Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеПОНОЋНО СУНЦЕ

Да ли је тачно да на Северном полу Сунце сија и у поноћ? У питању је опклада,

МИРЈАНА
БеоградНа крајњем северу Земљине кугле, током дугих месеци арктичког лета, Сунце никада не залази у потпуности, тако да је тај кутак планете у неком стању трајног сутона. Природна појава, по имену беле ноћи, најбоље може да се уочи и посматра на Исланду и неприступачном норвешком архипелагу Лофотену, где Сунце, „путује” дуж хоризонта целе ноћи, сутон долази у поноћ, а дан свиће у три ујутру. На тај начин арктичко летње Сунце становницима овог дела Земље обезбеђује 24 часа дневне светлости јер, чак ни када зађе, није довољно мрачно да би се виделе звезде. Очевици тврде да Сунце једва да нестане иза хоризонта пре него што се поново појави.

КАД СУДИЈА ЦРТА ПО ТРАВИ

Са другарицама нетремице пратим Светско првенство у фудбалу, па ме занима какве то боце са спрејом носе судије и чему тај спреј тачно служи.

ИРИС РАДОШ
БеоградУ случају казненог ударца судија одмерава раздаљину између лопте и гола користећи уобичајен начин, бројећи кораке. Сваки казнени ударац представља опасност, односно прилику за гол. Али, ту је и једна новост. Судија исцртава линију на трави како би избегао да у општем метежу та раздаљина буде смањена и ударац изведен са места које он није одредио. Дакле, спрејом обележава линију на трави. Због тога са собом носи бочицу коју сте ви љубитељке фудбала, гледајући Светско првенство у Бразилу, већ приметиле. Састав течности чине вода, мешавина изобутана и пропана и, поврх свега, ту је и емулгатор који прави пену. Линија од пене видљива је на трави бар један минут, а у року од три минута – испари. Не оставља траг, без обзира на временске прилике.

ПУЦАМ, НЕ ПИТАМ!

Слушам два старија човека у градском превозу која се очигледно присећају ратних дана и помињу „мртву стражу”, а ја не знам шта то значи.

Марко Ј.
Београд


Термин се користи за стражу, кад се штите одређене особе или објекти од стратешке или политичке важности, обично у посебним околностима, као што је ратно стање, тероризам. Кад се ради о „обичној” стражи, ватра може да се отвори само ако је непосредно угрожен живот особе на стражи. А на мртвој стражи испаљују се два хица упозорења, трећим метком пуца се у нападача или особу за коју се процени да може да буде опасна. Дакле, особе на стражи по цену живота не смеју да пусте (живог) непријатеља.