нам рекли стручњаци од којих смо затражили савет, најважније је да осмислиш добар садржај снимака и отвориш свој Јутјуб канал. Значи, не један видео од којег ћеш зарадити невероватну лову (премда је и то могуће) већ нешто што ће ићи у низу и по чему ће те препознавати. За почетак мораш да будеш свестан да видео-записи с причом, због саме чињенице да српски и сродне језике разуме тек двадесетак милиона људи, не могу да достигну огромну гледаност. Најбоље је да региструјеш свој канал, а надлежне службе из Јутјуба прате ко остварује велики број прегледа, ступају с њим у везу и нуде партнерство које се обрачунава на систему CMP (цена плаћања за 1.000 приказа). Они проналазе и постављају рекламе од којих делите зараду.
   Јасно ти је да CMP скала има безброј зачкољица тако да 100.000 прегледа из Немачке или Канаде нема исту тежину као из Србије и Црне Горе пошто је куповна моћ, па тиме и успех реклама, много мањи. Постоје предузећа (SocialBlade, Machinima Network, Fullscreen...) које нуде такву сарадњу, али уз потписивање уговора на временски рок. Скрећемо ти пажњу да никако не смеш да нарушиш ничија ауторска права, као ни да манипулишеш бројем прегледа преко разних „фејкова” за повећање броја прегледа јер тада нећеш добити ни динара. Све исплате иду преко Пејпала. Желимо ти срећу, осмисли добру замисао за свој канал и гледај да снимци имају првенствено добар тон, у квалитет слике не мораш одмах да улажеш.


ВАТРА ПОД... ШМРКОМ

Занима ме када је у Европи организована прва ватрогасна служба?

МАРКО
УмкаСредњовековни градови са приљубљеним, углавном дрвеним, кућама често су били жртве пожара. Тако се на основу једне хронике из 14. века може видети да је у Фиренци за 16 година било више од 30 пожара! Да би се градови заштитили од погубног дејства ватре, већ крајем 13. века почињу да се одређују људи којима је поверавана одбрана од пожара. То су, како бисмо данас рекли, били и први ватрогасци.
Први трагови, који се на нашим просторима повезују са гашењем пожара и заштитом од њих, налазе се у Душановом законику донетом 21. маја 1349. године на сабору властеле и црквених великодостојника у Скопљу и допуњеном 1354. године на сабору у Серу.
Организована ватрогасна служба у Србији постоји 180 година. Тачније, од 7. новембра 1834. године. Тада је министар унутрашњих дела Ђорђе Протић, испуњавајући наредбу књаза Милоша после једног великог пожара у Крагујевцу, саставио и потписао уредбу о гашењу пожара. Овај датум, као свој дан, обележавају Ватрогасно-спасилачке јединице Србије.