Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеНЕЋЕ ДА МЕ КУПУЈУ!

Недавно сам била на венчању неке моје рођаке и, између осталог, сведочила и „куповини младе”. Ништа ми се то није допало, ма како да су се сви трудили да од тога направе забаву, зато те молим да ми кажеш откад датира тај, по мени, по жену недостојан обичај?

Јасмина П.
НишУ данашње време чин „куповања младе” заиста је прерастао у неку врсту забаве за саме младенце, наравно и окупљене сватове. Међутим, често се та наизглед безазлена купопродаја продужи у бескрај, блиски рођаци који наводно треба да плате да би будућа млада уопште пристала да се уда цењкају се, и понекад дође и до нимало пријатних сцена. Многе девојке не желе ни да чују за тај обичај сматрајући га директним ударцем на достојанство. Наравно, на младенцима је да се унапред договоре да ли ће уопште дозволити ту „трговину”.
   Некад је било још горе. У истраживању „Обичаји, веровања и празноверице народа Југославије” професор Петар Влаховић наводи и овај обичај, објашњавајући да су за куповину девојке биле неопходне велике своте новца. Почетком 19. века жена је „коштала” од двадесет пет до педесет гроша. Ни тада овај обичај многима није био по вољи. Кнез Александар Карађорђевић је 1846. године издао наредбу: „Искање и давање двадесет пет гроша за девојку, које је било уобичајено, укида се као обичај противан достојанству човечијем”. Упркос забрани, овај обичај успео је да се провуче и да траје и у 21. веку.


КАСИЦА-ПРАСИЦА

Занима ме зашто је већина касица у облику дебељушкастлог прасета?


Раде
Београд


Једна од најуверљивијих претпоставки говори да је облик касица у вези са симболиком прасета. Наиме, прве касице-прасице по свој прилици настале су у Кини. То је било још у 14. веку. Неке касице из тог времена пронашли су археолози. Будући да је у Кини прасе симбол богатства и благостања, посуде у којима се новац чувао биле су у облику прасета, односно свиње. Разуме се, облик се временом мењао, као и боја. Древне кинеске касице од глине и теракоте замениле су оне које често виђамо, јарко ружичасте боје, од пластике, керамике или порцелана.

КАО НЕ ЗНА ДА ЈЕ ГОТИВИМ

Баш се мама и ја питамо, док смо неки дан ређале саксије по симсу, из ког језика смо преузели реч „симс” и да ли за тај појам постоји превод у српском?

Милица и (њена) мама Јела,
Крагујевац
Као и многе друге речи, тако је и „симс” у српски језик ушао из немачког (der Sims). Наравно, ради се о лиму или неком другом материјалу, са спољашње стране прозора, који може да буде различитих ширина, често погодан и за ређање саксија. У нашем језику за тај део зграде, под углом, да би се киша сливала, користимо реч „испуст”. Иначе, симс се спомиње, на пример, у песми „Као не зна да је готивим” Момчила Бајагића Бајаге, нашег композитора и текстописца: „Стај'о сам на симсу, са два кофера, рек'о сам јој фурај, путујем и ја, да скачем јер је готивим, а не могу да јој објасним, Као не зна да је готивим, као ја ћу да је откачим”.

ДА СУНЦЕ НЕ БОЛИ

Молим те да ми кажеш шта значе скраћенице PFA и SPF које сам видела на препаратима за сунчање?

Марија М.
Лесковац
Приликом куповине препарата који нас штите од Сунца, често се питамо шта на њима значе фактори PFA и SPF. Реч је о два веома важна чиниоца који нас штите од опасних зрака који спадају у групу UV (ултраљубичастих) зрака. Фактор PFA нас штити од UVA зрака, који доводе до бржег старења коже. Они оштећују површински слој коже, за разлику од UVB зрака, који продиру у кожу и доводе до стварања црвенила и опекотина. Од ових зрака нас штити фактор SPF који, заправо, означава колико можемо да останемо на сунцу без икакве заштите. Тако, на пример, SPF 30 омогућава да на сунцу останете 300 минута. Најмањи SPF фактор је SPF 20, али, ако сте светле пути, препоручује се SPF 30. Најјачи је SPF 50, а предвиђен је за заштиту коже беба, као и за заштиту јако осетљиве коже одраслих.

ЦРВЕНО ЗА НАКЛОНОСТ

Веома ме занима мода и надам се да ћу се бавити модним дизајном. Моје омиљене боје су црна и бела. Али, пре извесног времена прочитала сам да црвена одећа на посебан начин привлачи мушкарце. Да ли је то тачно?

САРА
ЉубљанаЦрвена боја не привлачи само младиће. Судећи према истраживању научника са Универзитета Рочестер (Њујорк), уколико девојка носи црвену одећу, мушкарци се према њој односе с више пажње и дарежљивији су. Више од стотину добровољаца требало је да означи које су девојке са различитих фотографија најпривлачније и најлепше. Занимљиво је да су се сви одлучили за девојке обучене у црвено или неку нијансу румене боје. Други део огледа састојао се у томе да означе колико би новца потрошили за вечеру са одређеном девојком. Опет је на располагању био велики број фотографија. Испоставило се да су према девојкама у црвеном били најдарежљивији. Спремни да на њих потроше највећу суму новаца за ручак или вечеру. Међутим, то није све. И женама се свиђа црвена боја. Сличан оглед показао је да и девојке највише привлаче младићи обучени у црвено. Или у бар неку нијансу румене боје.
   Чини се да су по избору боје људи слични приматима. На пример, код женки бабуна и шимпанзе полни органи постају румени када су плодне, па на тај начин привлаче мужјаке.


ФИЗИКА У ВИРШЛИ

Због чега виршле, без обзира да ли их кувам или печем, углавном испуцају и изгубе свој првобитни, ваљкаст облик?

КАТАРИНА, Апатин


Ма како се чинило, спремити виршле да буду не само укусне већ и лепог, правилног ваљкастог облика и румене, а не испуцале и „расцветале”, није нимало лако ако се не знају тајне које прате овај месни специјалитет. Природа тих тајни није само у кулинарским вештинама већ и у законима физике.
    Смеса за виршле, којом се пуне црева, пуна је воде коју садрже уситњено месо и додаци. Та вода унутар смесе буде, попут мехурића, убризгана под притиском у црево. Када се маса охлади и стегне, и мехурићи воде пређу у чврсто стање и, наоко, свака виршла изгледа сасвим правилно, заобљена је и потпуно глатка. Али, када се нађе у врелој води или на врелом тигању, виршла показује све шта закони физике чине од ње. Вода, односно масноћа поново поприма своје пређашње течно стање, почиње да кључа и покушава да се рашири.   Опна црева их задржава извесно време, али када кључање постане снажно, опна пуца и виршла губи свој препознатљиви ваљкасти облик и, избацујући месо, претвара се у непривлачну масу.
    Да се то не би догодило, кажу веште домаћице, ваља прибећи триковима и заварати науку. Без обзира да ли ће виршла да се кува или пече, довољно је ову месну прерађевину прелити врелом водом и оставити је у њој да мало одстоји, а потом је извадити и танком чачкалицом избоцкати. Сва отопљена течност унутар црева тако ће да исцури напоље, а на виршли се та сићушна бушкања неће видети, нити ће потом приликом припреме виршла изгубити облик.